Καούρες στο στομάχι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης; Κοιλιακή αναπνοή από την Γιόγκα!

Οι καούρες στο στομάχι είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα που συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και όχι: δεν οφείλονται στα μαλλάκια βρέφους που αναπτύσσονται, όπως λένε κάποιοι…

Αυξημένες ποσότητες ορμονών που παράγονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η αιτία.

Τα οιστρογόνα μαζί με την προγεστερόνη βοηθούν στην ανάπτυξη του εμβρύου. Για να συμβεί αυτό όμως, η δουλειά της προγεστερόνης είναι να χαλαρώνει τις λείες μυϊκές ίνες της μήτρας για να μπορέσει το έμβρυο να εξελίξει της ανάπτυξή του. Δεν επιδρά όμως μονάχα στην χαλάρωση των μυών της μήτρας αλλά και των λείων μυϊκών ινών και του γαστρεντερικού σωλήνα. Χαλαρώνοντας η βαλβίδα στην είσοδο του στομάχου επιτρέπει σε μια ποσότητα από τα στομαχικά οξέα να επιστρέφουν προς τα πάνω, στον οισοφάγο και να τον ερεθίζουν. Αυτός είναι ο λόγος που προκαλούνται το αίσθημα καύσου, τα γαστρικά υγρά, η παλινδρόμηση της τροφής και το όξινο περιβάλλον στο στομάχι. Επίσης, διάφοροι πόνοι που παρουσιάζονται καθ’ όλη την διάρκεια της κύησης στην λεκάνη, τα ισχία και την μέση, οφείλονται και αυτοί στην χαλάρωση των χόνδρων στις αρθρώσεις που δημιουργεί η αύξηση της προγεστερόνης. Τα επίπεδά της θα φτάσουν στις ανώτερες τιμές λίγο πριν τη γέννα και θα πέσουν αμέσως μετά. Στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η μήτρα μεγαλώνει έως και 500 φορές περισσότερο από το φυσιολογικό της μέγεθος, πιέζει το στομάχι περισσότερο και το σύμπτωμα είναι πιο έντονο.

Πέρα από τις συμβατικές συμβουλές (μην τρώτε όξινα, πολλά συχνά γεύματα) που σαφώς μπορούν να βοηθήσουν και είναι ευρέως γνωστές, ας δούμε και με ποιούς άλλους τρόπους μπορεί μια έγκυος να ανακουφιστεί από το σύμπτωμα της καούρας.

Κοιλιακή ή διαφραγματική αναπνοή

Η κοιλιακή αναπνοή γυμνάζει τα εσωτερικά όργανα, βοηθάει στην οξυγόνωση ολόκληρου του οργανισμού καθώς και του εμβρύου. Βοηθά στην χαλάρωση και την ηρεμία σε στρεσογόνες καταστάσεις καθώς και στην αϋπνία. Εκτός της αποτελεσματικότητά της κατά των καούρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά την διάρκεια του τοκετού καθώς λειτουργεί κατά των συστολών, βοηθώντας να αυξηθούν οι διαστολές και να γίνει ευκολότερη η γέννα.

Πώς να εκτελείται η κοιλιακή αναπνοή:

Ελάτε στην ύπτια κατάκλιση ή σε άνετη καθιστή θέση ή και όρθια, αν είστε μετά τον πέμπτο μήνα.
Τοποθετήστε την μια παλάμη σας στην κοιλιά και την άλλη στο στήθος.

Πριν αρχίσετε την άσκηση, εκπνεύστε εντελώς.

Με κλειστό στόμα, εισπνεύστε από την μύτη ανασηκώνοντας τα κοιλιακά τοιχώματα, προσπαθώντας να σπρώξετε την παλάμη που έχετε στην κοιλιά σας προς τα πάνω. Η παλάμη που είναι στο στήθος θα πρέπει να κινείται ελάχιστα.

Εκπνεύστε αργά και κανονικά, με ανοικτό το στόμα, κατεβάζοντας προοδευτικά τα κοιλιακά τοιχώματα, τα οποία, κατά το τέλος της αναπνοής, πρέπει να επανέλθουν στη φυσική τους θέση.

Καθώς την επαναλαμβάνετε με τον καιρό, στόχος είναι να παραμένει ακίνητη η παλάμη που έχετε στο στήθος, συνεπώς και ο θώρακας. Τότε θα έχετε επιτύχει την Κοιλιακή αναπνοή.

Εφαρμόστε αναπνοή ίσου χρόνου στην εισπνοή όσο και στην εκπνοή, στους χρόνους που μπορείτε να εκτελέσετε με ευκολία. Ενδεικτικός χρόνος είναι μετρώντας από μέσα σας, έως το τρία ή τέσσερα.

Βότανα και αφεψήματα

Οι συνταγές της γιαγιάς ποτέ κανέναν δεν έβλαψαν! Βότανα που βοηθούν στην εξισορρόπηση του PH του στομάχου μπορεί να βοηθήσουν, καθώς πολλές από τις τροφές που καταναλώνονται την σύγχρονη εποχή είναι όξινες, γεμάτες συντηρητικά και πλεονάζον αλάτι.

Πιείτε:

Χαμομήλι: Η δράση του είναι ηρεμιστική, αντιφλεγμονώδης και αντισπασμωδική. Επίσης, έχει την ιδιότητα να μειώνει τα οξέα του στομάχου.

Μελισσόχορτο: Δρα κατευναστικά και ενδείκνυται εάν είστε νευρικοί και τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται εξαιτίας του άγχους.

Μαραθόσπορος και γλυκάνισο: Και οι δύο σπόροι ηρεμούν το στομάχι και διευκολύνουν την πέψη.

Η πιπερόριζα (τζίντζερ): Το ρόφημα πιπερόριζας διευκολύνει την πέψη και ανακουφίζει από τις καούρες.

Μείγμα βοτάνων: Για ένα πιο δραστικό ρόφημα, αναμείξτε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίξτε ένα κουταλάκι χαμομήλι, ένα κουταλάκι μελισσόχορτο και λίγους μαραθόσπορους. Άλλη αποτελεσματική μείξη είναι το βρασμένο νερό που περιέχει βρασμένα μπαστουνάκια κανέλας και μελιού.

Ας μην ξεχνάμε πως η εγκυμοσύνη είναι μια φυσική κατάσταση και πως μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχαν όλα αυτά τα τεχνικά μέσα της επιστήμης και των φαρμάκων που υπάρχουν σήμερα. Καθ΄ όλη αυτή την περίοδο, η μέλλουσα μητέρα έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να επικοινωνεί με το σώμα της και με ότι της συμβαίνει. Μπορεί να ενημερώνεται και να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης και χαλάρωσης ώστε να μην μεταφέρει χημικά και τοξίνες στο έμβρυο που κυοφορεί και τρέφεται και αναπνέει με ότι και αυτή.

Όνομα Συγγραφέα:
Η ενασχόληση της Μαρίας Παπαδοπούλου με την γυμναστική ξεκίνησε από πολύ μικρή, όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Περνώντας από την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική τελικά ενασχολήθηκε με την...
Blog Tags: