Όταν τα αδέλφια αισθάνονται αποκλεισμένα

Όταν τα αδέλφια αισθάνονται αποκλεισμένα

Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τη μικρότερη κορούλα τους να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αδελφή της θέλει να παίξει μόνη με την φίλη της; Ιδίως όταν η μικρούλα δέχεται πάντα με χαρά την μεγαλύτερη αδελφή της και τις φίλες της να παίζουν όλες μαζί.

Συνήθως τα αδέλφια είναι οι καλύτεροι φίλοι, έτσι είναι δύσκολο για το δικό σας παιδάκι, που πηγαίνει πλέον σχολείο, να βλέπει τα δικά του αδέλφια να διασκεδάζουν χωρίς αυτό. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά γίνονται πιο κοινωνικά και θέλουν να αισθάνονται ότι αποτελούν και αυτά μέρος μίας ομάδας. Παίζοντας με το μικρότερο αδελφάκι και τους φίλους του, κάνει το μεγαλύτερο παιδί να αισθάνεται «άνετα» και να κάνει «λίγο φιγούρα». Από την άλλη πλευρά τώρα, το να είναι στην παρέα του μεγαλύτερου αδελφού και των φίλων, βοηθά το μικρότερο παιδί να μάθει καινούργιους τρόπους για να συμπεριφέρεται και να παίζει, αντιγράφοντας τη συμπεριφορά των μεγαλύτερων. Κανένα παιδί στην ευαίσθητη αυτή ηλικία, δεν θέλει να αισθάνεται αποκλεισμένο ή βαριεστημένο γιατί δεν έχει φίλους.

Τι συμβουλεύουν λοιπόν τους γονείς οι ειδικοί;

Ρυθμίστε τους κανόνες

Όταν θέλετε να καλέσετε ένα φίλο τους στο σπίτι, βοηθήστε τα παιδιά να αποφασίσουν, εκ των προτέρων, τι θέλουν και ποια παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Όπως για παράδειγμα ρωτήστε : «Είναι εντάξει να χρησιμοποιήσει η αδελφή σου με τη φίλη της για λίγο τις δικές σου μπογιές»; Προσπαθήστε να καταλάβετε με τη συζήτηση τι κάνει το παιδί να αισθάνεται άνετα και στη συνέχεια τονίστε τις συνέπειες που θα έχει αν δεν τηρήσει αυτό που συμφωνήσατε.

Δοκιμάστε κάτι ομαδικό

Πολλά παιδιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα για να συμμετέχουν και τα μικρότερα αδελφάκια τους στο παιχνίδι. Έτσι αφήστε τα να συμφωνήσουν μόνα τους εκ των προτέρων, αν θέλουν να παίξουν σαν ομάδα. Δεν είναι απαραίτητο να τα καθοδηγήσετε εσείς. Αντίθετα, πρέπει να τους επισημάνετε ότι είναι στο χέρι τους να καταλήξουν σε ένα παιχνίδι που μπορούν όλοι να λάβουν μέρος. Όμως αν αρνηθούν πολύ έντονα, ή αν άφησαν έξω ένα παιδάκι πρέπει να ασχοληθείτε αποκλειστικά με αυτό, ενθαρρύνοντάς το και ίσως προσπαθήστε να το κάνετε να ασχοληθεί με κάτι άλλο.

Έχετε ένα εναλλακτικό σχέδιο

Εάν πρέπει να δώσετε τον χρόνο στο μεγαλύτερο παιδί σας να παίξει με το φίλο του, βρείτε μία ωραία εναλλακτική λύση για το μικρότερο παιδάκι σας. Πηγαίνετε μία βόλτα μαζί, διαβάστε ένα βιβλίο. Ακόμη και αν δεν έχετε ελεύθερο χρόνο, πείτε του να σας βοηθήσει να διπλώσετε τα ρούχα ή να τακτοποιήσετε το τραπέζι στη κουζίνα σας. Μία ωραία ιδέα, είναι να κανονίσετε να έχει και εκείνο κάποιο φίλο του στο σπίτι την ίδια ώρα.

Και βέβαια ένα μικρό δωράκι (δωροδοκία), δεν είναι και καταστροφή! Μπορείτε λοιπόν να ανακοινώσετε στις κορούλες σας, ότι αν δεν χρειαστεί να κάνετε το διαιτητή όση ώρα θα είναι με τις φίλες τους, το βράδι θα τους βάψετε τα νύχια με χρωματιστά glitters.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ευτυχώς τα παιδιά σιγά σιγά όπως μεγαλώνουν και ωριμάζουν δεν έχουν την ίδια επιθυμία να παίζουν με τα αδέλφια τους και τους φίλους τους. Άρα ησυχάζουν και οι γονείς τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα.