Αδερφικοί καβγάδες, 5 τρόποι για να τους μειώσουμε

Αδερφικοί καβγάδες: Σε όλα τα σπίτια που έχουν παραπάνω από ένα παιδί οι καβγάδες μεταξύ τους είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο.

Τη μια στιγμή τα βλέπεις αγαπημένα και ήσυχα  να συνεργάζονται προσπαθώντας να τελειώσουν μια κατασκευή με τουβλάκια και την άλλη στιγμή φωνάζουν το ένα στο άλλο για ένα παιχνίδι που μπορεί να μην έχουν ασχοληθεί μαζί του τα τελευταία δυο χρόνια. 

Και πίστεψε με δεν έχει σημασία πόσα χρόνια έχουν διαφορά, τα δικά μου παιδιά έχουν έξι χρόνια διαφορά κι όμως θα βρουν εύκολα κάθε μέρα  λόγο για να διαφωνήσουν, ακόμα κι όταν εμείς νομίζουμε ότι όλα κυλάνε καλά. Να σας πω την αλήθεια, τον πρώτο καιρό, όταν είχαν τις πρώτες διαφωνίες μεταξύ τους προσπαθούσα να τα σταματήσω, να τους εξηγήσω, να βρω μια λύση. Σύντομα ανακάλυψα ότι όσο  μιλούσα τόσο χειροτέρευε ο τσακωμός. 

Τα αδέρφια μαλώνουν, φωνάζουν και διαφωνούν για να τους δώσουμε σημασία, καβγαδίζοντας διεκδικούν την προσοχή μας. Είναι σημαντικό όταν τα παιδιά μας μαλώνουν να μην επεμβαίνουμε. Να τα αφήνουμε να τα βρουν μόνα τους. Χωρίς τη δική μας παρέμβαση η διαφωνία θα λυθεί πιο γρήγορα. Ο μόνος λόγος να επέμβουμε είναι αν νιώσουμε ότι κάποιο από τα παιδιά μπορεί να κινδυνεύσει. 

5   τρόποι για να μειώσουμε τους αδερφικούς καβγάδες:

• Μην επεμβαίνετε όταν τα παιδιά διαφωνούν.

• Μην συγκρίνετε τα παιδιά μεταξύ τους.

• Μην παίρνετε το μέρος του ενός ή του άλλου.

• Βοηθήστε τα να μάθουν να παίζουν μαζί.

• Να έχετε υπομονή και ψυχραιμία.

Περισσότερα άρθρα της Αναστασιας, εδώ.

 

Αναστασία Φωκά

Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ήρθε η ώρα να συστηθώ λοιπόν, είμαι η Αναστασία, ψυχολόγος, μαμά του Ερμή και της Ίριδας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, αγαπώ να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου, να μαγειρεύω, να διαβάζω βιβλία, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω τα ταξίδια, το καλό κρασί, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου. Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας - anastasiasworld.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα από την αγαπημένη μας Αναστασία, εδώ

 

Όνομα Συγγραφέα:
Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ήρθε η ώρα να συστηθώ λοιπόν, είμαι η Αναστασία, ψυχολόγος, μαμά του Ερμή και της Ίριδας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, αγαπώ να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου, να μαγειρεύω...