Ο θηλασμός είναι ωφέλιμος και για τις μητέρες

Ο θηλασμός είναι ωφέλιμος και για τις μητέρες

Ο θηλασμός είναι ωφέλιμος και για τις μητέρες, όχι μόνο για τα μωρά, σύμφωνα με έρευνες.

Το μητρικό γάλα μπορεί να αποτελεί την ιδανική τροφή για ένα βρέφος, αλλά, δύο πρόσφατες έρευνες προσθέτουν ένα νέο στοιχείο στη διαμάχη μεταξύ θηλασμού και υποκατάστατου γάλατος, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο τα μωρά, αλλά και οι μητέρες έχουν πολλά να κερδίσουν από τον θηλασμό.

Μια μελέτη βρήκε ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατεύσει τη μητέρα από ένα πολύ επιθετικό είδος καρκίνου του μαστού. Η άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι ο θηλασμός μπορεί να δράσει σαν «κουμπί επανεκκίνησης» του μεταβολισμού μετά τον τοκετό, βοηθώντας τις γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης να αποφύγουν τον κίνδυνο να αποκτήσουν διαβήτη για όλη τους τη ζωή.

Τα ευρήματα συμπληρώνουν προηγούμενες έρευνες που απέδειξαν ότι οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, διαβήτη τύπου 2 και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να ενισχύσει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και να συντελέσει σε μια φυσιολογική πίεση.

«Τα ευρήματα είναι θετικά και για τις μητέρες και για τα παιδιά» είπε η Dr. Eleanor Bimla Schwarz, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis.

Η τελευταία έρευνα για τις επιπτώσεις του θηλασμού στον καρκίνο του μαστού ανέλυσε δεκάδες μελέτες που περιλάμβαναν περίπου 40.000 περιστατικά καρκίνου από όλον τον κόσμο. Η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Annals of Oncology, βρήκε ότι ο θηλασμός μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθων όγκων ενός πολύ επιθετικού τύπου καρκίνου του μαστού κατά 20%. Ακόμα και μια βραχεία περίοδος θηλασμού μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των δύσκολων στη θεραπεία όγκων οι οποίοι είναι πιο συχνοί στις αφροαμερικανές και τις νεότερες γυναίκες.

Η Dr. Marisa Weiss, μια εκ των συγγραφέων της έρευνας είπε ότι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι σημαντικά στάδια στο μακροχρόνιο μονοπάτι που οδηγεί στην ωρίμανση και ότι ο θηλασμός πυροδοτεί αλλαγές στα γαλακτοπαραγωγά κύτταρα, οι οποίες κάνουν το στήθος πιο ανθεκτικό στον καρκίνο.

«Ο αδένας του μαστού είναι ανώριμος και ανίκανος να κάνει τη δουλειά του -δηλαδή να παραγάγει γάλα- μέχρι να περάσει το στάδιο μιας ολοκληρωμένης εγκυμοσύνης» είπε η Dr. Weiss. «Ο θηλασμός πιέζει το στήθος να μεγαλώσει επιτέλους και να πιάσει δουλειά και να κάνει γάλα και να πηγαίνει στη δουλειά κάθε μέρα και κάθε νύχτα».

Ωστόσο, οι φυσιολογικές αλλαγές του θηλασμού εκτείνονται και πέρα από το στήθος. Κάποιοι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναφέρονται στον θηλασμό ως το «τέταρτο τρίμηνο» της εγκυμοσύνης το οποίο ολοκληρώνει τον αναπαραγωγικό κύκλο, επαναφέροντας το γυναικείο σώμα σε μακροχρόνια μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία.

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης οι οποίες αντιμετωπίζουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη μετά την εγκυμοσύνη, ενθαρρύνονται να θηλάσουν διότι ο θηλασμός βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ο θηλασμός, επίσης, βελτιώνει των μεταβολισμό των λιπιδίων, καίει θερμίδες και κινητοποιεί τις λιποαποθήκες οι οποίες είχαν συσσωρεύσει λίπος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ( αν και δεν οδηγεί πάντα σε μεγάλη απώλεια βάρους).

Αλλά, οι γιατροί δεν ήταν σίγουροι για το αν ο θηλασμός μείωσε τις πιθανότητες κάποιων γυναικών να αναπτύξουν διαβήτη για την υπόλοιπη ζωή τους. Συνεπώς, προκειμένου να το ελέγξουν, ερευνήτριες και ερευνητές βρήκαν 1010 γυναίκες οι οποίες είχαν αναπτύξει διαβήτη κύησης και τις παρακολούθησαν στενά για δύο χρόνια μετά τη εγκυμοσύνη. Το ένα τρίτο του δείγματος είχε ασιατική καταγωγή, το ένα τρίτο Ισπανική, περίπου 9% ήταν μαύρες γυναίκες και 25% λευκές.

Από τις 959 μητέρες που αξιολογήθηκαν 113- περίπου 12 %- ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Αλλά, αυτές που θήλασαν μείωσαν τον κίνδυνο στο μισό και όσο περισσότερο θήλασαν και μάλιστα αποκλειστικά τόσο πιο πολύ μειώθηκε ο κίνδυνος.

Οι γυναίκες που θήλασαν περισσότερο από 10 μήνες μείωσαν τον κίνδυνο διάγνωσης διαβήτη κατά 60 % κατά τη διάρκεια των 2 ετών παρακολούθησής τους από την ερευνητική ομάδα. Από τις 205 γυναίκες που θήλασαν αποκλειστικά και δε χρησιμοποίησαν καθόλου ξένο γάλα για τους δύο πρώτους μήνες το 8% ανέπτυξε διαβήτη ενώ από τις 153 που δε θήλασαν και χρησιμοποίησαν μόνο υποκατάστατο γάλατος το 18 % ανέπτυξε διαβήτη. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine τον Νοέμβριο.

«Η εγκυμοσύνη είναι μια μεταβολική πρόκληση» είπε η Erica P. Gunderson, η βασική συγγραφέας της μελέτης και επιστημονική ερευνήτρια στο Kaiser Permanente Northern California. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλότερα και υπάρχει λιγότερη ανάγκη για ινσουλίνη, είπε. «Μία από τις πιθανές βιολογικές εξηγήσεις είναι ότι προσφέρει στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος της γυναίκας ένα κάποιο διάλειμμα, επιτρέποντας έτσι την πλήρη ανάρρωση της γυναίκας από τις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης», κατέληξε.

Μαλάξεις στο στήθος κατά το θηλασμό.

mathimathilasmou

Από την Roni Caryn Rabin

Πηγή : well.blogs.nytimes.com, betterparents.gr