Οικοδομήστε μία καλή σχέση με τα πρόσωπα που φροντίζουν το παιδί σας

Οικοδομήστε μία καλή σχέση με τα πρόσωπα που φροντίζουν το παιδί σας

Οι υποχρεώσεις των γονέων δεν τελείωσαν επειδή έχουν βρει ένα καλό παιδικό σταθμό. Τα άτομα που εργάζονται εκεί, σας εμπιστεύονται για να είστε εντάξει με τις δικές σας υποχρεώσεις. Και μην ξεχνάτε ότι φροντίζουν το παιδάκι σας να είναι καλά και ασφαλές, όσο εσείς είστε στη δουλειά σας. Έτσι λοιπόν και το προσωπικό του παιδικού σταθμού θέλει από εσάς να σέβεστε το χρόνο και την προσπάθειά τους.

«Είμαστε μία ομάδα», λέει η επικεφαλής παιδικού σταθμού. Και συνεχίζει «το σωστό περιβάλλον για να μεγαλώσει ένα παιδάκι, αποτελείται πρώτα από την οικογένειά του, τα φιλικά και συγγενικά πρόσωπα και τον παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο που πηγαίνει και περνά ένα μεγάλο μέρος της ημέρας του».

Δείτε κάποια πράγματα που δεν πρέπει να αγνοούν οι γονείς, για να υπάρχει πάντα μία καλή σχέση με τα άτομα που φροντίζουν το παιδί τους.

Πηγαίνετε να πάρετε το παιδί στην ώρα του

Ασφαλώς και συμβαίνουν έκτακτα γεγονότα. Μπορείτε να αργήσετε κάποια στιγμή, αλλά πρέπει να προσπαθείτε να είστε εγκαίρως εκεί. Ενημερώστε αμέσως για όποια καθυστέρηση έχετε. Μην ξεχνάτε ότι τα άτομα που φροντίζουν το δικό σας παιδί, έχουν και αυτά υποχρεώσεις και ίσως ένα πιο μεγάλο παιδάκι που τους περιμένει στο σχολείο του.

Επιστρέφετε χωρίς καθυστέρηση όποια έγγραφα χρειάζονται

Ακόμη και πριν από την πρώτη ημέρα, είναι απαραίτητο να προσκομίσετε ορισμένα έγγραφα, όπως το βιβλιάριο υγείας με όλα τα εμβόλια του. Αυτή είναι μία υποχρεωτική οδηγία από το κράτος έτσι μην αργείτε να συμμορφωθείτε. Στη διάρκεια του έτους, θα πρέπει ίσως να υπογράψετε κάποια δελτία άδειας για ένα περίπατο ή εκδρομή (για τα μεγαλύτερα παιδιά) ή την άδεια για να παίρνουν ένα φάρμακο όπως αντιβίωση για λοίμωξη στο αυτί, έτσι μην καθυστερήσετε να υπογράψετε και να επιστρέψετε τα δελτία αυτά.

Άμεση επικοινωνία

Επικοινωνήστε αμέσως με τον διευθυντή ή τον/την δασκάλα του μικρού σας, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Διαβάζετε πριν πετάξετε

Διαβάζετε πάντα ότι σας στέλνει ο παιδικός σταθμός ή το νηπιαγωγείο του παιδιού σας. Μην θεωρήσετε ότι κάτι δεν έχει αξία. Εξετάζετε όλες τις ανακοινώσεις με την ίδια προσοχή.  «Προσπαθούμε να κρατάμε τους γονείς ενήμερους για όλες τις δραστηριότητες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν» λένε οι υπεύθυνοι παιδικού σταθμού.

Μην παραλείπετε να πηγαίνετε στις συγκεντρώσεις

Παρακολουθείτε όλες τις υποχρεωτικές συγκεντρώσεις. Αν δεν θα μπορέσετε να παραβρεθείτε ειδοποιήστε το προσωπικό εγκαίρως. Είτε πρόκειται για μία συνάντηση δασκάλων - γονέων ή ένα ειδικό εργαστήριο για την πειθαρχία για παράδειγμα, το προσωπικό θεωρεί ότι είναι σημαντικό και ωφέλιμο να παραβρεθείτε σε αυτή τη συγκέντρωση. Θα έχετε και την ευκαιρία να γνωρίσετε άλλους γονείς και να μοιρασθείτε εμπειρίες και συμβουλές.

Τα απαραίτητα για την ημέρα του

Φροντίστε να έχει το παιδί όλα όσα χρειάζεται κάθε ημέρα. Βάλτε στη τσάντα του μία αλλαξιά ρούχα, ίσως λερωθεί ή συμβεί κάποιο μικρό ατύχημα τουαλέτας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο μην ξεχάσετε να βάλετε καθαρά ρούχα στην τσάντα του για την επομένη μέρα.

Αναφέρατε αμέσως τυχόν ασθένεια

Τα μικρόβια ταξιδεύουν αστραπιαία. Ενημερώστε αμέσως αν το μικρό σας έχει κρυολογήσει ή βήχει ή έχει ανεμοβλογιά ή κάποια άλλη παιδική ασθένεια. Γιατί διαφορετικά θα μεταδοθεί και στα άλλα παιδάκια.

Σωστή ενημέρωση

Ενημερώστε το προσωπικό αν το παιδάκι σας χρειάζεται επιπλέον φροντίδα κάποια ημέρα. Όπως για παράδειγμα αν λείπει ο πατέρας σε κάποιο ταξίδι και είναι ανήσυχο ή αν δεν έχει κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ.

Αλλαγή προσώπου

Επίσης μην ξεχάσετε να ενημερώσετε για όποια αλλαγή μπορεί να υπάρξει κάποια στιγμή. Όπως αν το μεσημέρι θα περάσει να το πάρει η γιαγιά του ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Αν δεν έχετε δώσει την άδεια σας δεν μπορεί να φύγει το παιδί από τον σταθμό με κάποιο άλλο πρόσωπο. Όπως επίσης αν πρέπει να φύγει νωρίτερα γιατί έχει ραντεβού με τον παιδίατρο.

Υποστήριξη και εκτίμηση

Δείχνετε την υποστήριξή σας και την εκτίμησή σας. Ακόμη και αν δεν μπορείτε λόγω δουλειάς να βοηθήσετε σε κάποια εκδήλωση, μπορείτε να δωρίσετε κάποια μεταχειρισμένα βιβλία για παράδειγμα ή και κάποιες μπογιές και πινέλα για τη ζωγραφική τους.

Επικοινωνείτε με τους άλλους γονείς

Συζητήστε με τους άλλους γονείς, για τους τρόπους που θα μπορούσατε να βοηθήσετε το προσωπικό ή τους δασκάλους. Ακόμη και λίγα λουλούδια με μία ευχαριστήρια κάρτα, θα δείξει ότι εκτιμάτε τη δουλειά τους και τους ευχαριστείτε γι’ αυτό.

Δίδακτρα

Και φυσικά, πληρώνετε εγκαίρως τα δίδακτρα που οφείλετε. Είναι πολύ άσκημο να καθυστερείτε τις πληρωμές σας. Αν φυσικά υπάρχουν δίδακτρα.

Η καλή λειτουργεία του σταθμού ή του νηπιαγωγείου εξαρτάται πολύ από την δική σας υπεύθυνη συμπεριφορά.