Οι πάντα «Ναι» γονείς!

Οι γονείς που λένε πάντα ναι στα παιδιά τους δεν είναι υπερπροστατευτικοί. Είναι οι γονείς που υιοθετούν μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση για την ανατροφή των παιδιών τους. Δεν πιστεύουν ότι πρέπει να λένε στα παιδιά τους όχι. Αντίθετα προσπαθούν να ακούσουν τι θέλουν τα παιδιά τους και στη συνέχεια το κάνουν γι’ αυτά. 

Έτσι λοιπόν αν το παιδί θέλει να μην πάει σχολείο η απάντηση είναι ναι. Αν θέλει να παίζει μπάλα στο σαλόνι η απάντηση είναι ναι. Αν θέλει να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή και να αργήσει να κοιμηθεί, η απάντηση είναι ναι. 

Βασικά οι «ναι» γονείς προσπαθούν να πουν ναι σε όλα τα αιτήματα των παιδιών τους. Κανένα αίτημα δεν είναι πολύ τρελό ή υπερβολικό. Και ακόμη και αν πρέπει να πουν όχι, βρίσκουν πάντα ένα άλλο τρόπο για να αποφύγουν να πουν τη λέξη όχι.

Ο στόχος τους είναι να κάνουν ότι μπορούν για να μάθουν τα παιδιά ότι είναι ικανοί άνθρωποι. Να μην φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα και ότι το να κάνουν λάθη είναι φυσιολογικό και υγιές. 

Η αντίληψη αυτή προέκυψε από την ιδέα ότι οι γονείς λένε πολύ συχνά όχι. Έρευνα δείχνει ότι οι γονείς κατά μέσο όρο λένε όχι περισσότερο από 400 φορές την ημέρα. Όμως ενώ ο στόχος ήταν να λένε ναι πιο συχνά, το κίνημα αυτό έχει φέρει τη γονική μέριμνα σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. 

Οι «ναι» γονείς πιστεύουν ότι πρέπει σπάνια να λένε όχι στα παιδιά τους. Πιστεύουν ότι έτσι γίνονται ανεξάρτητα και ικανά να σκέφτονται μόνα τους, όπως επίσης να αναγνωρίζουν τις συνέπειες των επιλογών τους, χωρίς να διακινδυνεύσουν να βλάψουν τον εαυτό τους ή τους άλλους.

Τα παιδάκια κάτω των τριών ετών δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει η λέξη «όχι» όπως το καταλαβαίνουν οι ενήλικες. Δεν ξέρουν γιατί δεν πρέπει να κάνουν κάτι, απλά ξέρουν ότι θα θυμώσουν οι γονείς αν το κάνουν. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε πολλά μικρά παιδάκια να κάνουν κάτι που οι γονείς το απαγορεύουν ενώ τους κοιτάζουν και χαμογελάνε. 

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι γονείς τους μιλούν εκ των προτέρων για το τι θα μπορούσε να συμβεί και στη συνέχεια συζητούν μαζί τους τι συνέβη και πως θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα καλύτερα την επόμενη φορά. Έτσι αν και όταν έρθουν αντιμέτωπα με την πίεση των συνομηλίκων τα παιδιά θα έχουν την αυτοπεποίθηση να κάνουν τις σωστές επιλογές για τον εαυτό τους. 

Πλεονεκτήματα.

Όσον αφορά τους «ναι» γονείς, η ζωή δεν είναι ποτέ βαρετή. Ο τρόπος αυτός κάνει τη ζωή ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Ας δούμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα:

Ενδυνάμωση των παιδιών.

Τα παιδιά είναι ελεύθερα να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους με πολύ μικρούς περιορισμούς. Μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται εμπόδια, αξιοποιούν τη δημιουργικότητά τους και εξερευνούν πως λειτουργούν τα πράγματα γύρω τους. Τα παιδιά αυτά δεν βαριούνται ποτέ. Υπάρχει πάντα κάτι να κάνουν, έτσι η φυσική τους περιέργεια και η δημιουργικότητα ανθίζουν.

Απελευθερώνει τους γονείς.

Για πολλούς γονείς η μέθοδος αυτή είναι απελευθερωτική. Είναι σε θέση να ξεχάσουν πολλούς κανόνες σχετικά με, για παράδειγμα, το τακτοποιημένο σπίτι, ή την ώρα του ύπνου. Επίσης δηλώνουν ότι έτσι μαθαίνουν πολύ καλύτερα τα παιδιά τους και πως λειτουργεί το μυαλό τους. 

Λοιπόν ένας «ναι» γονέας επιτρέπει στα παιδιά να παίζουν και να λερωθούν στο χώμα ή στις λάσπες, να ζωγραφίζουν με τα δάχτυλα ακόμη και στα πλακάκια και να τα αφήνει να σερβίρουν το γάλα τους αν και ξέρει πολύ καλά ότι το μισό θα πάει στο πάτωμα!

Και να μην ξεχάσουμε ότι επιτρέπει το γλυκό πριν το φαγητό!

Ενισχύει τις οικογένειες.

Οι γονείς που προτιμούν το ναι, ξέρουν ότι ο χρόνος που έχουν με τα παιδιά τους είναι λίγος, και ότι είναι σημαντικό να διασκεδάζουν. Έτσι είναι πιο διασκεδαστικό να πηδάνε στις λακκούβες με λάσπη ή και να ζωγραφίζουν στους τοίχους! Πολλές φορές κάνουν αυτές τις «αταξίες» μαζί με τα παιδιά κάτι που ενισχύει τον δεσμό τους. 

Τα μειονεκτήματα.

Όμως μέχρι που ορίζουν οι γονείς την κόκκινη γραμμή; Λένε ναι αν το μικρό παιδάκι τους δεν τους κρατά το χέρι όταν είναι έξω στον δρόμο; Λένε ναι αν δεν θέλει να καθίσει στο δικό του κάθισμα στο αυτοκίνητο; Είναι το σημείο που όλοι οι γονείς πρέπει να λένε όχι.

Δεν υπάρχουν όρια/κανόνες.

Όπως και με οποιοδήποτε στυλ γονικής μέριμνας, όταν γίνεται ακραίο και υπερβολικό είναι πολύ κακό. Έτσι και αλλιώς τα παιδιά, ειδικά τα μικρά χρειάζονται όρια για να είναι ασφαλή. Το ναι σε όλα, ιδίως για τα πράγματα που μπορεί να τα βλάψουν δεν χαρακτηρίζει υπεύθυνους γονείς. 

Για παράδειγμα, ένας γονέας αναφέρει ότι είδε το παιδί του να κόβει ένα καλώδιο στο σπίτι. Αντί να του εξηγήσει γιατί αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο του έδωσε να κόψει και άλλα πράγματα. 

Κάνει τα παιδιά εγωκεντρικά. 

Τα παιδιά πρέπει επίσης να μάθουν ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω τους. Στη ζωή, πολλές φορές δεν θα περνά το δικό τους και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όπως επίσης πρέπει να μάθουν να αποδέχονται ότι ορισμένες επιλογές τους δεν είναι σωστές. Για παράδειγμα, όταν από περιέργεια θέλουν να δοκιμάσουν το τσιγάρο ή κάποιες ουσίες, θα μπορούν να πουν όχι, ή θα ακολουθήσουν την επιθυμία τους όπως το έκαναν όλη τους τη ζωή;

Ομοίως, στα εφηβικά τους χρόνια, εάν ο σύντροφός τους πει όχι σε κάτι, θα είναι σε θέση να το δεχτούν; Ή αν δεν καταφέρουν να πάρουν τη δουλειά που θέλουν; Τα παιδιά που δεν έχουν ακούσει ένα όχι από τους γονείς τους, καταλήγουν να γίνουν πολύ εγωκεντρικά και δεν ξέρουν πώς να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των άλλων όταν θέλουν να λάβουν μία απόφαση.

Βλάπτει την ανθεκτικότητα και το θάρρος.

Εάν τα παιδιά δεν έχουν ακούσει ποτέ όχι από τους γονείς τους, δεν θα μάθουν πώς να διαχειριστούν την απόρριψη με θάρρος και ανθεκτικότητα. Δεν έχουν ακούσει ποτέ τη λέξη όχι και έκαναν πάντα αυτό που ήθελαν. Έτσι την πρώτη φορά που θα αντιμετωπίσουν μία άρνηση μπορεί να καταρρεύσουν επειδή δεν έχουν ιδέα πώς να διαχειριστούν μία κατάσταση που δεν είναι όπως αυτά θέλουν.

Εξαντλημένοι γονείς.

Η μέθοδος αυτή φθείρει πάρα πολύ τους γονείς, ειδικά όταν λένε ναι όλη την ώρα, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να πουν όχι. Έτσι τους μετατρέπει σε ανθρώπους που πρέπει να θυσιάσουν ότι θέλουν ή χρειάζονται για να πουν ναι στα παιδιά τους. 

Οι παιδίατροι τονίζουν ότι δεν είναι κακό να λέμε όχι στα παιδιά. Στην πραγματικότητα είναι πολύ χρήσιμο. Εάν δεν έχουν υγιή όρια στο σπίτι, τότε θα μπορούσε να είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτά στο σχολείο και αργότερα στη ζωή. Προειδοποιούν ότι φυσικά κάποια μέρα κάποιος θα τους πει όχι και τα παιδιά αυτά δεν θα ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Τα παιδιά που δεν έχουν κοινωνική δομή και πειθαρχία έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους.

Βέβαια η γονική μέριμνα δεν έχει μόνο μία καλή προσέγγιση. Πολλοί γονείς, συνήθως οι πιο επιτυχημένοι, συνδυάζουν διάφορα στυλ ανατροφής για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών και της οικογένειάς τους. Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τα παιδιά από τους γονείς τους. Και είναι αυτοί που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις για να μεγαλώσουν σωστά και ευτυχισμένα παιδιά.