Οκτώ πράγματα που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά σας

Οκτώ πράγματα που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά σας

Υπάρχουν κάποιες εκφράσεις που γνωρίζετε πως δεν πρέπει να λέτε στο παιδί σας. Εκφράσεις όπως «κάτσε να γυρίσει ο πατέρας σου και θα δεις» ή «μακάρι να ήσουν σαν την αδερφή σου». Και όμως υπάρχουν και πιο «αθώες» εκφράσεις που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά σας, για δικό σας αλλά και για δικό του καλό.

 

1. «Μπράβο! Συγχαρητήρια!»

Ναι, είναι καλό να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας. Αλλά, με το να το χρησιμοποιούμε όλη την ώρα, κάνει τα παιδιά να επιζητούν το «μπράβο» όλο και περισσότερο, όχι επειδή θέλησαν να κάνουν κάτι μόνα τους, αλλά επειδή ξέρουν πως θα τους επιβραβεύσετε.

2. «Η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης»

Είναι αλήθεια πως όσο περισσότερο χρόνο διαθέτει το παιδί σας, τόσο καλύτερο γίνεται. Αλλά, αυτό μπορεί να του δημιουργήσει άγχος για το αν θα πετύχει κάτι ή όχι και την αίσθηση πως εάν κάνουν ένα λάθος, σημαίνει αυτόματα πως δεν έχουν προσπαθήσει αρκετά. Για αλλαγή, εξηγήστε στο παιδί σας πως εάν προσπαθεί και δουλεύει σκληρά, θα καταφέρει να βελτιώσει τις ικανότητές του και να είναι υπερήφανο για την προσπάθειά του.

3. «Έλα, εντάξει είσαι»

Όταν το παιδί σας πέσει και χτυπήσει το γόνατό του, βάζει τα κλάματα. Αυτό γίνεται διότι το παιδί σας δεν είναι καλά. Χτύπησε. Αν και το ένστικτό σας λέει να καθησυχάσετε το παιδί σας, καλό είναι να το βοηθήσετε να εκφράσει τα συναισθήματά του και να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τον τραυματισμό του. Δώστε του μια αγκαλιά και πείτε του «Ήταν λίγο τρομακτικό που έπεσες. Το καταλαβαίνω. Αλλά δεν χτύπησε πάρα πολύ. Θέλεις να σου δώσω ένα φιλάκι και να δέσουμε την πληγή;». Έτσι, θα το βοηθήσετε να καταλάβει πως είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να πέφτουμε αλλά δεν είναι όλες τις φορές σοβαρό.

4. «Άντε κάνε γρήγορα!»

Το παιδί σας αργεί αρκετά να φάει το πρωινό του μόνο και μόνο για να πάει λίγο αργότερα στο σχολείο. Συμβαίνει πολλές φορές. Είναι κάτι που γίνεται γιατί προφανώς έχει άγχος για το σχολείο. Αντί λοιπόν, να του μεγαλώσετε το στρες λέγοντάς του να κάνει όλο και πιο γρήγορα, κάντε την διαδικασία της ετοιμασίας για το σχολείο πιο διασκεδαστική. Προτείνετε να κάνετε αγώνα για το ποιος θα βάλει τα ρούχα του πιο γρήγορα και ποιος θα δέσει τα κορδόνια του σωστά.

5. «Είμαι σε δίαιτα. Δεν θα φάω»

Προσέχετε το βάρος σας; Κρατήστε το για τον εαυτό σας. Εάν το παιδί σας βλέπει πως κάθε μέρα ανεβαίνετε στην ζυγαριά και αποκαλείτε τον εαυτό σας χοντρή, μπορεί να αναπτύξει μια κακή εικόνα και για το δικό του σώμα. Αντ’ αυτού, εξηγήστε του πως τρώτε υγιεινά γιατί σας αρέσει η αίσθηση που έχετε μετά. Κάντε το ίδιο για την άσκησή σας. Αντί να «παραπονεθείτε» πως πρέπει να κάνω γυμναστική, πείτε στο παιδί σας ότι έχει ωραία μέρα σήμερα και θα πάτε για έναν περίπατο. Μπορείτε να πάτε και οικογενειακώς.

6. «Δεν έχουμε λεφτά για αυτό»

Λέγοντας κάτι τέτοιο στο παιδί σας όταν σας ικετεύει να του αγοράσετε το τελευταίο παιχνίδι που είδε στην τηλεόραση, δίνετε την εντύπωση πως δεν έχετε έλεγχο στα οικονομικά σας. Κάτι, που μπορεί να είναι τρομακτικό για τα παιδιά αλλά και να σας γυρίσει μπούμερανγκ. Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο σας, λέγοντάς του ότι κάνετε οικονομίες για να αγοράσετε πιο σημαντικά πράγματα. Εάν επιμένει, τότε είναι μια καλή ευκαιρία να του μιλήσετε για την αποταμίευση και την διαχείριση των χρημάτων.

7. «Μην μιλάς σε αγνώστους»

Εδώ έχουμε μια περίπλοκη κατάσταση. Εάν κάποιος πλησιάσει το παιδί σας και του μιλήσει γλυκά, τότε μπορεί να μην τον θεωρήσει σαν άγνωστο. Κάτι όμως που μπορεί να τα κάνει αντικοινωνικά και να μην μιλάνε σε σημαντικούς ανθρώπους εάν δεν τους ξέρουν. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε μια διαφορετική προσέγγιση. Ρωτήστε το παιδί σας τι θα έκανε αν κάποιος που δεν γνωρίζει του προσφέρει ένα γλυκό ή να το πάει σπίτι. Καθοδηγήστε το στην σωστή επιλογή, έτσι ώστε να ξέρει πως να αντιδράσει. Επίσης, συμβουλέψτε το να σας λέει αμέσως εάν κάποιος το προσεγγίσει ή το κάνει να νιώσει άσχημα.

8. «Δεν θα φας γλυκό εάν δεν τελειώσεις το φαγητό σου»

Χρησιμοποιώντας αυτή την πρόταση, δίνεται λάθος εντύπωση στο παιδί σας για την αξία της ανταμοιβής, αλλά και για το δείπνο που κουραστήκατε να φτιάξετε. Παραφράστε τα λόγια σας και εξηγήστε στο παιδί σας πως πρώτα τρώμε το φαγητό μας και μετά το επιδόρπιο. Αυτό, μπορεί να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.