Όλα τα σημάδια της εφηβείας

εφηβείαΠολλά ακούγονται γύρω από την εφηβεία. Αυτό συμβαίνει διότι είναι μια φυσική κατάσταση που επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλλου, τρόπου ζωής και περιβάλλοντος. Στην εφηβεία τα άτομα παρατηρούν πολλές αλλαγές και στο σώμα, αλλά και στη διάθεσή τους. Η εφηβεία συμβολίζει επίσης εκτός από την ανάπτυξη του σώματος, το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.

Σωματικές Αλλαγές στην εφηβεία

Όσον αφορά τις σωματικές αλλαγές που φέρνει η εφηβεία είναι εμφανείς στα κορίτσια, καθώς και στα αγόρια. Τα κορίτσια παρατηρούν αύξηση των μαστών τους και τα αγόρια αρχίζουν να γίνονται άντρες. Τα κορίτσια, επίσης εμφανίζουν τριχοφυΐα στην περιοχή των γενετικών τους οργάνων και στις μασχάλες. Συνήθως αυτό συμβαίνει μετά την ανάπτυξη του μαστού, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Φυσικά το πιο σημαντικό είναι ότι ξεκινά η έμμηνος ρύση μετά από δύο χρόνια περίπου από την έναρξη της εφηβείας. Με την έμμηνο ρύση έρχεται και η ωορρηξία, η οποία μπορεί να μην είναι αρκετά εμφανής τα πρώτα χρόνια.

Στα αγόρια, η έναρξη της εφηβείας γίνεται εμφανής με την αύξηση του μεγέθους των όρχεων τους στην ηλικία των 11 χρόνων. Μετά τους όρχεις σειρά έχει το πέος, το οποίο επίσης μεγαλώνει. Ύστερα υπάρχει ανάπτυξη της τριχοφυΐας στις περιοχές των γεννητικών οργάνων και της μασχάλης, όπως συμβαίνει και με τα κορίτσια. Τέλος γίνεται πιο μπάσα η φωνή τους και βγάζουν τρίχες και στα υπόλοιπα σημεία του σώματός τους, όπως το πρόσωπο.

Το σώμα ενός εφήβου εξελίσσεται με τρομακτικά γρήγορους ρυθμούς για αυτό και η περίοδος της εφηβείας θεωρείται πολύ δύσκολη για κάθε άνθρωπο, διότι πρόκειται για πολλές ξαφνικές αλλαγές, που καλείται να αντιμετωπίσει.

Ορμονικές Αλλαγές

Η εφηβεία αρχίζει συνήθως για ένα κορίτσι όταν είναι 8 με 13 χρονών και για τα αγόρια όταν είναι 10 με 15 χρονών. Οι αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας οφείλονται σε ορισμένες ορμόνες, οι οποίες δρουν σε ορισμένα μέρη του σώματος. Η ορμόνη που προκαλεί τις περισσότερες αλλαγές στο σώμα ενός αγοριού κατά την εφηβεία είναι η τεστοστερόνη. Οι γυναικείες ορμόνες ονομάζονται οιστρογόνα, τα οποία προετοιμάζουν το σώμα ενός κοριτσιού για να ξεκινήσει η περίοδος του. Επίσης στην εφηβεία και τα δύο φύλλα ψηλώνουν απότομα και συνεχίζουν να ψηλώνουν μέχρι να ενηλικιωθούν.

Ακόμα αλλάζει το σχήμα του σώματος του κάθε παιδιού που περνάει την εφηβεία. Στα αγόρια παρατηρείται αύξηση των ώμων, της πλάτης και της μυϊκής μάζας. Στα κορίτσια παρατηρείται αύξηση του στήθους τους, ορισμένες φορές ανομοιόμορφα, το σώμα τους γίνεται πιο θηλυκό και συνήθως παχαίνουν.

Ακμή

Στην εφηβεία πολλά παιδιά εμφανίζουν επίσης ακμή. Η ακμή μπορεί να προκληθεί από τις ορμόνες που επηρέασαν το σώμα του αγοριού ή του κοριτσιού στην έναρξη της εφηβείας και συνεχίζουν μέχρι την ενηλικίωση. Η ακμή κάνει το δέρμα πιο λιπαρό και με σπυράκια, τα οποία εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, την πλάτη και το στήθος του εφήβου. Η ακμή που προκαλείται από τις ορμόνες της εφηβείας πολλές φορές υποχωρεί καθώς το άτομο μεγαλώνει. Λόγω των ορμονών αυτών ορισμένα παιδιά επιπλέον ιδρώνουν περισσότερο στην περιοχή της μασχάλης. Ένα ακόμα σημάδι της αλλαγής του σώματος ενός κοριτσιού από τις ορμόνες είναι το κολπικό έκκριμα. Τα αγόρια από την άλλη αρχίζουν να έχουν στύση και ορισμένα εκσπερματώνουν στον ύπνο τους.

Ψυχολογικές Αλλαγές στην εφηβεία

Η εφηβεία όμως εκτός από το σώμα επηρεάζει και την ψυχολογία των εφήβων. Πολλοί είναι οι έφηβοι που αρχίζουν να έχουν ανασφάλειες για το σώμα τους, αναπτύσσουν ευαισθησίες και νιώθουν πολύ έντονα συναισθήματα. Αρκετοί έφηβοι αναστατώνονται πολύ εύκολα, εκνευρίζονται και αντιδρούν. Πολλοί επίσης είναι πιο επιρρεπείς στο να υποκύψουν σε άσχημες ιδέες της παρέας τους και οι περισσότεροι νιώθουν πως κανείς δεν τους καταλαβαίνει. Όπως το σώμα έτσι και το μυαλό ενός εφήβου επηρεάζεται από τις ορμόνες και τις αλλαγές που του συμβαίνουν. Επιπροσθέτως στην εφηβεία τα παιδιά ανακαλύπτουν τα πρώτα τους σεξουαλικά συναισθήματα, γεγονός που επίσης τους προκαλεί σύγχυση.

Συμπερασματικά η εφηβεία είναι κάτι που θα αναγκαστούν να περάσουν όλοι για να φτάσουν στην ενηλικίωση. Η εφηβεία επηρεάζει το άτομο και εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά. Το σώμα ενός κοριτσιού αρχίζει να μοιάζει με μιας γυναίκας και παρομοίως ενός αγοριού με ενός άντρα. Οι αλλαγές βέβαια αφορούν την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων των δύο φύλλων. Τέλος επηρεάζεται σημαντικά η διάθεση των εφήβων και τρόπος που βιώνουν τα συναισθήματά τους.