Να σταματήσω τη θεραπεία γονιμότητας;

Να σταματήσω τη θεραπεία γονιμότητας;

εγκυμοσύνη θεραπεία γονιμότηταςΜερικά ζευγάρια αποφασίζουν ότι όσο και αν θέλουν να έχουν ένα μωρό, δεν θα πάρουν ακραία μέτρα ή θα σταματήσουν τις επεμβατικές θεραπείες γονιμότητας. Άλλοι περνούν χρόνια και ξοδεύουν πολλά χρήματα εξαντλώντας όλες τις επιλογές τους. Κανείς δεν μπορεί να σας πει πότε να σταματήσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε ένα παιδί. Αυτό είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε με το σύντροφο και το γιατρό σας, αλλά μπορεί να νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας περισσότερο αν αρχίσετε να σκέφτεστε από νωρίς για το τι είστε πρόθυμες να κάνετε για να μείνετε έγκυος. Για να βοηθηθείτε με αυτή την απόφαση, κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 
Ποιές είναι οι πιθανότητες σας να μείνετε έγκυος;

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αξιολογήσετε τις ιατρικές πιθανότητες συνέχισης της θεραπείας γονιμότητας. Μερικοί γιατροί και κλινικές θα σας πουν ότι όσο καιρό συνεχίσετε να προσπαθείτε, θα έχετε μια ευκαιρία. Θεωρητικά λοιπόν αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, στατιστικά όμως μπορεί να μην είναι. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που βρίσκεται στον έκτο κύκλο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις πιθανότητες επιτυχίας του, οι οποίες είναι λιγότερες από 15 τοις εκατό μετά από πέντε προσπάθειες. Για βοήθεια όσον αφορά την επιλογή σας, μιλήστε με έναν κοινωνικό λειτουργό ή ψυχολόγο. Αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν εμπειρία στις συναισθηματικές και ιατρικές πτυχές των προβλημάτων γονιμότητας

Τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε;

Συζητήστε με το σύντροφό σας σχετικά με τις διαδικασίες που είστε πρόθυμοι να κάνετε ώστε να μείνετε έγκυος και οργανώστε τα πράγματα στο μυαλό σας. Μπορείτε να συμφωνήσετε να προσπαθήσετε τα πάντα για να αποκτήσετε ένα παιδί ή ίσως ανακαλύψετε ότι θέλετε να παρακάμψετε τις πιο επεμβατικές διαδικασίες, όπως είναι μια χειρουργική επέμβαση ή μια υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση θεραπείες και να υιοθετήσετε ένα παιδί, αν τα φάρμακα γονιμότητας δεν λειτουργήσουν.

Πώς είναι η υγεία σας ψυχικά και σωματικά;

Μπορεί να νιώθετε ότι ο τερματισμός της θεραπεία γονιμότητας είναι το ίδιο με την εγκατάλειψη της προσπάθειας. Αλλά πώς μπορείτε να διατηρηθείτε δυνατές πνευματικά και σωματικά; Επίσης υπάρχει και η ανάπτυξη άλλων παραγόντων, όπως η κόπωση και η κατάθλιψη, ως αποτέλεσμα της θεραπείας σας; Είχατε πολλές αποβολές; Μπορείτε να δεχτείτε άλλες απογοητεύσεις;

Πώς είναι η σχέση σας με το σύντροφό σας;

Αν υποβάλλεστε για μήνες ή χρόνια σε θεραπείες γονιμότητας είναι φυσικό να υπάρξει τριβή στη σχέση σας με τον σύντροφο σας, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή ήταν όταν ξεκίνησε. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να έχετε αισθήματα εχθρότητας, ενοχής, οργής, απογοήτευσης ή μπορεί να έχετε προβλήματα επικοινωνίας. Φυσικό είναι ακόμα να υπάρχει μετά από κάποιες αποτυχίες άγχος στον σεξουαλικό τομέα. Παρόλα αυτά ενώ ένα ορισμένο ποσοστό του σεξουαλικού άγχους είναι φυσιολογικό όταν έχετε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας, ίσως χρειαστείτε ένα διάλειμμα από τη θεραπεία εάν αυτή οδηγεί στην συναισθηματική απομόνωση μεταξύ σας.

Τι είναι ο στόχος σας;

Πολλά ζευγάρια επικεντρώνονται στο να αποκτήσουν ένα παιδί κάνοντας κάθε θεραπευτική επιλογή και ξεχνώντας να αναρωτηθούν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα. Μήπως απλά θέλουν να γίνουν γονείς και δεν έχει σημασία ποιανού είναι το παιδί; Ή θα είναι ευτυχισμένοι μόνο αν έχουν ένα βιολογικό παιδί; Αν βρίσκεστε πιο κοντά σαν σκέψη στη δεύτερη περίπτωση, ρωτήστε τον εαυτό σας, από πού πηγάζουν αυτές οι σκέψεις. Η συνέχιση θεραπειών γονιμότητας θα σας κοστίσει περισσότερα πολύτιμα χρόνια γονικής μέριμνας;

Πολλά ζευγάρια καταλήγουν να συνειδητοποιούν ότι το μόνο που θέλουν είναι να γίνουν γονείς, αλλά δεν επιθυμούν να υιοθετήσουν. Δεν θα πρέπει να πιεστείτε να υιοθετήσετε, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποκτήσετε παιδί, αλλά καλό θα ήταν να σκεφτείτε και αυτό το ενδεχόμενο. Σημασία έτσι και αλλιώς έχει να αισθάνεστε καλά για τις επιλογές που κάνετε. Ορισμένα ζευγάρια βρίσκουν την δική τους ηρεμία με την ιδέα ότι δεν θα έχουν δικά τους παιδιά και να συμμετάσχουν σε βάθος στη ζωή άλλων παιδιών με άλλους τρόπους.

Μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να συνεχίσετε μια θεραπεία γονιμότητας;

Κανείς δεν θέλει να θέσει μια τιμή για ένα μωρό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει. Αυτές οι διαδικασίες θεραπείας γονιμότητας κοστίζουν πολλά χρήματα. Είναι πολύ δύσκολο για τα ζευγάρια να αποδεχθούν το γεγονός ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην απόκτηση ενός μωρού. Η τεκνοποίηση άλλωστε είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου.