Η Κοντορεβιθούλης  και άλλες τρομακτικές ιστορίες

Προχθές μας έφερε μια φίλη δώρο, το παραμύθι Κοντορεβιθούλης.

Είχα χρόνια να το διαβάσω και φυσικά ούτε που θυμόμουν την ιστορία.

Το βράδυ που έβαλα τον Οδυσσέα για ύπνο αποφάσισα να του διαβάσω αυτό αντί για το αγαπημένο του Ο Αρκουδάκος ταξιδεύει στο διάστημα, με το οποίο βοηθάμε τον Αρκουδάκο να πάει και να εξερευνήσει το διάστημα .... σχεδόν καθημερινά!

Έτσι λοιπόν άρχισα να του διαβάζω το παραμύθι του Κοντορεβιθούλη.

Το παραμύθι ξεκινά με την οικογένεια να έχει 7 παιδιά και να είναι εξαιρετικά φτωχή. Στη συνέχεια αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα παιδάκια τους στο δάσος γιατί δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν και κορυφώνεται με τον ανθρωποφάγο γίγαντα που θέλει να τα φάει και η γυναίκα του τον καθυστερεί αλλά εκείνος την ώρα που εκείνη κοιμάται, μες το μεθύσι του σφάζει τα 7 κοριτσάκια του την ώρα που κοιμόντουσαν (που ο Κοντορεβιθούλης είχε σκεφτεί και τους είχε πάρει τις κορώνες που φορούσαν και τις έβαλε σε αυτόν κι τα αδέρφια του για να μπερδέψει τον ανθρωποφάγο και να σφάξει τα δικά του παιδάκι αντί για αυτόν και τα αδέρφια του).

Μάλιστα...

Αφού άλλαξα τελείως το παραμύθι με τον Κοντορεβιθούλη να έχει πάει εκδρομή με τα αδέρφια του στα δάσος για να γνωρίσουν καινούργια ζώα και φυτά και αφού ο Οδυσσέας κοιμήθηκε ξεκίνησα να ψάχνω στο ίντερνετ γιατί άραγε ένας γονιός να θέλει να διαβάζει στο παιδί του ένα παραμύθι που είναι τουλάχιστον από το 1600 και είναι τόσο σκληρό.

Διάβασα διάφορες απόψεις ότι τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν και το φόβο και την ανησυχία και τη ζήλια και τους κινδύνους και ότι μέσα από τα παραμύθια γνωρίζουν πως να τα αντιμετωπίζουν...

Πραγματικά δε το καταλαβαίνω.... ποιο μπορεί να είναι το δίδαγμα στο παιδάκι μου μέσα από την ιστορία του Κοντορεβιθούλη? Ότι άμα (ξανα)μείνουμε άνεργοι με τον μπαμπά του θα τον παρατήσουμε στο δάσος και αυτός θα πρέπει να βρει τρόπο να επιβιώσει ακόμη κι εάν χρειαστεί να σκοτωθούν άλλα παιδάκια για να το πετύχει;;;

Όχι δε θα πάρω!

Προτιμώ την ιστορία του Σκατζόχοιρου που ξέχασε να φοβηθεί  που ο συνονόματος Οδυσσέας χωρίς να το θέλει η μαμά του τον έκανε να πιστεύει ότι είναι μαλακός και ευάλωτος... και ναι άρχισε να φοβάται! αλλά η φίλη η Μυρτώ –πεταλούδα- του έμαθε να προχωρά και να έχει δύναμη. Τον έμαθε για τη δύναμη  των μικρών πλασμάτων.

Αυτή μάλιστα!!! Είναι ιστορία γλυκιά, αληθινή, με όμορφα μηνύματα!

Τα παιδάκια μας θέλουν όμορφα ερεθίσματα θέλουν μουσική, παιχνίδια, βιβλία που τα βοηθάνε να αναπτύσσουν τις αισθήσεις τους και όχι τους φόβους τους.

Όταν μας έφερε ο νονός το βιβλίο Μπαχ η πρώτη μου ορχήστρα  τον κορόιδεψα λέγοντας του ότι το παιδί μου είναι μόλις 2 χρόνων, σιγά μη διαβάσει και Yalom .

Η αλήθεια είναι πως ήταν τεράστια έκπληξη η χαρά και η αφοσίωση του Οδυσσέα στο βιβλίο.  Ήταν ενθουσιασμένος από τις νότες που έβγαζαν τα ζωάκια που έπαιζαν μουσική. Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε τι εννοώ!

Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ σε ένα βιβλίο που βρήκα στο σπίτι φίλων που έχουν μεγαλύτερο παιδάκι – 6 χρονών - και είναι το βιβλίο Σκουφοκοκκινίτσα J ναι σωστά το έγραψα.

Μπορεί να έχετε ήδη ακούσει για αυτό το βιβλίο.  Παρουσιάζει τη γνωστή ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας  έχοντας προσθέσει και μια διαφορετική οπτική γωνία. Στη μια ιστορία ο λύκος τρώει τη γιαγιά και την Κοκκινοσκουφίτσα ενώ στην άλλη ιστορία ο λύκος είναι η πιο παρεξηγημένη προσωπικότητα που έχετε φανταστεί ποτέ.  Σχολικός εκφοβισμός, ρατσισμός αλλά και φιλία είναι κάποια από τα μηνύματα που πραγματεύεται το βιβλίο.

Μια πραγματικά εμπνευσμένη ιστορία μέσα από την οποία μαθαίνουν τα παιδιά ότι καλό είναι να κρίνουν μόνα τους τα πράγματα, να ψάχνουν και τις υπόλοιπες εκδοχές για κάτι που ακούν / διαβάζουν.

Δώστε στα παιδάκια σας όμορφα μηνύματα. Σε μια Ελλάδα που κάθε μέρα φοβάται όλο και περισσότερο και που ο φόβος είναι εργαλείο στα χέρια πολλών, φροντίστε να δώσετε στα παιδιά τη δύναμη του Μπορώ! τη δύναμη του Θέλω και Μπορώ! Είναι καλό για εσάς κι είναι καλό και για παιδιά σας!

Το paidorama.com σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ σας κάνουν δώρο 6 παιδικά βιβλία (6 νικητές - 1 βιβλίο ο κάθε νικητής)

  1. Μπετόβεν - Γλυκιά μου συμφωνία

  2. Μπαχ - Η πρώτη μου ορχήστρα

  3. Άγγιξε τα χρώματα! Πορτοκαλί

  4. Άγγιξε τα χρώματα! Κόκκινο

  5. Το βιβλιοπυργάκι - Φάρος

  6. Σκουφοκοκκινίτσα