Παιδιά και φόβοι: Πώς θα τους ξεπεράσουν;

Δεν είναι μία εύκολη υπόθεση να ξεπεράσουν τα παιδιά τους φόβους τους. Είναι μία φυσική φάση που περνούν τα παιδιά, αλλά είναι περίπλοκη για τους γονείς. Χρειάζεται αρκετή υπομονή και κάποιες συμβουλές από τους ειδικούς!

Ως γονέας, η βοήθεια των παιδιών να ξεπεράσουν τους φόβους τους μπορεί να είναι απογοητευτική. Οι φόβοι τους μπορεί να είναι παράλογοι. Και πολλές φορές δεν ξέρετε τι άλλο να δοκιμάσετε. 

Τα παιδάκια φοβούνται κάποιες καταστάσεις ή αντικείμενα τα οποία στα μάτια των μεγάλων δεν φαίνεται να τα απειλούν καθόλου. Οι φόβοι της παιδικής ηλικίας είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας της ανάπτυξής τους.

Συνήθως, οι γονείς βοηθούν τα μικρά τους να ξεπεράσουν τους φόβους τους όταν γίνουν ενός έτους. Όμως στην ηλικία των τεσσάρων έως έξι ετών η τάση αυτή μπορεί να γίνει πιο έντονη. 

Οι περισσότεροι φόβοι είναι απλά μία φάση της ανάπτυξής τους. Όμως σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ψυχολογική βοήθεια.

Οι πηγές του φόβου αλλάζουν όπως μεγαλώνει το παιδί. Για παράδειγμα, ο φόβος για το σκοτάδι ή το τέρας που βρίσκεται κάτω από το κρεβάτι μπορεί να μετατραπεί σε φόβο για τα ξένα άτομα. 

Φόβοι παιδικής ηλικίας: Παράγοντες που πρέπει να γνωρίζετε.

Το να τα πειράζετε ή να τα αναγκάζετε να αντιμετωπίσουν αυτό που φοβούνται, θα επιδεινώσετε τα πράγματα. 

Θα βοηθήσετε το παιδί παίρνοντας στα σοβαρά τους φόβους του και ενθαρρύνοντάς το να μιλήσει για το πώς αισθάνεται.

Πάνω από όλα, μην επιτίθεστε ποτέ στο παιδί σας επειδή φοβάται και μην το αναγκάζετε να βρεθεί σε καταστάσεις που βρίσκει τρομακτικές. 

Ενθαρρύνετε το παιδί να μιλήσει για πράγματα που το φοβίζουν. Έτσι του δίνετε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τους φόβους του με τον δικό του ρυθμό και με όλη τη δική σας υποστήριξη.

Τι κάνει τα παιδιά να φοβούνται; 

Ας δούμε μερικούς από τους παράγοντες που συμβάλλουν στους φόβους της παιδικής ηλικίας:

Γενετική ευαισθησία.

Ορισμένα παιδιά είναι από τη φύση τους πιο ευαίσθητα και έχουν πιο συναισθηματική ιδιοσυγκρασία. 

Γονείς με άγχος.

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται παρακολουθώντας τους γονείς τους.

Υπερπροστατευτική γονική μέριμνα.

Τα παιδιά που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς τους μπορεί να αισθάνονται ανίκανα, με αποτέλεσμα να έχουν γενικά άγχος.

Αγχωτικές περιστάσεις.

Ορισμένες καταστάσεις, όπως ο χωρισμός από τους γονείς, ένας τραυματισμός ή μία περίοδος νοσηλείας, μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στο παιδάκι.

Δραστηριότητες για να διδάξετε στα παιδιά πώς να ξεπεράσουν τους φόβους τους.

1. Διαβάστε βιβλία σχετικά με το φόβο και πώς να το ξεπεράσουν.

Η αφήγηση ιστοριών, η αντιμετώπιση καταστάσεων ή η ανάγνωση ενός βιβλίου σχετικά με μια τρομακτική κατάσταση, μπορούν όλα να βοηθήσουν το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο του. Αυτή η στρατηγική είναι μερικές φορές γνωστή ως βιβλιοθεραπεία ή εκφραστική αφήγηση. Είναι χρήσιμη γιατί τα παιδιά συχνά μπορούν να ταυτιστούν με έναν χαρακτήρα της ιστορίας που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.

2. Χρησιμοποιήστε ζωγραφική και χειροτεχνία.

Η δημιουργική δραστηριότητα μπορεί να επιτρέψει στα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους. Όταν ένα παιδί δεν είναι σε θέση να μιλήσει για τους φόβους του, μία λευκή σελίδα είναι ένα καλό εργαλείο για να αντιμετωπίσει ότι είναι στο μυαλό του.

Μόλις το παιδί ζωγραφίσει την εικόνα του πράγματος που το φοβίζει, θα μπορείτε να συζητήσετε το φόβο του και να αναζητήσετε μαζί μία λύση. 

3. Κάντε μία λίστα.

Ζητήστε από το μικρό σας να κάνει μία λίστα με τα πράγματα που φοβάται. Αρχίζοντας από ότι φοβάται λιγότερο και πηγαίνοντας στο πιο τρομακτικό. 

Αφού λοιπόν το κάνει, είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε για τους φόβους στη λίστα του.

4. Παίξτε κρυφτό.

Αυτό το δημοφιλές παιδικό παιχνίδι κάνει κάτι περισσότερο από το να διασκεδάζει τα παιδιά. Τα διδάσκει για την εγκατάλειψη και τον χωρισμό! Παίζοντας κρυφτό το βοηθάτε να αντιμετωπίσει το φόβο του να είναι μόνο.

5. Φοβάστε; Παραδεχτείτε το!

Πείτε στο παιδί σας για τα πράγματα που σας φοβίζουν και τι κάνετε για να ξεπεράσετε τους φόβους σας. Η γνώση από το δικό σας παράδειγμα θα το βοηθήσει να ξεπεράσει τη δική του δύσκολη κατάσταση.

Το παιδί μιμείται εσάς και τα συναισθήματα που βιώνετε και εκφράζετε. Μοιράζοντας μαζί του τις δικές σας εμπειρίες θα του διδάξετε πώς να λέει και αυτό τι αισθάνεται.

Ασφαλώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας. Εσείς θα πρέπει να επιλέξετε τι του ταιριάζει καλύτερα.  

Το πιο σημαντικό είναι να είστε πάντα εκεί και να το υποστηρίζετε. 

Και πάνω από όλα, μην επιτίθεστε ποτέ στο παιδί επειδή φοβάται και μην το αναγκάζετε να βιώσει καταστάσεις που βρίσκει τρομακτικές.