Όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες κακομαθαίνουν το μικρό σας

Όταν οι παππούδες και οι γιαγιάδες κακομαθαίνουν το μικρό σας

Όλοι το ξέρουμε πολύ καλά, θα κακομαθαίνουν τα εγγόνια τους πάντα. Και ο λόγος είναι απλός. Τους κάνει ευτυχισμένους. Οι γονείς και τα πεθερικά σας μεγάλωσαν εσάς και το σύντροφό σας. Τώρα θέλουν να απολαύσουν το ευχάριστο μέρος του γονικού ρόλου! Γι’ αυτό είναι τόσο πρόθυμοι να υποκύψουν στο μικρό σας που ζητά παγωτό ή γλυκό πριν το φαγητό, μία ακόμη ιστορία πριν τον ύπνο ή ένα νέο παιχνίδι.

Μία πρόσφατη μελέτη στην Αμερική έδειξε ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες ξοδεύουν πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τα εγγόνια τους!

Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εκείνοι που θα υποστούν τις συνέπειες όταν τελειώσει η επίσκεψή τους, αλλά εσείς. Επίσης αν η γιαγιά φροντίζει το μικρό  θα θέλατε χωρίς άλλο να  είστε σίγουρη ότι η φιλοσοφία της φροντίδας της είναι ίδια με τη δική σας, όταν δεν είστε παρούσα.

Λοιπόν πως είναι δυνατόν να τους συγκρατήσετε να μην κακομάθουν το μικρό σας και να δείξουν σεβασμό στους κανόνες που έχετε εργαστεί τόσο σκληρά για να τους μάθουν.

Δείτε κάποιες συμβουλές:

Στρατολογήστε τους!

Αν απλά τους ζητάτε να σταματήσουν να κακομαθαίνουν το παιδί, μάλλον δεν θα καταφέρετε πολλά. Αντίθετα, βρείτε κάποια ήσυχη στιγμή, είναι καλύτερα να μην είναι μπροστά το παιδί, και μιλήστε ήρεμα μαζί τους, κάνοντάς τους να αισθανθούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Πείτε ότι αναγνωρίζετε την ανάγκη τους να κακομαθαίνουν το παιδί, αλλά ότι πρέπει οπωσδήποτε να σέβονται ορισμένους βασικούς κανόνες. Μετά ζητήστε τη βοήθειά τους. Για παράδειγμα, πείτε ότι ο οδοντίατρος έχει παρατηρήσει μία φθορά στα δόντια του, άρα όλοι πρέπει να βοηθήσουν για να μη τρώει πολλά γλυκά!

Επιτρέψτε ορισμένα πράγματα…

Αν κάθε φορά που έρχονται σπίτι του δίνουν ένα μικρό χαρτζιλίκι, μην κάνετε μεγάλη φασαρία γι’ αυτό, ιδίως αν μένουν μακριά και δεν βλέπουν συχνά το εγγόνι τους. Άλλωστε αν σέβονται τους βασικούς σας κανόνες, όπως να μην βλέπουν τρομακτικές ή βίαιες τηλεοπτικές εκπομπές, δείξτε λίγη ευελιξία σε κάποια άλλα πράγματα.

… αλλά όχι σε ότι αφορά την υγεία ή την ασφάλειά τους.

Εάν τους δίνουν σκληρές καραμέλες ή ποπ κορν ή φρούτο που μπορεί να προκαλέσει πνιγμό, ή δεν τοποθετούν  σωστά το κάθισμά του στο αυτοκίνητο ή δεν είναι ασφαλισμένο στο καρότσι του, πρέπει οπωσδήποτε να τους μιλήσετε. Και να είστε πολύ αυστηρή λέγοντας ότι απαγορεύονται αυτού του είδους τα κεράσματα και απαγορεύεται αυστηρά να το πηγαίνουν βόλτα αν δεν λάβουν σοβαρά υπόψη την ασφάλειά του.

Ότι συμβαίνει στο σπίτι των παππούδων πρέπει να μένει εκεί

Εξηγείστε στο παιδί σας ότι υπάρχουν κάποιοι διαφορετικοί κανόνες στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, και ότι αυτό είναι εντάξει. Να είστε σίγουρη ότι το μικρό θα καταλάβει ότι θα μπορεί να κοιμάται λίγο αργότερα στο σπίτι της γιαγιάς, αλλά όχι στο δικό του.

Μην επιτρέψετε την υπερβολή

Αν διαπιστώσετε ότι το σπίτι σας έχει πλέον γεμίσει από τα δώρα των γονέων και των πεθερικών σας, πείτε ότι αν αγοράσουν κάτι καινούργιο να το κρατήσουν στο δικό τους σπίτι. Μόλις αρχίσει και γεμίζει και το δικό τους σπίτι, τότε θα καταλάβουν καλύτερα τι τους λέτε!

Γίνεται σκληρή

Εάν οι γονείς σας δεν έχουν πάρει ακόμη το μήνυμα μετά από αρκετές συνομιλίες, πρέπει να σκληρύνετε τη στάση σας. Πείτε ότι η συμπεριφορά τους προκαλεί χάος στο σπίτι και ότι είναι δύσκολο να ηρεμήσει το παιδί μετά από κάθε επίσκεψη. Επίσης μπορείτε να τους υπενθυμίσετε ότι είχαν και εκείνοι κανόνες όταν σας μεγάλωναν και τώρα είναι η δική σας σειρά να θέσετε τους κανόνες στην ανατροφή του δικού σας παιδιού.

Η αγάπη και η φροντίδα της γιαγιά και του παππού είναι απαραίτητες για κάθε παιδάκι. Αρκεί να μην ξεπερνούν κάποια όρια.  Προσπαθήστε το ήρεμα. Αξίζει τον κόπο.