Kοιλιακοί και εγκυμοσύνη: Επιτρέπονται;

Μια έγκυος γυναίκα βιώνει τόσα απαγορευτικά πράγματα κατά την διάρκεια της κύησης που, αν μη τι άλλο, η λέξη «πρέπει» ή δεν «πρέπει» επηρεάζει την ψυχολογία της, κάνοντάς την να νιώθει ανήμπορη και περιορισμένη. Ευτυχώς, η νέα γενιά των γυναικών ενημερώνεται και γνωρίζει πολύ περισσότερα πράγματα. Όλες οι επιστήμες εξελίσσονται και κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε η εξατομικευμένη προσέγγιση της κάθε εγκύου ξεχωριστά, ανάλογα με την φυσική της κατάσταση, το ιστορικό της και την πορεία της εγκυμοσύνης της, να της επιτρέπει να κάνει πράγματα που έκανε πριν χωρίς να νιώθει αποκλεισμό, κάνοντας μάλιστα αυτήν την περίοδο ακόμα πιο ευχάριστη.

Παλαιότερα στον χώρο του Fitness, το ασκησιολόγιο των κοιλιακών ήταν πολύ περιορισμένο με τις γνωστές απλές άρσεις και τις στροφές κορμού από την ύπτια θέση. Για τους κάτω κοιλιακούς, τα ψαλιδάκια με τεντωμένα πόδια και οι άρσεις λεκάνης, όπου πολύς κόσμος είχε τραυματιστεί διότι έκαναν όλοι τα ίδια, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τον διαφορετικό σωματότυπο και τις μυοσκελετικές διαφοροποιήσεις που είχε ο καθένας. Έτσι απαγορεύτηκαν πολλές ασκήσεις και με αυτόν τον τρόπο επικράτησε και ο μύθος ότι απαγορεύονται οι κοιλιακοί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έγινε ευρέως γνωστό και στην χώρα μας η μέθοδος του συστήματος Pilates. Η συνεργασία των ανθρώπων που ασχολούνται με την υγεία (γυμναστές, γυναικολόγοι, μαίες) και η εξειδικευμένη άσκηση με τα νέα δεδομένα, στατιστικά έχουν δείξει πως, όχι μόνο δεν απαγορεύονται οι κοιλιακοί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά μάλιστα συνιστώνται, καθώς ο καλός μυϊκός τόνος των μυών της λεκάνης που δουλεύει με τους κοιλιακούς κάνει πιο εύκολη την εξώθηση του νεογνού κατά την διάρκεια του τοκετού. Μια γυναίκα που κυοφορεί, βδομάδα με την βδομάδα, μήνα με τον μήνα, καλείτε να αναγνωρίζει και να αναπροσαρμόζεται με το νέο της σώμα που αλλάζει διαρκώς. Για οποιοδήποτε είδος άσκησης, ιδανικό θα ήταν να ασκούνταν και πριν την εγκυμοσύνη σε αυτό το είδος εκγύμνασης. Ακόμα όμως και αν δεν συνέβαινε αυτό, μπορεί να ξεκινήσει να ασκείται με ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο γι’ αυτήν και για τις ανάγκες της.

Σαν στόχο κατά την διάρκεια αυτών των εννέα μηνών, μια γυναίκα δεν χρειάζεται να εστιάζει τόσο στην αισθητική- εξωτερική κατανομή του σώματος, στο αδυνάτισμα ή στο να αυξήσει την διάτασή της. Χρειάζεται να ασχοληθεί με την καλή προσαρμογή και αποδοχή του νέου σώματός της, να βελτιώσει την καθημερινότητά της με την ουσιαστική ενδυνάμωση και ιδιοδεκτικότητα που θα αποκτήσει, να βελτιώσει την στάση του σώματός της, να μάθει να αποσυμπιέζει την σπονδυλική της στήλη και να διαχειρίζεται το επιπλέον βάρος της. Μια από τις σημαντικότερες μυϊκές ομάδες που γυμνάζει και αφυπνίζει η εκγύμναση των κοιλιακών και ειδικά η μέθοδος Πιλάτες, είναι το περίνεο. Αυτοί είναι οι μύες που βρίσκονται στην βάση της λεκάνης (πυελικό έδαφος) και είναι υπεύθυνοι, εκτός άλλων, για την καλή στήριξη των γενετικών οργάνων και την μυϊκή τους ενδυνάμωση. Ο καλός μυϊκός τόνος των μυών αυτών θα κάνει πιο εύκολη την εξώθηση του νεογνού κατά την διάρκεια του τοκετού, καθώς η μέλλουσα μητέρα θα μάθει να αναπνέει , να απομονώνει και να διαχειρίζεται τους μύες των γεννητικών οργάνων νοητικά καθώς και αναπνευστικά. Η καλή οξυγόνωση του σώματος και η καλή κυκλοφορία του αίματος θα συντελέσει και στην καλή μεταφορά στοιχείων και θρεπτικών συστατικών από την μητέρα προς το βρέφος μέσω του πλακούντα.

Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν όχι μόνο ανατομικά το σώμα της γυναίκας, αλλά θα επηρεάσουν θετικά και την ψυχολογία της καθώς και ιατρικά πλέον έχουν αποδείξει πως κατά την διάρκεια της εκγύμνασης εκκρίνονται «οι ορμόνες της χαράς», που είναι η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες. Αυτά που θα πρέπει να προσέξει κατά την διάρκεια της άσκησης είναι:

  • Αποφύγετε τις κινήσεις που πρέπει να εκτελούνται σε ύπτια θέση, ειδικά κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο. Αν ξαπλώνετε στην πλάτη σας, μπορεί να περιορίσετε την παροχή οξυγόνου.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν χάνετε την ισορροπία σας, ενώ παρακολουθείτε μάθημα γυμναστικής Πιλάτες. Είναι καλύτερο να κινήστε αργά για να αποφευχθεί το τράβηγμα των αρθρώσεων σας.
  • Μην κρατάτε την αναπνοή σας.
  • Αποφύγετε τις ασκήσεις που οδηγούν σε ναυτία, ζάλη ή δύσπνοια. Απόλυτες αντενδείξεις στην άσκηση είναι ο αδρανής τράχηλος, κολπική αιμορραγία, πρόδρομος πλακούντας, καρδιοπάθεια της μητέρας, διαβήτης, υπέρταση και καθυστέρηση της εμβρυακής ανάπτυξης. Προφυλάξεις κατά την άσκηση: αναιμία , λοίμωξη, υπερκόπωση, μυοσκελετικοί πόνοι, υπερθέρμανση, φλεβίτιδα, διάταση ορθών κοιλιακών και συσπάσεις της μήτρας.

Συνοπτικά μερικά από τα οφέλη:

  • Ενδυνάμωση των μυών του σώματος
  • Βελτίωση της στάσης του σώματος και της ισορροπίας
  • Μείωση του πόνου στη μέση
  • Αύξηση της ενέργειας και της ευκινησίας
  • Έλεγχος του βάρους
  • Μείωση της κατάθλιψης και του άγχους
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • Καλύτερη απόδοση του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος
  • Καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη κυήσεως
  • Γρήγορη επάνοδο μετά τον τοκετό
Όνομα Συγγραφέα:
Η ενασχόληση της Μαρίας Παπαδοπούλου με την γυμναστική ξεκίνησε από πολύ μικρή, όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Περνώντας από την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική τελικά ενασχολήθηκε με την...