Tο παιδί μου κάνει μουτζούρες

Έτυχε να παρατηρήσετε με προσοχή ποτέ τις ζωγραφιές του παιδιού σας ;Έχετε συγκρίνει τις ζωγραφιές που κάνουν τα αδέλφια ή παιδιά της ίδιας ηλικίας;

Εάν το κάνετε θα διαπιστώσετε πως από 0-12 ετών περίπου περνούν από ανάλογα σχεδιαστικά στάδια ανεξαρτήτως φύλλου ή φυλής.

Είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε το παιδί μας να περνάει από αυτά τα στάδια και να το παροτρύνουμε να αναπτύξει τις ικανότητές του και την φαντασία του…ας δούμε μαζί λίγο πιο αναλυτικά αυτές τις φάσεις και ας προσπαθήσουμε να τις αναγνωρίσουμε στις ζωγραφιές των δικών μας παιδιών.

Υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί που βρίσκονται στην βάση της ύπαρξης κάθε ανθρώπου. Ίσωςη ζωγραφική αποτύπωση των παιδιών να είναι ένας από αυτούς .Έτσι παρακολουθώντας την σχεδιαστική πορεία ενός παιδιού γεννημένου στην Ευρώπη και ενός παιδιού γεννημένου στην Αφρική δεν θα δούμε διαφορές παρά μόνο εκείνεςπου παρουσιάζονται έτσι κι αλλιώς ανάμεσα στα παιδιά.

Επίσης η ζωγραφικήτων παιδιών με την ζωγραφική των πρωτόγονων ανθρώπων παρουσιάζει πολλές ομοιότητες όπως το ότι χρησιμοποιούνσυναισθηματική προοπτική, δηλαδή ζωγραφίζουν πιο μεγάλο αυτό που θεωρούν πιο σημαντικό.

Η ενίσχυση της διαδικασίας της ζωγραφικής είναι συγχρόνως ένα καλό προπαρασκευαστικό στάδιο και για την γραφή.

Το παιδί μου είναι πέντε μηνών μπορεί να ζωγραφίσει τον αδελφό του;

Σίγουρα μπορεί να τον ζωγραφίσει μουτζουρώνοντας τον … Σε αυτή την περίοδοαπό 0-18 μηνών περίπου τα παιδιά αναπτύσσουν κυρίως τις αισθήσεις τους και το μυοσκελετικό τους σύστημα .

παιδί μουτζούρες παιδιώνΜουτζούρες η κάτι παραπάνω;

Κατά το πρώτο έτος οι αντιληπτικές ικανότητες του παιδιού αναπτύσσονται σε αξιοθαύμαστο βαθμό. Αυτή η περίοδος θα είναι το φυτώριο για την μετέπειτα σχεδιαστική του δραστηριότητα.

Έχει μεγάλη σημασία να βοηθούμε την ανάπτυξη τουμε ερεθίσματα για την όρασή, την αφή την ακοή και …όλες γενικά τις αισθήσεις.

 

Το παιδί μου τρώει το μολύβι που του έδωσα για να ζωγραφίσει…

(1-2 χρονών)

Σε αυτή την φάση το παιδί σας μπορεί να κρατήσει το μολύβι που θα του δώσετε. Όμως ακόμα δεν μπορεί να συνδέσει το αντικείμενο με το αποτέλεσμα.(το πιθανότερο είναι πως αν του δώσετε ένα μολύβι που γράφει και ένα που δεν γράφει δεν θα μπορέσει να αντιληφθεί την διαφορά ). Είναι δύσκολο για τα παιδιά αυτής της ηλικίαςνα καταλάβουν πως το μολύβι μπορεί να αφήσει σημάδια πάνω στο χαρτί. Αυτό που θέλει το παιδί σας είναι να το πάρει, να το δει, να το χτυπήσει κάτω στο πάτωμαή πάνω του ,να το βάλει στο στόμα κι αν δεν του αρέσει η γεύση να το πετάξει μακριά.

Είναι μια καλή ευκαιρία να το αφήνετε να κάνει τέτοιου είδους κινήσεις πάνω στα χαρτιάόπου θα βλέπει τα αποτυπώματα του μολυβιού σαν κάτι μαγικό και ίσως να μιμείταιτους ήχους που παράγει από τα χτυπήματα… (μην δίνετε στα παιδιά υλικά με ουσίες που μπορούν νατα βλάψουν, στο εμπόριο κυκλοφορούν υλικά που είναι μη τοξικά)

Το παιδί μου δεν έχει καθόλου ταλέντο, ζωγραφίζει συνέχεια μουτζούρες

(1-1/2 – 2 ετών)

Σε αυτή την φάση το αστεράκι σαςμπορεί να διαλέξει το μολύβι που γράφεισε αντίθεση με εκείνο που δεν γράφει… Καλώς ορίστε το στον κόσμο της ζωγραφικής!

Με αυτή του την ανακάλυψη θα τρέφει μεγάλη επιθυμία να καλύψει οποιαδήποτεεπιφάνεια με τις φοβερές του μουτζούρες. Ετοιμαστείτε να φιλοξενήσετε τα έργα του στους τοίχους στα τραπέζια και σε οποιαδήποτε επιφάνεια του φανεί κατάλληλη…

Όταν θα του δώσετε ένα χαρτί θα παραμείνει σε αυτό τοποθετώντας τις μουτζούρες του αριστερά δεξιά ή στο κέντρο…

παιδί παιδια μουτζουρώνουν

Επίσης αν εσείς σημειώσετε κάτι πάνω στο χαρτί θα χαρεί να επέμβει από πάνω ή κοντά σε αυτό που φτιάξατε .

θα χτυπά το μολύβι με δύναμη και θα απολαμβάνει τα ίχνη που αφήνει πάνω στο χαρτί. Με τις μουτζούρες που φτιάχνει προσπαθεί να συντονίσει τις κινήσεις τουκαι συγχρόνως δυναμώνει το μυοσκελετικό του σύστημα .

Πολλές φορές θαδώσει όνομα σε αυτά που φτιάχνει όμως μέσα σε λίγα λεπτά αυτό που ήταν πριν ένα ποντικάκι μπορεί τώρα να γίνει ένας ελέφαντας …

 

 • Αγοράστε χαρτί του μέτρου και βάλτε το παιδί σας να κάτσει επάνω. Δώστε του χρώματα (πολύ καλή επιλογήείναι οι χοντρές ξυλομπογιές ήοι κηρομπογιές , ενώ οι μαρκαδόροι δεν είναι τόσο καλή επιλογή γιατί θα καταστραφούν γρήγορα από τα χτυπήματα) και αφήστε το να ζωγραφίσει. Μπορείτενα φτιάξετε και εσείς ζωγραφιές πάνω στο χαρτί ώστε να μιμηθεί τις κινήσεις σας.
 • Εάν ζωγραφίζει σε μικρά χαρτιά (τύπου Α4) ,ρωτήστε το παιδί σας να σας πει τι έφτιαξεγράψτε τον τίτλο και την ημερομηνία και κρατήστε το σε φάκελο ακόμη κι αν πρόκειται για τις πρώτες του μουτζούρες .Καθώς θα μεγαλώνειθα είναι πολύ ωραίο για εσάς και για το παιδί να παρακολουθείτε την εξέλιξη του μέσα απότα σχέδια του …

Ο γιος μου έφτιαξε ένα σταυρό και επιμένει πως είναι ελέφαντας …

(2-3 ετών)

Γύρω στα 3 χρόνια η γλώσσατου παιδιού είναι πιο ρέουσα από ότι ήταν το προηγούμενο διάστημα. Επίσης το παιχνίδι του έχει γίνει συμβολικό. Μπορεί δηλαδή ένα σπιρτόκουτο να μεταμορφωθεί σε αυτοκινητάκι ή μια κουτάλα σε άνθρωπο… Τώρα θα σχεδιάζει κύκλους ,τετράγωνα, σταυρούς,(ο «πρωταρχικός σταυρός»είναι αποτέλεσμα των δοκιμών που κάνει να κινεί τα χέρια πάνω & κάτω…)Περίπου στα τρία του χρόνιαθα συνδυάσει όλα τα παραπάνω σχήματα εντάσσοντας τα στα σχέδια του.

Ζωγραφίζονταςπια κλειστές φόρμες αρχίζει να οριοθετεί το «μέσα» και το «έξω» .

Επίσης αυτά που απεικονίζει δεν έχουν καμιά σχέση μετις ονομασίες που θα τους δώσει .Ένας κύκλος μπορεί να είναι ήλιος ή άνθρωπος και ένας σταυρός μπορεί να είναι ελέφαντας…!

παιδί παιδιά και μουτζούρες
 • Αγοράστε χαρτί του μέτρου φορέστε πρόχειρα ρούχα εσείς και το παιδί σας και ζωγραφίστε με δαχτυλομπογιές …θααπολαύσει την υφή της μπογιάς ή θα παρατηρεί την θερμοκρασία της. Μπορείτε να επεμβαίνετε-μαλακά - στην ποσότητα που χρησιμοποιεί ή να του δείχνετε τρόπους με τους οποίους μπορεί να ζωγραφίσει χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα ή την παλάμη…
 • Ζωγραφίστε σχήματα με κηρομπογιές και προτρέψτε το να κάνει το ίδιο .Αυτή την περίοδο θα δείξει αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιγραφή σχημάτων .
 • Φτιάξτε φύλλα από πλαστελίνη καιδώστε του να χρησιμοποιήσει τα φορμάκια για τα κουλούρια ώστε να «κόψει» διάφορα σχήματα…

Η κόρη μου ζωγραφίζει ανθρωπάκια που μοιάζουν με γυρίνους. Λέτε να θέλει να σχεδιάσει βατραχάνθρωπο ;

( 3-5ετών )

Σε αυτή την φάση το παιδί σας θέλει να φτιάξει μορφές στο χαρτί που να μοιάζουν με τα αντικείμενα .Οι μουτζούρες που έκανε την προηγούμενη περίοδο μπορεί να γίνουν καπνός στην καμινάδα ενός σπιτιού ή μαλλιά σε ένα ανθρωπάκι ή το φύλλωμα ενός δέντρου.

Συνήθως το πρώτο αντικείμενο που θα θελήσουν να απεικονίσουν από το περιβάλλον τους είναι ο άνθρωπος…Για να το σχεδιάσει θα χρησιμοποιήσει έναν κύκλο και 2 ή 4 γραμμές που θα δηλώνουν χέρια και πόδια …μόλις έφτιαξε τον κύριο «Κεφαλοπόδη»!

παιδί παιδια ζωγραφίζουν ανθρωπάκια

Δεν δείχνουν ακόμη ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατις λεπτομέρειες. Σιγά σιγά όμως θα αρχίσουν να φτιάχνουν ανθρωπάκια, σπίτια, ζώα.

 

Επίσης μπορούν να παράγουν μια μορφή εάν τους το ζητήσετε… Τα παιδιά αυτής της ηλικίας βρίσκονται διαρκώς στη διαδικασία της«ονειροπόλησης». Η φαντασία τουςκαλπάζει.

 • Προτρέψτε το παιδί σας να κάνει ζωγραφιές με θέματα όπως «κάνω τσουλήθρα πάνω στο ουράνιο τόξο» , «πάω βόλτα με το ποδήλατο στον βυθό της θάλασσας» ή θέματα με τα οποία μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους :«τι κάνω όταν βλέπω το μικρό μου αδελφάκι» ή ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε …
 • Ενθαρρύνετε το να σας μιλήσει για τα έργο που μόλις έφτιαξε..
 • Δώστε του να δοκιμάσει διάφορα υλικά.
 • Μπορείτε να του δώσετε χρωματιστά χαρτιά ή περιοδικά να σκίσει και έπειτα να κολλήσει τα διάφορα κομματάκια στο χαρτί…
 • Δώστε του πλαστελίνη ή πηλό και προτρέψτε το να κάνει ανθρωπάκια, ζωάκια, σπιτάκια ή ότι άλλο θέλει.
 • Ρίξτε πάνω στο χαρτί με ένα κουταλάκι, σε διαφορετικά σημεία, διαφορετικά χρώματα από αραιή μπογιά. Έπειτα δώστε στο παιδί σας ένα καλαμάκι για να φυσήξει πάνω από τις «λιμνούλες» χρώματος. Θα δημιουργηθούν όμορφες χρωματιστές κηλίδες και το βλαστάρι σας θα έχει πάρει αμέτρητες βαθιές ανάσες για να το καταφέρει…
 • Κόψτε ένα σφουγγάρι ή μια πατάτα σε διάφορα σχήματα και φτιάξτε ζωγραφιές από τυπώματα…

Το παιδί μου φτιάχνει ζωγραφιές στις οποίες μπορείς να δεις τι υπάρχει μέσασε ένα κλειστό σπίτι ή κάτω από τα ρούχα των ανθρώπων.

(5-7 ετών )

Σε αυτή την περίοδο θα φτιάξει άπειρες ζωγραφιές για ένα συγκεκριμένο θέμα που του έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση .

Αρχίζει να συμπεριλαμβάνει λεπτομέρειες στα σχέδια του και ο άνθρωπος εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο του θέμα. Όμως σιγά σιγά θα εγκαταλείψει τον κεφαλοπόδη και φτιάξει καινούργια σχήματα για να απεικονίσει την ανθρώπινη μορφή .

Μπορεί ακόμη να αντιγράψει πολύ καλά κάτι που σχεδιάσατε εσείς.

Επίσης δείχνει μεγάλο ενδιαφέρονγια το πώς μπορεί να αποτυπώσει μια κίνηση ή πως μπορεί να ζωγραφίσει ένα αντικείμενο πίσω από ένα άλλο…Τα παιδιά μέσα από την δική τους έρευνα θα βρουν λύσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα τους.

Έτσι στις ζωγραφιές τους θα δούμε τι γίνεται πίσω από έναν άνθρωπο , μέσα από τουςτοίχους του σπιτιού ή θα βλέπουμε συγχρόνως το ανφάς και το προφίλ σε ένα πρόσωπο…

 • Φωτογραφήστε το παιδί σας και τυπώστε το πορτρέτο του (ασπρόμαυρο) σε διάφορα μεγέθη σε μια απλή κόλλα Α4. Δώστε τις φωτοτυπίες στο παιδί σας και αφήστε το να αυτοσχεδιάσει χρωματίζοντας την εικόνα ή κάνοντας κολλάζ ή αντιγράφοντας την σε ένα άλλο χαρτί…
 • Επίσης μπορείτε να του «ποζάρετε» για λίγα λεπτά ώστε να σας σχεδιάσει…ή μπορεί να ζωγραφίσει την γάτα που κοιμάται …
Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.