Τι μπορείς να κάνεις στην ημέρα σου για 10΄ για να χαλαρώσεις…

Να ένας πολύ εύκολος τρόπος να το κάνουμε χωρίς να χρειάζεται να έχουμε ούτε πολύ χρόνο ελεύθερο στην διάθεσή μας, ούτε πολύ εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο. Μονάχα η πρόθεση και η διάθεσή μας να χαλαρώσουμε, αρκούν!

Πάρε μια άνετη καθιστή  θέση. Αυτό μπορεί να γίνει στο πάτωμα οκλαδόν ή με τα πόδια τεντωμένα. Μπορείς να κάθεσαι και σε μια καρέκλα αν δεν σε βολεύει στο πάτωμα.

Φρόντισε να διατηρήσεις την σπονδυλική σου στήλη όσο πιο ευθυγραμμισμένη μπορείς.

Προετοίμασε πνευματικά τον εαυτό σου ότι θα ηρεμήσεις και θα χαλαρώσεις. Η άσκηση που θα πραγματοποιήσεις ονομάζεται Εναλλασσόμενη Αναπνοής (Anuloma - Viloma) από την Γιόγκα.

Με το δεξί σου αντίχειρα θα κλείνεις το δεξί σου ρουθούνι απαλά, χωρίς να το πιέζεις. Με τον παράμεσο του ίδιου χεριού θα κλείνεις το αριστερό ρουθούνι. Το αριστερό χέρι μπορεί να είναι χαλαρό στο πλάι ή πάνω στο αριστερό γόνατο.      Αφού πάρεις μία εισπνοή και από τα δύο ρουθούνια και κατόπιν εκπνεύσεις, θα  κλείσεις με τον δεξί αντίχειρα το δεξί ρουθούνι και θα πάρεις και θα αφήσεις 12 αναπνοές. Μετά την δωδέκατη εκπνοή, θα κλείσεις το αριστερό ρουθούνι με τον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο και θα πάρεις 12 εισπνοές και εκπνοές από το δεξί ρουθούνι. Όταν τελειώσεις, θα έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος. Θα επαναλάβεις το ίδιο τουλάχιστον άλλες δύο φορές. Ο ρυθμός της αναπνοής σου θα πρέπει να είναι αργός και  ισόχρονος με αυτόν της εκπνοής  σου. Για να το ρυθμίσεις αυτό, μπορείς να μετράς από μέσα σου 1,2,3,4 κατά την εισπνοή και 1,2,3,4 κατά την εκπνοή.

Αφού τελειώσεις, άφησε και το δεξί σου χέρι χαλαρό πάνω στο γόνατό σου και παρέμεινε σιωπηλά χωρίς άλλες κινήσεις για λίγο εστιάζοντας στον τώρα ρυθμό της αναπνοής σου, στον ήχο και γενικότερα στην όλη αναπνευστική λειτουργία.

Αυτή η πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί από όλους. Δεν ενδείκνυται μετά τα γεύματα.

Θα κατευνάσει τον νου, θα ηρεμήσει η ενέργειά σου και θα έχεις διαύγεια και ενέργεια για ότι θελήσεις να κάνεις στην συνέχεια στην ημέρα σου. Αν πάσχεις από αϋπνίες είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιείς καθημερινά προτού πέσεις για ύπνο!

Καλή επιτυχία!

Όνομα Συγγραφέα:
Η ενασχόληση της Μαρίας Παπαδοπούλου με την γυμναστική ξεκίνησε από πολύ μικρή, όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Περνώντας από την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική τελικά ενασχολήθηκε με την...
Blog Tags: