Ο κίνδυνος για καρδιακό νόσημα ξεκινά με τη διατροφή του μικρού παιδιού

Ο κίνδυνος για καρδιακό νόσημα ξεκινά με τη διατροφή του μικρού παιδιού

Οι επιστήμονες πάντα προειδοποιούσαν τους γονείς πόσο σημαντικό είναι να προσέχουν τη διατροφή των παιδιών τους, για να τους εξασφαλίσουν όσο είναι δυνατόν καλύτερη υγεία σε όλη τη ζωή τους.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι πράγματι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από την κακή διατροφή των παιδιών. Οι γονείς μπορεί πράγματι να δυσκολεύονται με το φαγητό των μικρών παιδιών, ιδίως αν αυτά είναι λιγόφαγα και πολύ επιλεκτικά σε ότι τρώνε. Όμως αν και είναι πολύ δελεαστικό να υποκύψουν οι γονείς στις ιδιοτροπίες του παιδιού, είναι σημαντικό να επιμείνουν σε μία υγιεινή διατροφή από την πολύ μικρή ηλικία.

Αυτό είναι απαραίτητο γιατί, ενώ θεωρούμε ότι κάποιο πρόβλημα της καρδιάς σχετίζεται με τον ενήλικα, η καλή διατροφή και η τακτική άσκηση έχουν σημαντικές συνέπειες για την υγεία της καρδιάς του παιδιού τόσο τώρα όσο και για τα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα μικρά παιδιά δεν τρέφονται σωστά και παρουσιάζουν κάποια προβλήματα ακόμη και πριν φτάσουν στην εφηβεία. Σε ένα σύνολο 8.960 παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών που αξιολογήθηκαν αν η διατροφή τους περιελάμβανε τα πέντε διατροφικά σημαντικά συστατικά για την καλή υγεία της καρδιάς, το 40% είχαν μέτρια προς άσχημη ολική χοληστερόλη και το 30% ήταν παχύσαρκα. Όμως πάνω από 90% των παιδιών είχαν καλή αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη επίσης δείχνει ότι οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν την καλή υγεία των παιδιών, προσέχοντας τη διατροφή τους. Όμως μόνο το 1% των ερωτηθέντων πρόσεχε να περιλαμβάνει η ημερήσια διατροφή των μικρών χαμηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και νάτριο, και αρκετή ποσότητα φρούτων, λαχανικών, δημητριακά ολικής άλεσης και ψάρια.

Λιγότερα από 10% των παιδιών έτρωγαν ικανοποιητική ποσότητα φρούτων και λαχανικών ενώ μόνο το 3% των αγοριών και το 2,4% των κοριτσιών έτρωγαν δημητριακά ολικής άλεσης. Ταυτόχρονα το 90% κατανάλωναν πάρα πολύ νάτριο και 50% πολλές θερμίδες από ζαχαρούχα ποτά.

Η παχυσαρκία και η έλλειψη μιας υγιεινής διατροφής σίγουρα συνδέονται με κακή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος που ξεκινά από την παιδική ηλικία, δηλώνουν οι ειδικοί, ωστόσο η αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στα παιδιά εξακολουθεί να μελετάται με πολύ προσοχή.

Γιατί η χοληστερόλη είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με τη γενετική και το πώς το σώμα την επεξεργάζεται. Ένα παιδί μπορεί να τρώει κάποια τρόφιμα όχι τόσο υγιεινά και η χοληστερόλη του να είναι σε κανονικά επίπεδα και ένα άλλο παιδί να τρώει τα ίδια και να έχει υψηλά επίπεδα.

Βέβαια αυτό δεν μειώνει τη σημασία της υγιεινής διατροφής για την γενική καλή υγεία του παιδιού. Και ενώ στη συγκεκριμένη μελέτη το 90% των παιδιών είχαν καλή αρτηριακή πίεση άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία και η υψηλή πίεση πηγαίνουν χέρι – χέρι.

Το κυριότερο μέλημα για τους γονείς θα πρέπει να είναι η αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας μέσω μιας υγιεινής διατροφής, επειδή το παιδί προσαρμόζεται στις καλές συνήθειες που είναι σημαντικές για το μέλλον.

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες, η διατροφή των παιδιών από την πολύ μικρή ηλικία πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες και πολύ χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα και άμυλα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνούν την άσκηση. Με την καλή διατροφή και την άσκηση οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια του αίματος και του σακχάρου και το συνολικό ΔΜΣ των παιδιών τους.

Τα παιδιά χάνουν την εγγενή καρδιαγγειακή υγεία με την οποία γεννιούνται ακόμη και πριν από την ηλικία των 12 ετών. Οι συνέπειες για την απώλεια της καρδιαγγειακής υγείας πριν την ενηλικίωση έχουν ταυτιστεί με εμφάνιση διαφόρων σοβαρών ασθενειών, χαμηλότερη ποιότητα ζωής και πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες.

Λοιπόν δίνετε στο παιδί υγιεινά τρόφιμα:

Φρούτα και λαχανικά. Στόχος σας να είναι τρεις έως τέσσερις μερίδες καθημερινά. ½ φλιτζάνι από το καθένα.

Άπαχες πρωτεΐνες. Κοτόπουλο, φασόλια, άπαχο μοσχάρι, ψάρια, προσέξτε αυτά που περιέχουν υδράργυρο.

Δημητριακά ολικής αλέσεως. Καστανό ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως, πλιγούρι βρώμης.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα συσκευασμένα τρόφιμα, όποτε είναι δυνατόν, ιδίως εκείνων με προσθήκη ζάχαρης και νατρίου. (Διαβάζετε πάντα την ετικέτα).

Επιλέξτε νερό αντί για χυμό. Παρέχουν επιπλέον θερμίδες από τη ζάχαρη και η μεγάλη ποσότητα οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Παίξτε έξω. Τα παιδιά πρέπει να είναι δραστήρια από τη νεαρή τους ηλικία. Εξορκίστε την παιδική παχυσαρκία και βοηθήστε τα να αγαπήσουν την άσκηση, σε κάθε μορφή της.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο. Παρακολουθείτε τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία του παιδιού με την ετήσια εξέταση, όπως τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και το σωστό του βάρος.

Μπορεί να είναι δύσκολο, ορισμένες φορές για τους γονείς να πείσουν τα παιδιά να προτιμούν τα καλά και υγιεινά τρόφιμα, αλλά πράγματι αξίζει τον κόπο.