Ο κοιλιακός πόνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο κοιλιακός πόνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι φυσιολογικό να έχετε κάποιο κοιλιακό πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η περιστασιακή κοιλιακή δυσφορία είναι μία κοινή καταγγελία της εγκυμοσύνης, και ενώ μπορεί να είναι τελείως αβλαβής, μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος. Το σοβαρό ή επίμονο κοιλιακό άλγος δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί.

Ας δούμε πιο κάτω τις πιο κοινές αιτίες του κοιλιακού πόνου και της δυσφορίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μην προσπαθήσετε να κάνετε διάγνωση μόνες σας. Εάν αισθανθείτε πόνο στην κοιλιά ή κράμπες και δείτε κάποιες σταγόνες αίματος, έχετε πυρετό, ρίγη, κολπικό έκκριμα, λιποθυμία, δυσφορία κατά την ούρηση, ή ναυτία και εμετό ή αν ο πόνος δεν υποχωρεί μετά από μερικά λεπτά ανάπαυσης, καλέστε το γιατρό σας.

Ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Έκτοπη κύηση
Μία έκτοπη κύηση συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, τυπικά σε μία από τις σάλπιγγες. Μπορεί να προκαλέσει κάποιες κράμπες και άλλα συμπτώματα στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μία εξωμήτρια κύηση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα: κοιλιακό ή πυελικό πόνο ή ευαισθησία, κηλίδες αίματος ή και αιμορραγία (μπορεί να είναι κόκκινο ή καφέ), και πόνο ο οποίος χειροτερεύει στη διάρκεια σωματικής άσκησης, ή βήχετε ή πάτε στη τουαλέτα.

Αν υπάρχει βαριά αιμορραγία ή σημάδια σοκ, καλέστε τις πρώτες βοήθειες.

Αποβολή
Είναι η απώλεια μιας εγκυμοσύνης τις πρώτες 20 εβδομάδες. Κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, είναι γενικά το πρώτο σύμπτωμα που ακολουθείται από κοιλιακό άλγος μερικές ώρες έως και μερικές μέρες μετά.
Ο πόνος μπορεί να είναι σαν κράμπα, ή να επιμένει να είναι ήπιος ή οξύς, και να τον αισθάνεται η έγκυος περισσότερο χαμηλά στην πλάτη ή σαν πίεση στην πυελική περιοχή.

Πρόωρος τοκετός
Ο πρόωρος τοκετός συμβαίνει αν αρχίσετε να έχετε συσπάσεις του τραχήλου της μήτρας, πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας αν:

 • Αν δείτε αύξηση στα κολπικά υγρά, ή κάποια αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή.
 • Κολπική αιμορραγία ή κηλίδες.
 • Κοιλιακός πόνος σαν κράμπα εμμηνόρροιας ή περισσότερες από πέντε συσπάσεις σε μία ώρα, ακόμη και αν είναι χωρίς πόνο.
 • Αύξηση της πίεσης στην περιοχή της πυέλου.
 • Πόνο χαμηλά στην πλάτη, ειδικά αν δεν υπήρχε πριν.
 • Αποκόλληση του πλακούντα. Η αποκόλληση είναι απειλητική για τη ζωή της μητέρας και του μωρού, κατά την οποία ο πλακούντας χωρίζεται από τη μήτρα, μερικώς ή πλήρως πριν τη γέννηση του μωρού. Χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

Προεκλαμψία
Η προεκλαμψία είναι μία σοβαρή κατάσταση της εγκυμοσύνης που προκαλεί μεταβολές στα αιμοφόρα αγγεία, και μπορεί να επηρεάσει έναν αριθμό οργάνων, όπως το ήπαρ, τους νεφρούς, τον εγκέφαλο και τον πλακούντα. Θα διαγνωστείτε με προεκλαμψία, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση μετά από 20 εβδομάδες κύησης, πρωτεΐνη στα ούρα, το ήπαρ ή τα νεφρά, επίμονους πονοκεφάλους ή διαταραχές της όρασης. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Η έγκυος γυναίκα είναι πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος όλων των ειδών και των λοιμώξεων των νεφρών.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης της ουροδόχου κύστης, περιλαμβάνουν πόνο, δυσφορία κάψιμο κατά την ούρηση, πυελική δυσφορία, συχνή ή ανεξέλεγκτη παρόρμηση για ούρηση και θολά ή αιματηρά ούρα.
Η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στα νεφρά και να προκαλέσει ακόμη και πρόωρο τοκετό.

Άλλες αιτίες.
Άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας ιός στο στομάχι, τροφική δηλητηρίαση, σκωληκοειδίτιδα, πέτρες στα νεφρά, ηπατίτιδα, χολή, παγκρεατίτιδα, ινομυώματα και απόφραξη του εντέρου.

Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες της αβλαβής κοιλιακής δυσφορίας;
Φυσικά, κάθε δυσφορία που μπορεί να αισθανθεί η μέλλουσα μαμά, δεν είναι σημάδι κάποιου σοβαρού προβλήματος. Όπως κάποιες κράμπες που μπορεί να αισθανθεί κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από τον οργασμό.

Φούσκωμα και αέρια
Οι ορμόνες που επιβραδύνουν την πέψη και η πίεση που προκαλεί η μήτρα που διαρκώς μεγαλώνει προκαλούν φούσκωμα και αέρια.

Δυσκοιλιότητα
Είναι και αυτή μία κοινή κατάσταση που συμβαίνει, λόγω των ορμονών που επιβραδύνουν την κυκλοφορία των τροφίμων μέσω του πεπτικού συστήματος και την πίεση της μήτρας στο ορθό.

Braxton Hicks συστολές
Κάποια στιγμή μετά το ήμισυ της εγκυμοσύνης, μπορεί να παρατηρήσετε μερικές φορές, κάποια σύσφιξη στη μήτρα. Πριν τη 37η εβδομάδα οι συσπάσεις αυτές πρέπει να είναι σπάνιες, ακανόνιστες και ανώδυνες.
Καλέστε το γιατρό σας αν συνοδεύονται από πόνο στη μέση, έρχονται σε τακτικά διαστήματα ή έχετε άλλα συμπτώματα πρόωρου τοκετού.
Αν είστε κοντά στην ημερομηνία του τοκετού, οι κράμπες μπορεί να είναι σημάδι έναρξης του.

Τι μπορεί να κάνει η έγκυος γυναίκα για να απαλύνει αυτούς τους ενοχλητικούς κοιλιακούς πόνους;
Περπατήστε και μετακινηθείτε ή κάνετε κάποιες ήπιες ασκήσεις για την ανακούφιση του πόνου που μπορεί να προκληθεί από τα αέρια.

 • Κάντε ένα ζεστό όχι καυτό μπάνιο ή ντους.
 • Σκύψτε προς τη μεριά του πόνου, όταν το νιώθετε, θα σας ανακουφίσει.
 • Πίνετε άφθονα υγρά. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συστολές Braxton Hicks.
 • Στην περίπτωση αυτή, αν ξαπλώσετε μπορεί να σας βοηθήσει.
 • Επίσης η ξεκούραση θα βοηθήσει να συγκεντρωθείτε και να προσδιορίσετε τα συμπτώματά σας.