Οι πιο συχνές κακές συνήθειες στα μικρά παιδιά

Οι κακές συνήθειες στα μικρά παιδιά μπορεί να μετατραπούν σε σοβαρά προβλήματα αργότερα στη ζωή. Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο να καταλάβουν εγκαίρως τα προειδοποιητικά σημάδια και να προσπαθήσουν να τα διορθώσουν.

Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γύρω τους. Αν τα άτομα γύρω τους έχουν κακές συνήθειες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τις πάρουν και αυτά. 

Πως σχηματίζεται μία συνήθεια;

Σχηματίζεται όταν επαναλαμβάνουμε μία συμπεριφορά ασυνείδητα. Οι κακές συνήθειες στα μικρά παιδιά μπορεί να προκληθούν από ένα φυσικό ή ψυχολογικό πρόβλημα. 

Οι συνήθειες αυτές μπορούν να προκαλέσουν ψυχαναλυτική συμπεριφορά, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν γιατρό ή ψυχολόγο.

Κακές συνήθειες στα μικρά παιδιά.

Κάποιες μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία. Άλλες επηρεάζουν τις σχέσεις και την οικογενειακή ζωή. 

Και στις δύο περιπτώσεις οι γονείς πρέπει με πολύ προσοχή να διορθώσουν τις αρνητικές συνήθειες εγκαίρως για να μην γίνουν μόνιμες. 

1. Ανθυγιεινή διατροφή.

Τρώγοντας πρόχειρο φαγητό είναι μία πολύ κοινή κακή συνήθεια. Πράγματι πολλά παιδιά αρνούνται να φάνε οτιδήποτε άλλο.

Η συνέπεια αυτής της συνήθειας είναι η παιδική παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση, μεταξύ των άλλων.

Για να προστατεύσετε λοιπόν τα μικρά παιδιά από το πρόχειρο ανθυγιεινό φαγητό, μαγειρέψτε μία ποικιλία από διαφορετικά τρόφιμα που είναι οπτικά ελκυστικά για το παιδί. 

Αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο φαγητό που δεν τους αρέσει, αντικαταστήστε το με ένα άλλο από την ίδια ομάδα τροφίμων.

Ζητήστε από το μικρό σας να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε το δείπνο. Είναι πολύ πιθανό να φάει κάτι που έχει βοηθήσει στην προετοιμασία του.

2. Τρώτε μπροστά στην τηλεόραση.

Όλες οι μελέτες συμφωνούν στο γεγονός ότι η συνήθεια αυτή οδηγεί στην παχυσαρκία. Ο εγκέφαλος του παιδιού, επικεντρώνεται στην αγαπημένη του τηλεοπτική εκπομπή, και δεν λαμβάνει το μήνυμα ότι έχει χορτάσει, οδηγώντας έτσι σε υπερκατανάλωση τροφής.

Εκτός αυτού, το δείπνο πρέπει να είναι μία ευκαιρία για την οικογένεια να καθίσει όλη μαζί και να μιλήσει για την ημέρα της.

3. Άγρια και προσβλητική γλώσσα.

Όπως όλοι ξέρουμε τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν. Εάν οι ενήλικοι στο σπίτι είναι αγενείς μεταξύ τους ή χρησιμοποιούν άσχημη γλώσσα, το παιδί θα υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια, η οποία είναι δύσκολο να διορθωθεί.

Όταν τα παιδιά είναι εκτός σπιτιού,  επαναλάβουν τις άσχημες λέξεις/βρισιές  μπροστά στους δασκάλους τους και τους άλλους ενήλικες. Η προσπάθεια για να διορθωθεί θα ξεκινήσει από το σπίτι δίνοντας ένα καλύτερο παράδειγμα. 

4. Υπολογιστής, βιντεοπαιχνίδια και τηλεόραση.

Η τεχνολογία και ο χρόνος που περνά ένα παιδί μπροστά στην οθόνη μπορούν να μετατραπούν από χόμπι σε εθισμό. Στην πραγματικότητα η συνήθεια αυτή μπορεί να είναι επιβλαβής και για την υγεία του.

Πολλά παιδιά δεν θέλουν να παίξουν έξω γιατί έχουν κολλήσει στο σπίτι μπροστά από τον υπολογιστή ή το κινητό τους. 

Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική διάρκεια μπροστά στην οθόνη οδηγεί σε διαταραχές του ύπνου και επηρεάζει την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Ξοδεύοντας πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στα μαθήματά του, με αποτέλεσμα φυσικά την κακή επίδοση. 

Για να αποτρέψετε ή να διορθώσετε αυτή την κακή συνήθεια στα μικρά παιδιά, ορίστε ένα όριο και βεβαιωθείτε ότι δεν βρίσκονται ποτέ μπροστά στην οθόνη για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα. 

Ο εθισμός στην τεχνολογία μπορεί επίσης να καλύψει ένα κρυμμένο πρόβλημα. Πολλά παιδιά που υποφέρουν από ανασφάλεια ή άγχος, βασίζονται στην τεχνολογία για μία απόδραση.

Και αν παρατηρήσετε κάποια ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. 

5. Πιπιλάει τον αντίχειρα ή σκαλίζει τη μύτη του.

Πολλές φορές πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους αντί για την πιπίλα. Αυτή είναι μία κακή συνήθεια που εμφανίζεται πολύ νωρίς αλλά γενικά παύει από μόνη της. 

Εάν αυτό δεν συμβεί, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλεί προβλήματα με τον ουρανίσκο και αργότερα με τα δόντια του παιδιού. 

Το σκάλισμα της μύτης είναι άλλη μία δυσάρεστη πρακτική και μπορεί να οδηγήσει και σε ρινορραγία. Τα μικρά παιδιά το κάνουν ασυνείδητα. 

Βεβαιωθείτε ότι έχει επίγνωση του τι κάνει κάθε φορά που βάζει το δάχτυλό του στη μύτη και μάλλον θα τα καταφέρετε να σταματήσει.

6. Πηγαίνοντας αργά για ύπνο.

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται μεταξύ 11 και 13 ωρών ύπνου τη νύχτα. Αν δεν έχουν αρκετή ξεκούραση, θα είναι ευερέθιστα, αφηρημένα, κουρασμένα και νυσταγμένα. Και το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κενά μνήμης και αργή σκέψη. 

Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί επίσης να δημιουργήσει ορμονικές ανισορροπίες. Η καθιέρωση εύλογου χρόνου για ύπνο και η διατήρηση μιας ρουτίνας χωρίς εξαιρέσεις είναι ο τρόπος αλλαγής αυτής της συνήθειας. 

Έτσι λοιπόν βεβαιωθείτε ότι τρώνε το βραδινό τους νωρίς και βοηθήστε τα να κοιμηθούν διαβάζοντας τους το αγαπημένο τους βιβλίο. 

7. Κακή υγιεινή.

Η υγιεινή είναι θεμελιώδης για την καλή υγεία και την κανονική κοινωνική ζωή. Πολλά παιδιά δεν θέλουν να κάνουν μπάνιο ή να βουρτσίζουν τα δόντια τους μετά από ένα γεύμα. 

Όμως αυτή η άρνηση μπορεί να μετατραπεί σε κακή συνήθεια. Βεβαιωθείτε ότι ολόκληρη η οικογένεια πλένει τα χέρια συχνά, κάνει καθημερινά ντους και βουρτσίζει τακτικά τα δόντια της. 

Ποτέ μην ξεχνάτε, τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Ας είστε λοιπόν ένα υπέροχο παράδειγμα!