Όταν το παιδί αντιμιλάει!

Όταν το παιδί αντιμιλάει!

Μόλις πείτε στο μικρό θησαυρό σας ότι είναι ώρα για ύπνο, σας απαντά, μάλλον με αναίδεια, «εντάξει». Χωρίς καμία διάθεση να πάει στο κρεβάτι του! «Όταν ενα παιδί αντιμιλά, αυτό που πραγματικά εκφράζει είναι θυμός, απογοήτευση, φόβος ή το κάνει για να μην πληγωθεί» λέει η Jane Nelsen, συγγραφέας του βιβλίου «Θετική Πειθαρχεία».

Είναι φυσικό να σας εκνευρίζει αυτή η συμπεριφορά, αλλά μία σοφότερη αντιμετώπιση είναι να προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί φέρεται έτσι και να του διδάξετε να εκφράζεται με πιο αποδεκτό- ευγενικό τρόπο.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν αντιμιλά.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Και, βέβαια ποτέ μην απαντήστε στον ίδιο τόνο. Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε στο παιδί να μιλά με σεβασμό, είναι να κάνετε και σεις το ίδιο, έτσι πείτε του : «Νομίζω ότι μπορείς να μιλάς καλύτερα» και όχι «μην μου μιλάς εμένα έτσι παλιόπαιδο!». Αυτό δεν είναι καλό παράδειγμα και θα αυξήσει την απογοήτευση του.

Κάντε ότι δεν ακούσατε. Αν ξαφνικά φέρεται ή μιλάει άσχημα, αγνοήστε το. Μη συζητήσετε μαζί του, για παράδειγμα, αν παίζετε ένα παιχνίδι στην τηλεόραση και αρχίσει να χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις, πείτε ότι δεν θα συνεχίσετε, αν δεν σταματήσει. Αν εξακολουθήσει, κλείστε αμέσως την τηλεόραση, φύγετε από το δωμάτιο λέγοντας του «θα μιλήσουμε πάλι όταν θα είσαι έτοιμος να μιλάς όμορφα και ευγενικά».

Φυσικά δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε το παιδί αν είστε έξω από το σπίτι. Ήρεμα εξηγήστε του ότι δεν μπορεί να είναι αγενές και να μιλάει άσχημα, όπου και αν βρίσκεστε. Πείτε του επίσης ότι αν συνεχίσει θα έχει τιμωρία. Δεν θα δει το αγαπημένο του παιδικό πρόγραμμα ή δεν θα πάτε στην παιδική χαρά όπως έχετε προγραμματίσει.

Δώστε του επιλογές. Αν κάποια στιγμή παρατηρήσετε ότι άρχισε να μιλάει άσχημα, ίσως το κάνει γιατί αισθάνεται την ανάγκη να διεκδικήσει κάτι για τον εαυτό του με επιθετικό τρόπο. Τότε δώστε του την ευκαιρία να κάνει μόνο του την επιλογή που θέλει. Για παράδειγμα ρωτήστε: « Θα προτιμούσες να πάμε στο πάρκο ή σινεμά σήμερα το απόγευμα» ή «θέλεις μακαρόνια ή κρέας για το βράδυ». Σεβαστείτε αυτό που θα προτιμήσει.

Παιδί και όρια. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί καταλαβαίνει τι είναι και τι δεν είναι εντάξει να λέει. Είναι ζωτικής σημασίας να θέτουμε όρια και να επιμείνουμε σε αυτά, λένε οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι, αν δεν μπορούμε να το κάνουμε θα προκαλέσουμε την αμφισβήτησή του.

Επίσης υπενθυμίστε στο μικρό σας ότι δεν χρειάζεται να εκφράζει με λόγια την κάθε σκέψη του. Δεν πρέπει να πει στην γιαγιά του ότι η πίτα της δεν είναι πολύ νόστιμη, ή στην παχιά πωλήτρια του super market ότι πρέπει να αδυνατίσει!
Προσπαθήστε να «δείτε» την αλήθεια πίσω από τον κακό τρόπο του. Όταν σας μιλά άσχημα και θυμωμένα, δώστε του να καταλάβει ότι νοιάζεστε για τα συναισθήματα του και ας μην εγκρίνετε τον τρόπο που τα εκφράζει. «Αλήθεια, έχεις θυμώσει πάρα πολύ με αυτό», είναι μία φράση που θα το ανακουφίσει αμέσως, γιατί θα καταλάβει ότι είστε με το μέρος του. Αν θύμωσε γιατί του είπατε να μαζέψει τις κάλτσες του από το πάτωμα ενώ έπαιζε Nintendo, αφήστε το λίγα λεπτά ακόμη, να τελειώσει την πίστα και μετά να μαζέψει τις κάλτσες!

Όμως τις περισσότερες φορές, πρέπει να συγκρατηθείτε και να «δουλέψετε» πιο βαθειά την αυθάδεια του, αργότερα, όταν θα είναι ήρεμο. «Το ξέρω ότι θυμώνεις όταν σου λέω να κάνεις μια δουλειά, όμως νομίζεις ότι με το να μου μιλήσεις άσχημα θα κάνω πίσω;» «Τι θα κάνεις την επόμενη φορά; Θα μιλήσεις πάλι άσχημα;» Είναι η καλύτερη προσέγγιση, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την ψυχραιμία μας!

Εστιάστε σε λύσεις. Μπορεί να ανακαλύψετε, όταν το παιδί είναι ήρεμο και ευγενικό, τους πραγματικούς λόγους πίσω από τα προκλητικά ξεσπάσματά του. Μπορεί να θυμώνει με την τακτοποίηση των πραγμάτων του, γιατί το ζητάτε πάντα, όταν αυτό ασχολείται με κάτι άλλο. Αν ναι, δώστε του λίγα λεπτά να τελειώσει αυτό που κάνει, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να κάνει τις δικές του δουλειές. Ίσως γίνεται μάχη για να πάει για ύπνο, όχι γιατί έχει ένα «ηλίθιο κρεβάτι», αλλά γιατί φοβάται τις σκιές στο δωμάτιο του. Σε αυτή την περίπτωση βάλτε και ένα φακό δίπλα του στο κομοδίνο.

Εάν και εσείς κάνετε μία προσπάθεια να κρατήσετε αρμονία και αμοιβαίο σεβασμό, θα είστε σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία το μικρό σας θησαυρό όταν σας αντιμιλά και απαντά με απρέπεια.