Οδηγώντας με ασφάλεια (Μέρος δεύτερο)

Οδηγώντας με ασφάλεια (Μέρος δεύτερο)

Τα νέα παιδιά που οδηγούν αφηρημένα ή ασχολούνται την ίδια στιγμή και με κάτι άλλο, προκαλούν πολλά περισσότερα ατυχήματα από ότι έχουμε ίσως σκεφτεί.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο έφηβος οδηγός φταίει για 6 στα 10 τροχαία ατυχήματα που έχουν προκληθεί από νέα άτομα. Τέσσερις φορές περισσότερα ατυχήματα που πιστεύετε ότι προκλήθηκαν από απόσπαση της προσοχής του ενήλικου οδηγού. Οι έφηβοι έχουν κατά πολύ τα περισσότερα ατυχήματα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ατόμων.

Χάρη στη συσκευή βίντεο μέσα στο αυτοκίνητο, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναλύσουν τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν το ατύχημα, για να διαπιστώσουν πόσα από τα ατυχήματα αυτά οφείλονται στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Από τα 1.700 βίντεο που αναλύθηκαν, το 58% των ατυχημάτων έγιναν από αφηρημένο οδηγό. Τα προηγούμενα χρόνια οι επίσημες εκτιμήσεις έδειξαν ποσοστό ατυχημάτων από έφηβους οδηγούς που δεν πρόσεξαν, μόνο ένα 14%.

Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν; Επιμείνετε να ακολουθήσουν πέντε βασικούς και αδιαπραγμάτευτους κανόνες για να προσέχουν μόνο το δρόμο. Αυτό δεν θα σώσει την δική τους ζωή αλλά και τη ζωή των άλλων.

1. Όχι περισσότερους από ένα φίλο κάθε φορά στο αυτοκίνητο

Το 15% των ατυχημάτων με έφηβο οδηγό, οφείλεται στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού από τους φίλους του που ήταν στο αυτοκίνητο. Όλοι ξέρουμε ότι ένα αυτοκίνητο γεμάτο παιδιά, μπορεί να αποσπάσει την προσοχή ακόμη και του ενηλίκου ατόμου. Έτσι προσέξτε να έχει μαζί του μόνο ένα φίλο ή φίλη του.

2. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η χρήση κινητού όταν το αυτοκίνητο κινείται

Πόσες φορές κινδυνέψατε σήμερα στο δρόμο, από οδηγούς που έστελναν μηνύματα ή μιλούσαν καθώς οδηγούσαν; Μία ανεγκέφαλη πράξη. Απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή ενώ οδηγούμε. Ποτέ.

3. Πρέπει να βρίσκουν ότι θέλουν και χρειάζονται πριν οδηγήσουν

Οι έρευνες δείχνουν ότι, κοιτάζοντας ή ψάχνοντας κάτι στο αυτοκίνητο ενώ συγχρόνως αυτό κινείται, είναι η αιτία του 10% των ατυχημάτων με έφηβο οδηγό. Πρέπει λοιπόν να έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται πριν ανάψει την μηχανή. Από τη θερμοκρασία που θέλει μέχρι τη ρύθμιση του GPS.

4. Ποτέ μακιγιάζ ενώ οδηγείτε

Το να κοιτάζεις τον καθρέφτη για να βάψεις τα χείλη ή να στερεώσεις τα μαλλιά σου είναι απαγορευτικό για όλους, ακόμη περισσότερο για μία νέα άπειρη έφηβη οδηγό. Η «περιποίηση» όταν το αυτοκίνητο κινείται ήταν η αιτία του 6% των ατυχημάτων.

5. Όχι μουσική

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά ότι η οδήγηση είναι κάτι πολύ σοβαρό, που μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες σε ένα δευτερόλεπτο. Ο οδηγός που τραγουδούσε και «χόρευε» ακούγοντας την αγαπημένη του μουσική, ήταν η αιτία του 8% των ατυχημάτων. Κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο οδήγησε σε ένα 9% ατυχημάτων.

Ενώ το να ακούς μουσική στο αυτοκίνητο δεν είναι φοβερό και απαγορευτικό, η τεράστια σημασία της ευθύνης της οδήγησης και οι ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει μία στιγμή απροσεξίας, είναι ένα μάθημα που πρέπει να γνωρίζουν και να καταλάβουν πάρα πολύ καλά όλοι οι έφηβοι οδηγοί.