Σωματική επαφή: Μια διαφορετική γλώσσα αγάπης

Για πολλά παιδιά, η κυρίαρχη γλώσσα αγάπης είναι η σωματική επαφή. Πλημμυρίζουν από ζεστά συναισθήματα και είναι σίγουρα ότι οι γονείς τους τα αγαπούν, μόνο και μόνο επειδή τα γεμίζουν με αγκαλιές και φιλιά.

Γράφει η ψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη

Και παρόλο που αυτά αποτελούν το συνηθέστερο τρόπο να εκφράζει κανείς σωματικά την αγάπη του, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι: ο μπαμπάς που κάνει αεροπλανάκι το δίχρονο αγοράκι του, ο παππούς που στροβιλίζει γύρω γύρω την εγγονή του, η μητέρα η οποία καθίζει στα γόνατά της το παιδί της, προκειμένου να του πει ένα παραμύθι...

Κι ενώ πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σωματική επαφή ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, είναι δεδομένες, μελέτες αποδεικνύουν ότι πολλοί είναι οι γονείς που αγγίζουν τα παιδιά τους, μόνο όταν πρόκειται να τους καλύψουν τις βασικές ανάγκες: στο ντύσιμο-γδύσιμο, στο δέσιμο στο αυτοκίνητο ή στο σκέπασμα στο κρεβάτι.

Προφανώς δεν έχουν επίγνωση της σπουδαιότητας της σωματικής επαφής για την συναισθηματική υγεία των παιδιών τους, μια έκφραση αγάπης που δε χρειάζεται να τη διδαχθείς, ακριβώς διότι είναι η ευκολότερη γλώσσα που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει χωρίς όρους!

Ποιοι μπορεί όμως να είναι οι λόγοι που οδηγούν τους γονείς σε αυτή την τόσο φειδωλή σωματική έκφραση;

1. Συχνά αυτή η περιορισμένη φυσική επαφή σχετίζεται με τον τρόπο που οι ίδιοι οι γονείς μεγάλωσαν.
Αν ποτέ δε γνώρισαν τη συγκεκριμένη γλώσσα αγάπης από τους δικούς τους γονείς, προφανώς δε μπορούν ούτε οι ίδιοι να τη «μιλήσουν».

Αν ποτέ δε μεταφέρθηκε αγάπη και ζεστασιά στην καρδιά τους ως παιδιά μέσω της σωματικής επαφής, τότε και οι ίδιοι δυσκολεύονται να είναι εκδηλωτικοί, αποφεύγοντας μάλιστα να αγγίζουν τα παιδιά τους.

Όχι επειδή δεν το θέλουν αλλά επειδή δεν το γνώρισαν… Σε πολλές περιπτώσεις η σωματική επαφή τους φέρνει σε αμηχανία…ακόμα και με τα ίδια τους τα παιδιά!

2. Στη σύγχρονη πολυάσχολη ζωή μας, οι γονείς εργάζονται σκληρά για πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να γυρίζουν στο σπίτι κατάκοποι, παραμελώντας να αγγίξουν τα παιδιά τους όσο πραγματικά θα ήθελαν.
Ακόμα και όταν είναι πνιγμένοι στις υποχρεώσεις όμως οι γονείς, δε θα πρέπει να ξεχνούν να αγγίζουν τα παιδιά τους, ακόμα και με ένα χάδι στα μαλλιά, ένα απαλό σκούντημα στον ώμο ή την πλάτη.

Σε περίπτωση που η μητέρα εμπιστεύεται το παιδί της για τις ώρες που λείπει σε ένα άλλο πρόσωπο, είναι σημαντικό να εξασφαλίσει ότι αυτό το πρόσωπο που φροντίζει το παιδί της, είναι διαθέσιμο και απόλυτα ικανό να προσφέρει απλόχερα στο παιδί την επαφή που έχει ανάγκη.

Το να το αφήνει να κάθεται μόνο του χωρίς στοργή και τρυφερά αγγίγματα, απλώς επιβλέποντάς το και φροντίζοντας μόνο για τη σωματική του ακεραιότητα, μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες «βλάβες» στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Τα παιδιά, χρειάζονται άφθονη σωματική επαφή στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν τις τραγικές σε πολλές περιπτώσεις συνέπειες της παρατεταμένης στέρησης της φυσικής επαφής.

Η ανάγκη αυτή δε σημαίνει ότι μειώνεται όσο μεγαλώνει το παιδί.

Οι αγκαλιές και τα φιλιά εναλλάσσονται με το κύλισμα στο πάτωμα και το κουβάλημα στους ώμους, ενώ αργότερα (ακόμα και στην εφηβεία) δίνουν τη σκυτάλη στα παλέματα και στις χειρονομίες όπως το «κόλλα το!».

Τι γίνεται με τα αγόρια;
Ανάγκη για σωματική επαφή έχουν τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια.

Δυστυχώς όμως, τα αγόρια συνήθως τη στερούνται, λόγω κοινωνικών προτύπων αλλά και εσφαλμένης εντύπωσης ότι κάτι τέτοιο θα τα οδηγήσει σε θηλυπρεπή συμπεριφορά και σε σύγχυση ταυτότητας φύλου.

Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο στοργική είναι η σωματική επαφή, τόσο πιο υγιής θα είναι η αυτοεκτίμηση του αγοριού αλλά και η σεξουαλική του ταυτότητα.

Σωματική επαφή κατά τη σχολική ζωή…
Η σωματική επαφή αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν το παιδί ξεκινάει το σχολείο.

Η εμπειρία καινούρια, οι πληροφορίες πολλές, τα συναισθήματα ανάμεικτα για δασκάλους και συμμαθητές.

Το σπίτι θα πρέπει να είναι η βάση του παιδιού, μια φωλιά στην οποία επιστρέφει και επιβάλλεται να νιώθει σιγουριά, ασφάλεια και άνευ όρων αποδοχή.

Επομένως, μια τρυφερή αγκαλιά την ώρα του αποχωρισμού αλλά και ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα κατά την επιστροφή του στο σπίτι, μπορεί να είναι καθοριστικά για το αν το παιδί θα νιώσει ασφάλεια ή αν θα αναλωθεί σε πληθωρικές και ανεξέλεγκτες συμπεριφορές, πασχίζοντας να τραβήξει την προσοχή σας.

Συχνά, αντιμετωπίζω γονείς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το παιδί τους δεν επιθυμεί τις σωματικές εκδηλώσεις αγάπης.
Αυτό, δεν ισχύει!

Κάθε παιδί, σε κάθε ηλικία, έχει ανάγκη τη σωματική επαφή, απλώς αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο τη ζητάει και οφείλουμε να το ακούσουμε.

Δώστε στα παιδιά σας τη σωματική επαφή που έχουν ανάγκη, χωρίς όμως να την επιβάλλετε με το ζόρι και κυρίως επιλέγοντας τον κατάλληλο χώρο και χρόνο.

Για παράδειγμα, καθώς τα αγόρια πλησιάζουν στην εφηβεία, μπορεί να αρχίσουν να αποτραβιούνται και να μη θέλουν οι μητέρα να τα αγκαλιάζει και να τα φιλά μπροστά στους φίλους τους.

Σεβαστείτε το και μην το παίρνετε προσωπικά! Ο έφηβος προσπαθεί να διαμορφώσει μια δικιά του ανεξάρτητη ταυτότητα και τέτοιου είδους διαχυτικές κινήσεις από μέρους της μητέρας, ενδεχομένως να τον φέρνουν σε αμηχανία.

Αντίστοιχα, αν θέλετε να προετοιμάσετε κατάλληλα την έφηβη κόρη σας για το μέλλον, μην της στερείτε τις σωματικές εκδηλώσεις στοργής.

Η αγάπη αυτή, θα δημιουργήσει ένα υγιές σεξουαλικό (και όχι μόνο) πρότυπο για ολόκληρη τη ζωή της.

Το κορίτσι, καθώς εισέρχεται σ’ αυτό το ευαίσθητο στάδιο της ζωής του, είναι απαραίτητο να νιώθει καλά με τον εαυτό της, να έχει μια υγιή σεξουαλική ταυτότητα και να αισθάνεται πολύτιμη ως θηλυκό.

Όταν λοιπόν έχει δεχθεί από το σπίτι απεριόριστη αγάπη και στοργή, δημιουργούν στενές και υποστηρικτικές σχέσεις με τα άλλα κορίτσια και μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν καλύτερα στις πιέσεις των συνομήλικων αγοριών.

Αντιθέτως, η έλλειψη τρυφερότητας, έχει τη δύναμη να στρεβλώσει τις σχέσεις της με όλους τους άντρες στη μετέπειτα ζωή της.

Ενδεχομένως οι πολλές αγκαλιές και τα φιλιά να μη σας χαρακτηρίζου ως άνθρωπο.

Μην ξεχνάτε όμως ότι αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας.

Κι επειδή είναι υπέροχο να τα βλέπετε να δημιουργούν υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, αξίζει να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να γνωρίσετε κι εσείς αυτή τη γλώσσα καλά…

Πηγή: Γκάρι Τσάπμαν & Ρος Κάμπελ «Οι 5 γλώσσες της αγάπης που καταλαβαίνουν τα παιδιά», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ, 2η έκδοση.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέσα στην οικογένειά σας. Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση: klairhseiradaki@gmail.com