Ενδοκρινικό σύστημα και Γιόγκα

Από κοινού ρυθμίζουν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Στη Γιόγκα, καθώς και σε άλλα συστήματα που ασχολούνται με τον ¨εσωτερισμό¨ πιστεύεται ότι το ενδοκρινικό σύστημα ενεργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο πρανικό και στο φυσικό σώμα. Μ’ αυτό τον τρόπο χρησιμεύει, μαζί με το νευρικό σύστημα, σα σύνδεσμος μεταξύ του σώματος και του νου, καθώς ο άνθρωπος αναπτύσσεται πνευματικά, η λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος και ειδικά της υπόφυσης και της επίφυσης, αναπτύσσεται επίσης.

Με τις εκκρίσεις που κάνει αυτό το σύστημα  μέσα στο αίμα, μπορεί να κρατάει την τόσο λεπτή ισορροπία όλων των λειτουργικών ενεργειών, από τον μεταβολισμό  μέχρι την αντιμετώπιση του φόβου. Πολλές αρρώστιες άγνωστης αιτιολογίας, έχουν τις ρίζες τους σε μη ισορροπημένο ενδοκρινικό σύστημα.

Η Γιόγκα επιδρά πάνω στους ενδοκρινείς αδένες κατά δύο τρόπους:

  1. Αυξάνοντας τοπικά την ροή του αίματος μέσα στην περιοχή των αδένων και των πλεγμάτων. Για  παράδειγμα η «Στήριξη κεφαλής - Sirsasana», η «λαμπάδα - Salamba Sarvagasana» ή η «στάση προσευχής - Balasana», αυξάνουν τη ροή του αίματος μέσα στην υπόφυση και την επίφυση, τονώνοντας την ενεργητικότητά τους. Η «λαμπάδα - Salamba Sarvagasana» και το «ψάρι - Matsyasana» τονώνουν τον θυρεοειδή. Έρευνες έχουν δείξει  ότι η θυροξίνη που περιέχεται στο αίμα αυξάνεται από 5,2 μικρογραμμάρια/100 χιλιόγραμμα σε 6,2 μικρογραμμάρια/100 χιλιόγραμμα ύστερα από 6 εβδομάδες εξάσκηση στη Γιόγκα.
  2. Η «πραναγυάμα  -Pranayama» ή ο έλεγχος της βιοενέργειας μέσα από ελεγχόμενη αναπνοή, είναι ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται το ενδοκρινικό σύστημα. Κάθε ενδοκρινής αδένας βρίσκεται σε στενή σχέση με ένα «Τσάκρα -Chakra» ή ενεργειακό κέντρο μέσα στο ενεργειακό (πρανικό) σώμα. Τονώνοντας τη ροή της ενέργειας μέσα  σ’ αυτό το ενεργειακό κέντρο, ο ανάλογος ενδοκρινής αδένας ενεργοποιείται και τείνει προς το να εναρμονιστεί-συντονιστεί - εξισορροπιστεί. Κατά τη διαδικασία της ανάπτυξης της συνειδητότητας ενεργοποιούνται τα κέντρα που βρίσκονται πιο ψηλά: της  καρδιάς, του λαιμού και του μετώπου, ενώ τα χαμηλότερα κέντρα διεγείρονται λιγότερο. Μ αυτό τον τρόπο η σεξουαλική και επιθετική ενέργεια μετατρέπονται προς τα πάνω σε περισσότερο διανοητική, ψυχική και πνευματική έκφραση.

Η μέθοδος της Γιόγκα φέρνει μια αρμονία στο ενδοκρινικό σύστημα  κάθε ατόμου. ανάλογα  με το δικό του επίπεδο συνειδητότητας.

Ενδοκρινής αδένες ~.~.~.~ Chakras

Υπόφυση
Υποθάλαμος- επίφυση
Θυρεοειδής- παραθυρεοειδής
Θύμος
Πάγκρεας
Επινεφρίδια
Ωοθήκες- όρχεις
Όνομα Συγγραφέα:
Η ενασχόληση της Μαρίας Παπαδοπούλου με την γυμναστική ξεκίνησε από πολύ μικρή, όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Περνώντας από την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική τελικά ενασχολήθηκε με την...
Blog Tags: