Οι τρεις τρόποι που επιτρέπουν στους γονείς να εξετάζουν τα προσωπικά δεδομένα των εφήβων

Οι τρεις τρόποι που επιτρέπουν στους γονείς να εξετάζουν τα προσωπικά δεδομένα των εφήβων

Σαν γονείς, δίνουμε ένα συνεχή εσωτερικό αγώνα για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι, όταν πρόκειται για την «εισβολή» και το «σεβασμό» της ιδιωτικής ζωής του παιδιού μας. Δεν είναι πάντα εύκολο να υπάρχει μία ισορροπία. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και για να γίνει αυτό πρέπει να ξέρουμε όσα περισσότερα πράγματα είναι δυνατόν, για την καθημερινή ζωή τους.

Πολλές από τις αποφάσεις που παίρνουμε σαν γονείς βασίζονται εν μέρει ή απόλυτα, στο πως οι δικοί μας γονείς μας μεγάλωσαν.

«Η υπέροχη, όμορφη, χαριτωμένη, σοφή μητέρα μου ήταν η καλύτερη μητέρα του κόσμου. Έτσι σκεφτόμουν μέχρι που απέκτησα και εγώ την κόρη μου», δηλώνει γνωστή ψυχολόγος. Και συνεχίζει «και παρόλο που η μητέρα μου έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, θυμάμαι ακριβώς την περίοδο της δικής μου εφηβείας. Έτσι, όταν άρχισα τη δική μου οικογένεια σκέφτηκα ορισμένα πράγματα που θα μπορούσα να βελτιώσω σε αυτή την επόμενη γενιά»!

Πόσο είναι πάρα πολύ;

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση όταν πρόκειται για το πόσο είναι πάρα πολύ. Πραγματικά πρέπει να κάνουν οι γονείς ότι είναι καλύτερο για την οικογένεια τους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει «ένα μέγεθος» για όλους. Αυτό που ταιριάζει σε μία οικογένεια είναι αδύνατον για μία άλλη.

Ναι, λέει μία μητέρα, ελέγχω την προσωπική ζωή της κόρης μου τακτικά, έχοντας την πλήρη συνεργασία της! Ξέρει ότι δεν έχει άλλη επιλογή! Ξέρει γιατί το κάνω αυτό και παρόλο που δεν της αρέσει, καταλαβαίνει ότι γίνεται μόνο και μόνο επειδή την αγαπώ και ένας από τους σημαντικούς λόγους που θέλω να ξέρω τι γίνεται, είναι το γεγονός ότι, παρόλο που έχουμε μιλήσει και μιλάμε συνέχεια για κάθε θέμα, δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το να αντιμετωπίσεις ένα γεγονός στον πραγματικό χρόνο που αυτό συμβαίνει.

Λοιπόν, για την προστασία και την ασφάλειά τους:

Ελέγξτε το τηλέφωνο

Ο τυχαίος έλεγχος του κινητού είναι απαραίτητος. Ελέγξτε τα μηνύματα, τις κλήσεις, τις φωτογραφίες και τις σημειώσεις. Όταν δείτε κάτι που δεν σας αρέσει, ζητήστε από το παιδί εξηγήσεις, χωρίς να το κατηγορήσετε. Εάν δείτε μία αμφισβητήσιμη φωτογραφία, που απλά έλαβε και έστειλε σε κάποιο φίλο, εξηγήστε τα πάντα για την παιδική πορνογραφία και δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι αυτό είναι έγκλημα.

Ελέγξτε το δωμάτιο

Ελέγχετε, χωρίς προειδοποίηση, το δωμάτιο, κάθε συρτάρι, τσέπη του τζιν, κάθε ράφι, κάτω από το στρώμα, παντού. Μητέρα δηλώνει ότι «βρήκα ένα σημείωμα από μία συμμαθήτρια του γιού μου, που τον καλούσε να πάει στο σπίτι της κρυφά το βράδυ». «Η συζήτηση που κάναμε εκείνη την ημέρα για την σχέση του με τα κορίτσια και πως ένοιωσε όταν έλαβε το σημείωμα, ήταν πολύ πιο εύστοχη και αληθινή από ότι είχαμε υποθετικά μιλήσει για το θέμα αυτό». 

Καθημερινή συμμετοχή

Θέλει η έφηβη κόρη σας να κοιμηθεί στο σπίτι της φίλης της; Μιλήστε πρώτα με τους γονείς της. Θα μείνει στο σχολείο μετά το μάθημα; Για ποιο λόγο; Μιλήστε με τον καθηγητή της. Είναι απαραίτητο και φυσικά σημαντικό, να γνωρίζουμε τους φίλους των παιδιών μας, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο της εφηβείας, να γνωρίζουμε επίσης τους καθηγητές και να ξέρουμε τι συμβαίνει στην καθημερινή ζωή τους. Η συμμετοχή αυτή θα βοηθήσει πολύ, όταν το παιδί θα χρειαστεί ίσως μία συμβουλή για κάποιο φίλο ή φίλη του.

Σκέψεις για τους εφήβους και την ιδιωτική ζωή τους

Παρόλο που ίσως γκρινιάζουν που επεμβαίνουμε στην ζωή τους, πρέπει να αισθάνονται και κάποια σιγουριά, ότι μπορούν να μοιραστούν με τους γονείς μία σκέψη, μία ανησυχία και να πάρουν μία συμβουλή. Βέβαια μπορεί να σκέφτονται ότι δεν έχουν ελευθερία και αρκετή διασκέδαση! Αλλά είναι πολύ καλύτερο να έχουν ασφάλεια και να κάνουν σωστές επιλογές. Η συμμετοχή μας στην προσωπική τους ζωή, δεν θα τους στερήσει ασφαλώς την ελευθερία να βγαίνουν με τους φίλους τους, να πηγαίνουν σε πάρτι ή να ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Όμως στο τέλος της ημέρας, σαν γονείς πρέπει να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι αφού είμαστε κοντά τους και να ξέρουμε τι τους συμβαίνει.

Άλλωστε, σε λίγα χρόνια θα φύγουν μακριά μας …