Όταν επιλέγετε να μείνετε σπίτι με το παιδί σας

παιδί μένω σπίτι με το παιδί Είναι πραγματικά εφικτό να σταματήσετε την καριέρα σας προσωρινά και να μείνετε στο σπίτι με τα παιδιά σας; Είναι βέβαια αρκετά πιθανό, αν κρίνουμε από τον μεγάλο αριθμό των μαμάδων, αλλά και των μπαμπάδων που το επέλεξαν και το πραγματοποίησαν.

Περισσότεροι γονείς από ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι, τουλάχιστον για μερικά χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των παιδιών κάτω των 6 ετών που έχουν τη φροντίδα του ενός γονέα στο σπίτι.

Οι περισσότερες μητέρες που αποφασίζουν να διακόψουν την εργασία του για κάποιο χρονικό διάστημα επιλέγουν να μμείνουν στο σπίτι για τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής του μωρού τους. Επίσεις πολλοί γονείς όταν γυρίσουν στην εργασία τους επιλέγουν πιο ευέλικτα ωράρια από αυτά που είχαν πριν ή αναζητούν εργασία με μειωμένο ωράριο.

Τι θα πρέπει να σκεφτείτε πριν πάρετε αυτή την απόφαση; Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη μια σειρά παραγόντων: Αρχικά σκεφτείτε την οικονομική σας κατάστασή, την προσωπικότητά σας, την προσκόλλησή σας στην καριέρα σας, και τέλος τα συναισθήματα όλων όσων εμπλέκονται.

 Μερικές φορές η μαμά ή ο μπαμπάς ανακαλύπτει ότι είναι πολύ αγχωτικό να εξισορροπήσει την εργασία και τις ανάγκες της οικογένειας, τότε θα πρέπει να σκεφτεί αν το εισόδημα που κερδίζει είναι ανάλογο της εργασίας του και να σκεφτεί τις προταιρεότητές του. Δεν θα πρέπει όμως κανείς να μείνει στο σπίτι για να μην χάσει μικρές στιγμές της ανάπτυξης του παιδιού ή λόγω του άγχους του αποχωρισμού. Κάθε γονέας που επιλέγει να μείνει στο σπίτι το κάνει για τους δικούς του λόγους, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι οι καλύτεροι για την φροντίδα του παιδιού τους.

Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών τύπων φροντίδας των παιδιών, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι πολλές ώρες στον παιδικό σταθμό μπορεί να είναι λιγότερο αιδανικές για τα παιδιά. Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που περνούν όλη την ημέρα στον παιδικό σταθμό έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες και αναπτύσουν μεγαλύτερη επιθετικότητα από ό, τι παιδιά που φροντίζονται στο σπίτι.

Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μένουν μέχρι αργά στον παιδικό σταθμό κάνουν καλύτερες ακαδημαϊκές σπουδές και έχουν περισσότερες κοινωνικές διασυνδέσεις από εκείνα που μένουν στο σπίτι με τις μητέρες τους, ειδικά εάν οι μητέρες τους είναι φτωχές ή μέτριου μορφωτικού επιπέδου. Τα παιδιά χρειάζονται την φροντίδα των γονέων τους στο σπίτι αλλά θα πρέπει να τους δίνεται και ένα είδος ανεξαρτησίας. Έχετε την πολυτέλεια να μείνετε στο σπίτι; Αν η πρώτη απάντησή σας είναι "Φυσικά και όχι!" μπορείτε να εκπλαγείτε ευχάριστα. Αν είστε μέρος μιας οικογένειας με δύο εισοδήματα, ο ένας από σας μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσει να δουλεύει χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς σας.

Η βασική εκτίμηση: Πόσο αξίζει να εργαστείτε; Είναι τα χρήματα που βγάζετε ισάξια του κόπου σας και της απόδοσής σας στη δουλειά;Αξίζει τον χρόνο που περνάτε η αμοιβή σας; Σκεφτείτε ακόμα ότι η εργασία σας θα σας κοστίσει χρήματα, όπως αυτά που θα πρέπει να πληρώσετε για την φροντίδα των παιδιών, τη μεταφορά, τα είδη ένδυσης, τους φόρους, τον καφέ και τα γεύματα που θα καταναλώνετε εκτός σπιτιού και ούτω καθεξής. Ισώς λοιπόν να κερδίσετε χρήματα λόγω του ότι θα μειωθούν τα έξοδα αν αποφασίσετε να μείνετε στο σπίτι. Φυσικά το μωρό θα φέρει επιπρόσθετα έξοδα στην οικογένεια όπως είναι τα πούχα του, η κούνια, το καριτσάκι, η τροφή και οι πάνες του.

Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, αν ο ένας από εσάς σταματήσει να δουλεύει; Για αρχή, να παρακολουθείτε τι ξοδεύετε μέσα σε μια εβδομάδα. Έτσι κάνοντας τον προϋπολογισμό θα αναζητήσετε τρόπους για να μειώσετε τα έξοδα. Δείτε τι δεν σας χρειάζετε και παρόλα αυτά ξοδεύετε χρήματα για αυτό. Ψάξτε για τα επιτόκια των πιστωτικών σας καρτών που θα μπορούσαν να μειωθούν.

Οφέλημο θα ήταν να ξεκινήσετε να κάνετε babysitting σε παιδιά φίλων και αντίστοιχα αυτοί στο δικό σας αν θέλετε μια μέρα να βγείτε έξω. Μπορείτε ακόμα να σταματήσετε να πληρώνετε το γυμναστήριο, στο οποίο πάτε σπάνια και να ξεκινήσετε να περπετάτε και να τρέχετε καθημερινά μόνοι σας. Επίσης καλό θα ήταν να αγοράσετε παιδικά ρούχα από φθηνά καταστήματα ή να δανειστείτε από παιδιά φίλων που μεγάλωσαν και δεν τους κάνουν πια.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της διαμονής σας στο σπίτι; Εκτός από τα οικονομικά θέματα, υπάρχουν συναισθηματικές συνέπειες που οφείλετε να εξετάσετε. Μπορεί να νιώσετε μοναξιά όταν μένετε όλη μέρα στο σπίτι με το μωρό και να σας λείπει η επικοινωνία με κάποιον ενήλικο. Αυτή η απομόνωση είναι ένα σοβαρό ζήτημα, γιατί μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη μετά τον τοκετό, την οποία προφανώς θα θέλετε να αποφύγετε. Η αυτοεκτίμησή σας επιπλέον μπορεί να υποστεί ένα γερό χτύπημα αν δεν έχετε την υποστήριξη από το σύζυγο και την οικογένειά σας, ειδικά αν έχετε συνηθίσει να εργάζεστε σε ένα πολύ ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον. Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο να αισθάνεστε ότι βαριέστε τα πάντα και να είστε απογοητευμένοι, αφού πολλές πτυχές της φροντίδας των παιδιών και οι οικιακές εργασίες είναι επαναλαμβανόμενες, κουραστικές και πολλές φορές χωρίς ίχνος δημιουργικού χαρακτήρα.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους; Δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα πηγάζουν από την έλλειψη επαφής με άλλους ενήλικες, θα πρέπει να αναπτύξετε τέτοιου είδους επικοινωνία στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, να συνεχίσετε να έχετε συχνή επσφή με τους φίλους σας, όπως θα κάνατε αν εργαζόσαστε. σημαντικό είναι να αφιερώνετε χρόνο και στον συντροφόσας, ώστε να μην χαθεί η μεταξύ ασα επικοινωνία.

Εξαιρετικά ωφέλημο θα αποβεί για σας το να κάνετε παρέα και με άλλες μητέρες και να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας στον τομέα που αφορά τα παιδιά σας. Μπορείτε ακόμα να ψάξετε για μαθήματα και δραστηριότητες για γονείς και μωρά. Πολλά τμήματα αναψυχής της πόλης, κοινοτικά κέντρα, τοπικά σχολεία και άλλα προσφέρουν ξέγνοιαστες στιγμές αναψυχής και εκμάθησης για εσάς και το παιδί σας. Βρείτε δραστηριότητες που να σας ενδιαφέρουν και να σας κάνουν να επικοινωνείτε με άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα. Έτσι θα τονώσετε τη δημιουργικότητά σας με αποτέλεσμα να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γεγονός που θα σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε καλύτερα στις υποχρεώσεις σας ως μητέρα και ως σύζυγος.

Πώς μπορείτε να παραμείνετε ισότιμη στο σπίτι με το σύζυγό σας, εφόσον πλέον δεν συμβάλλετε στα έσοδα του σπιτιού; Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει κατανόηση και σεβασμός μεταξύ του ζευγαριού. Πριν πάρετε την απόφαση να μείνετε στο σπίτι θα πρέπει να το συζητήσετε με το σύζηγό σας και να είστε και οι δύο σίγουροι και σύμφωνοι στην απόφαση που θα πάρετε. Ακόμα θα πρέπει να αναγνωρίσει ο συζυγός σας ότι το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι εξίσου δύσκολο και κουραστικό με μια άλλου είδους εργασία.

Εσείς από την πλευρά σας θα πρέπει να αφήνετε στην άκρη την κούραση που σας προκαλεί η καθημερινότητα και να φροντίζετε τον σύντροφό σας. Τις ώρες που το μωρό κοιμάται θα ενίσχυε ιδιαίτερα την επικοινωνία και γενικότερα τη σχέση σας σαν ζευγάρι να κάνετε πράγματα που κάνατε μαζί και πριν γεννηθεί το μωρό. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην χαθεί ο σεβασμός και το ενδιαφέρον του ενός προς τον άλλο. Αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω είναι πως θα πρέπει να το σκεφτείτε πολύ καλά πριν αποφασίσετε να μείνετε στο σπίτι με το παιδί σας.

Θα πρέπει πρώτα να εξετάσετε πολλούς παράγοντες οικονομικούς και συναισθηματικούς. Αν η αποφασή σας είναι να συνεχίσετε να δουλεύετε δεν θα πρέπει να νιώθετε τύψεις και καλό θα ήταν να διαθέτετε όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο μπορείτε στο παιδί σας. Αν αποφασίσετε να αφήσετε την εργασία σας δεν θα ήταν ορθό να χάσετε τα ενδιαφέροντά σας. Βρείτε διεξόδους για να αποβάλλετε την ρουτίνα της καθημερινότητας και την ένταση που θα προκύψει.