Οι δύσκολες ώρες της ημέρας και κάποιες συμβουλές για τις μαμάδες

Οι δύσκολες ώρες της ημέρας και κάποιες συμβουλές για τις μαμάδες

Μήπως το παιδάκι σας αρνείται να φάει; Δεν θέλει να καθίσει στο δικό του κάθισμα στο αυτοκίνητο; Επιμένει να φοράει το ίδιο βρώμικο φούτερ για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα; 

Είτε πρόκειται για κάτι στη διάρκεια της πρωινής ρουτίνας, ή την ώρα του ύπνου, ή κάπου ενδιάμεσα, κάθε μαμά έχει στιγμές που «τρελαίνεται» γιατί τα παιδιά της απλά δεν συνεργάζονται.

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που στηρίζονται στην πείρα των μαμάδων, βέβαια μπορεί να μην λειτουργήσουν για όλα τα παιδιά αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε:

Αρνείται να σηκωθεί από το κρεβάτι

Βάλτε μουσική, στην αρχή απαλά αλλά μετά σταδιακά πιο δυνατά! Στη συνέχεια πηδήξτε στο κρεβάτι του και γαργαλίστε το, φιλήστε το και τραγουδήστε, ίσως κάτι που δεν του αρέσει!

Όμως βεβαιωθείτε ότι χορταίνει τον ύπνο του, βάλτε το στο κρεβάτι μισή ώρα νωρίτερα για να διαπιστώσετε πως θα ξυπνήσει το άλλο πρωί.

Χαμός για να ντυθεί

Το βράδι διαλέξτε μαζί του τα ρούχα που θα φορέσει το άλλο πρωί, ακόμη και τις κάλτσες και τα παπούτσια. Το πρωί μην αλλάξετε τίποτε.

Μία καλή ιδέα είναι να ψωνίζετε μαζί τα ρούχα του, όταν το τετράχρονο αγοράκι σας τα έχει διαλέξει, είναι μάλλον δύσκολο να κάνει φασαρία το πρωί γιατί κάτι δεν του αρέσει.

Προκαλέστε το λέγοντας ποιος θα ντυθεί γρηγορότερα εσείς ή αυτό! Μην νοιάζεστε και πολύ τι θα φορέσει. Αν είναι κατάλληλα για την εποχή, αφήστε το.

Απειλήστε το ότι θα φύγετε από το σπίτι ακόμη και με πιτζάμες ή ένα παπούτσι. Έχετε όμως τα ρούχα του μαζί, στην περίπτωση που δεν θα το νοιάξει!

Απασχολήστε το, αν έχετε χρόνο, για λίγα λεπτά με κάτι άλλο και προσπαθήστε πάλι μετά.

Τρελό, γρήγορο πρωινό

Έχετε έτοιμο το τραπέζι, μπολ, κουτάλι, δημητριακά, πετσέτες από το βράδι.

Αφήστε το παιδί να φάει πρωινό στο αυτοκίνητο αν δεν έχετε χρόνο, όπως μία μπάρα δημητριακών ή μούσλι, τυρί, φρούτα ή ξηρούς καρπούς (ανάλογα με την ηλικία του).

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν κάτι μόνα τους, όπως να βάλουν γάλα στα δημητριακά τους, να πάρουν το κουτάλι ή την πετσέτα τους.

Προσπαθήστε να μένουν καθισμένα μέχρι να τελειώσουν.

Δεν θέλουν να φύγουν από το σπίτι

Δώστε στο παιδί δέκα, πέντε και δύο λεπτά, προειδοποίηση ότι πρέπει να φύγετε. Ρυθμίστε το κινητό σας να χτυπήσει όταν είναι η ώρα να ανοίξετε την πόρτα.

Προσπαθήστε να κάνετε τα ίδια πράγματα με την ίδια σειρά κάθε πρωί, ώστε να ξέρει τι έρχεται μετά.

Αν είναι έτοιμο και φύγετε στην ώρα σας, δώστε του ένα μικρό δωράκι στο αυτοκίνητο, ένα αποξηραμένο φρούτο για παράδειγμα.

Δεν θέλει να καθίσει στο δικό του κάθισμα, στο αυτοκίνητο

Μερικές φορές απλά πρέπει να αναγκάσουμε το παιδί να καθίσει γιατί είναι πολύ μικρό για να καταλάβει γιατί.

Μπορείτε να τα δωροδοκήσετε με μία καραμέλα ή μία τσίχλα (τα μεγαλύτερα παιδιά) χωρίς ζάχαρη, όταν κάθονται χωρίς φασαρία στο κάθισμά τους.

Επίσης, αν είναι αρκετά μεγάλα, μπορείτε να πείτε, ότι η αστυνομία απαγορεύει στα μικρά παιδιά να είναι καθισμένα στη θέση των μεγάλων.

Βάλτε στο αυτοκίνητο ένα κάθισμα για την κούκλα της κορούλας σας και αφήστε την μικρή να τοποθετήσει πρώτα την κούκλα της στο κάθισμα και μετά να καθίσει και η ίδια στο δικό της.

Δημόσια ξεσπάσματα

Μία καλή λύση, είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας, να τα αντιμετωπίσετε με αγάπη, καλοσύνη και υπομονή, αυτό λειτουργεί πολύ καλά σε μια καλή μέρα. Σε κακή μέρα, είναι απλά μία πολύ κακή μέρα!

Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την έντονη ενέργεια τους με το αντίθετο. Να είστε ήρεμη και χαμηλών τόνων. Φέρνει την ενέργεια του παιδιού σε κάποια ισορροπία.

Αν δείτε ότι παραφέρετε το μικρούλι σας, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή. Δείχνοντάς του κάτι στο δρόμο ή στο κατάστημα, και συνεχίστε με μία ιστορία ή ένα τραγούδι.

Εξηγείστε εκ των προτέρων με ήρεμο τρόπο πως πρέπει να φέρονται και τι πρέπει να κάνουν. Και όταν όλα τα άλλα αποτύχουν χρησιμοποιείστε τα πονηρά κίνητρα, γνωστά και σαν δωροδοκία!

Αρνούνται να φάνε και κάνουν συνεχώς παράπονα για το φαγητό

Προσπαθήστε να έχετε σαν κανόνα ότι πρέπει να δοκιμάσουν μία μπουκιά από το φαγητό που έχετε ετοιμάσει. Και αν δεν τους αρέσει μπορούν να έχουν ένα σάντουιτς, ή ένα μπολ με δημητριακά.

Όταν ετοιμάζετε κάτι καινούργιο, προσπαθήστε να έχετε και κάτι που έχουν δοκιμάσει και τους αρέσει.

Αν κλαίνε ή κάνουν φασαρία, ή διαμαρτύρονται, μην τα αφήνετε στο ίδιο δωμάτιο με εσάς που προσπαθείτε να φάτε.

Τα καλά λόγια και ο ενθουσιασμός της γιαγιάς ή αγαπημένης θείας τους για το φαγητό σας μπορεί να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Αρνούνται να ετοιμαστούν για ύπνο, να κάνουν μπάνιο, ή να χτενιστούν

Πείτε στην κορούλα σας να χτενίσει τα μακριά μαλλιά της κούκλας της και να την ετοιμάσει για ύπνο. Μετά θα έρθει και η δική της σειρά. Μπορεί να βοηθήσει και να αποφύγετε τα κλάματα.

Αρχίστε εγκαίρως την προετοιμασία του βραδινού ύπνου, τουλάχιστον μισή ώρα πριν. Τονίστε ότι όσο πιο γρήγορα ετοιμαστούν τόσο περισσότερη ώρα θα έχουν στην διάθεσή τους για να τους διαβάσετε την αγαπημένη ιστορία τους.

Αν το κοριτσάκι σας έχει μακριά μαλλιά και κάθε φορά στο λούσιμο και στο χτένισμα γίνεται μάχη, χρησιμοποιήστε μαλακτικό που κάνει τα μαλλάκια πιο εύκολα στο ξεμπέρδεμα και τελικά, μήπως το να τα κόψετε κοντά είναι μία καλή λύση.

Αρνούνται να πάνε στο δικό τους κρεβάτι

Προσπαθήστε να έχετε ακριβώς την ίδια ρουτίνα. Ίδια ώρα ύπνου, χωρίς εκπλήξεις, χωρίς εξαιρέσεις, για να ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν.

Τονίστε με σαφήνεια ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν στο δικό σας κρεβάτι, αλλά θα μείνετε μαζί τους για λίγο και θα ξαπλώσετε για λίγα λεπτά στο δικό τους κρεβάτι.

Είναι πράγματι δύσκολες στιγμές για όλους τους γονείς. Τα μικρά παιδιά περνούν κάποια περίοδο που αρνούνται σχεδόν τα πάντα, ίσως δοκιμάζοντας τα όρια τους.

Έτσι χρειάζονται υπομονή, αγάπη, κατανόηση, αλλά και σταθερότητα στους «κανόνες» της οικογένειας και λίγη διπλωματία.

Πολύ γρήγορα θα μεγαλώσουν και τότε θα έρθουν άλλα προβλήματα, ίσως πιο σοβαρά…