Ο φίλος του μικρού σας στο νηπιαγωγείο είναι κακή επιρροή

Ο φίλος του μικρού σας στο νηπιαγωγείο είναι κακή επιρροή

«Τον παρασύρει να είναι άτακτος, να πετάει παιχνίδια, να βγάζει τη γλώσσα του, να κοροϊδεύει τα άλλα παιδάκια. Τι πρέπει να κάνω»; Είναι ένα γεγονός που χωρίς αμφιβολία έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή όλοι οι γονείς. Μία δύσκολη κατάσταση που θα εμφανιστεί μπροστά τους αρκετές φορές την επόμενη δεκαετία. Στη διάρκεια των σχολικών χρόνων, θα διαπιστώσετε ότι ορισμένοι από τους φίλους του παιδιού σας είναι χαρά θεού να τους έχετε γύρω, ενώ άλλοι είναι σκέτη απελπισία. 

Όμως, στη μικρή αυτή ηλικία, τα παιδιά δεν μπορούν να είναι «κακοί άνθρωποι», μπορούν όμως κάλλιστα να είναι κακή επιρροή. Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας που έχουν κακή συμπεριφορά, απλά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες τους.

Σκεφτείτε τα σαν ένα άτομο στην εκπαίδευση!

Έτσι λοιπόν είναι απογοητευτικό να διδάξετε στο παιδί σας να κάνει το «σωστό» και να δείτε ότι όλα διαλύονται από την κακή επιρροή του αγαπημένου φίλου του. Λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε;

Καλείτε το μικρό άτακτο στο σπίτι σας όσο περισσότερο μπορείτε

Προσπαθήστε να παίζουν στο δικό σας σπίτι, και μειώστε στο ελάχιστο τις φορές που το δικός σας παιδί θα πάει στο σπίτι του φίλου του. Βέβαια, αυτό θα σημαίνει περισσότερη δουλειά για σας, αλλά έτσι θα μπορείτε να επιβλέπετε την κατάσταση και αν αντιληφθείτε άσχημη συμπεριφορά να την καταπνίξετε στην αρχή της.

Ορίστε τους κανόνες του σπιτιού σας

Μπορεί το να βγάζει έξω τη γλώσσα του και να αποκαλεί ο ένας τον άλλο χοντροκέφαλο είναι αστείο στο σπίτι του φίλου του παιδιού σας. Αν ναι, ίσως κάνει το ίδιο και στο δικό σας σπίτι. Τότε πρέπει να επέμβετε αμέσως και να του πείτε ήρεμα ότι «στο δικό μας σπίτι, απαγορεύεται να βγάζουμε τη γλώσσα». Σε παρακαλώ σταμάτα. Αν η μητέρα του είναι μαζί, θα είναι πολύ καλό να σας ακούσει να εξηγείτε τους κανόνες του σπιτιού σας, ίσως υιοθετήσει κάποιες ιδέες σας για το δικό της παιδί, όμως πρέπει να είστε έτοιμη να υψώσετε το ανάστημά σας σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα με τους γονείς.

Ανταπεξέλθετε σε όποια μίμηση

Είναι πολύ φυσικό στο μικρό παιδί να μιμείται τη συμπεριφορά, καλή ή κακή, του φίλου του. Αλλά πάλι πρέπει να υπενθυμίσετε στο παιδί σας τους κανόνες της δικής σας οικογένειας, «σε παρακαλώ μην πετάς τα παιχνίδια σου, αυτό δεν επιτρέπεται». Βέβαια μπορεί να μην σας υπακούει κάθε φορά, αλλά θα ξέρει πολύ καλά ότι οι κανόνες δεν αλλάζουν. Τα παιδιά, όσο περίεργο και αν φαίνεται, αγαπούν την συνέπεια και την σταθερότητα.

Επικοινωνήστε με τη δασκάλα και ζητήστε τη βοήθειά της

Εάν ο φίλος που επηρεάζει άσχημα το παιδί σας είναι συμμαθητής του, μιλήστε με τον ή την δασκάλα τους. Μπορεί να έχουν παρατηρήσει ότι το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν είναι μαζί. Έτσι πρέπει να προσπαθήσει να τα χωρίσει τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Για παράδειγμα όταν κάνουν διάφορες δραστηριότητες σε ομάδες, να παρακολουθήσουν ξεχωριστές δραστηριότητες.

Και βέβαια μειώστε τις συναντήσεις των παιδιών

Εάν παρατηρήσετε ότι ο φίλος του μικρού σας είναι σκέτη καταστροφή, περιορίστε τις συναντήσεις τους. Βρείτε ευγενικές δικαιολογίες, πείτε ότι είστε πράγματι πολύ απασχολημένη, κάνετε ότι χρειάζεται ώστε το παιδί σας να συναντά τον φίλο του λιγότερο συχνά ή και καθόλου.

Άλλωστε εσείς είστε υπεύθυνη και ελέγχετε ποιον βλέπει και με ποιον παίζει το παιδί σας.