Παιδική Κακοποίηση

Παιδική Κακοποίηση

Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης παρουσιάζεται από την αρχαιότητα έως και σήμερα στις κατά τα άλλα σύγχρονες και ευνομούμενες κοινωνίες.

Είναι γνωστό ότι και στη χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που καθημερινά αντιμετωπίζουν Βία, Σωματική, Ψυχολογική, Σεξουαλική Κακοποίηση, Εκμετάλλευση, Αμέλεια, Εγκατάλειψη.
Είναι επίσης γνωστό ότι συχνά αυτό συμβαίνει από τους ίδιους τους γονείς.
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, από κλήσεις που δεχόμαστε αλλά και από τα ΜΜΕ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2011 στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για τα Παιδιά SOS 1056 καταγράψαμε:

431 καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων
109 αιτήματα φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο
15.407 κλήσεις για παιδιά σε κίνδυνο

Μέσα από την 17χρονη πλέον καθημερινή μας δράση έχουμε διαπιστώσει πληθώρα ελλείψεων και προβλημάτων τα οποία επανειλημμένως έχουμε αναφέρει σε όλες τις Αρμόδιες αρχές.
Μερικά από αυτά είναι:

  • Ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών με αποτέλεσμα την ετεροχρονισμένη διερεύνηση περιστατικών κακοποίησης
  • Ελλιπής στελέχωση των κοινωνικών φορέων (κοινωνικές υπηρεσίες, ιδρύματα κ.α) με επαρκή και εξειδικευμένο προσωπικό για την στήριξη των παιδιών.
  • Έλλειψη προστατευμένων χώρων υποδοχής, χώρων βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο
  • υπολειτουργία των υφιστάμενων χώρων λόγω οικονομικών προβλημάτων
  • η μακρά παραμονή των ανηλίκων στα Νοσοκομεία Παίδων ή ακόμη και η παραμονή τους στο κακοποιητικό τους περιβάλλον λόγω έλλειψης χώρων φιλοξενίας
  • στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, τα ίδια τα παιδιά - θύματα αναγκάζονται να καταθέσουν ξανά και ξανά στο δικαστήριο παρουσία του θύτη που τις περισσότερες φορές είναι άτομο του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος τους.
  • Έλλειψη δομών ψυχικής υγείας

Είναι φανερό πως για ένα παιδί-θύμα κακοποίησης, ακόμη κι αν φτάσει κάποια στιγμή η υπόθεση του στις αρμόδιες αρχές, θα περάσει μια διαδικασία βασανιστική μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη και ουσιαστική για αυτό λύση…αν βρεθεί.
Από το κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον θα βρεθεί σε ένα αστυνομικό τμήμα, από εκεί σε ένα νοσοκομείο Παίδων για εξετάσεις αλλά και για προσωρινή φιλοξενία που μπορεί να διαρκέσει έως και μήνες μέχρι να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος.

Σήμερα, που οι συνθήκες στις οποίες ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά μας ευνοούν την αύξηση των κρουσμάτων κακοποίησης, όλοι εμείς που καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών μέσω των εκατοντάδων κλήσεων που δεχόμαστε, θέλουμε να τονίσουμε ότι η κακοποίηση ανηλίκων μας αφορά όλους. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες ώστε να μη μένουμε απαθείς στην κακοποίηση ανηλίκων..

Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε μπορείτε να καλείτε καθημερινά, καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

Πηγή:hamogelo.gr

kakopoiisi bounce

Διαβάστε όσα περισσότερα άρθρα γίνεται. Η κακοποίηση των παιδιών πρέπει να σταματήσει!
Ποιά είναι τα σημάδια κακοποίησης ενός παιδιού 

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Τα 6 στάδια της εκμετάλλευσης.