Συστάσεις κατανάλωσης φρουτοχυμών στη βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία

Αρκετοί γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να καταναλώνουν χυμούς φρούτων ως μία πιο υγιεινή επιλογή.

 
Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση φρουτοχυμών οδηγεί σε αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη που μπορεί να σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους και εμφάνιση παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.
 
Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; 
 
Με βάση τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής  για την κατάλληλη χρήση των χυμών φρούτων:
 
Ο χυμός δεν πρέπει να εισάγεται στο διαιτολόγιο των βρεφών πριν από τους 6 πρώτους μήνες ζωής.
Στα νήπια δεν θα πρέπει να χορηγείται ο χυμός σε μπουκάλια ή σε εύκολα αποσπώμενες συσκευασίες που τους επιτρέπουν να καταναλώνουν χυμό εύκολα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα νήπια δεν πρέπει να χορηγούνται το χυμό κατά την κατάκλιση.
Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να τρώνε ολόκληρα τα φρούτα για την κάλυψη της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων καθώς η αυξημένη κατανάλωση χυμών από τα παιδιά οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση άλλων τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.
Τα βρέφη, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να καταναλώνουν μη παστεριωμένο χυμό.
 
Πιο συγκεκριμένα:
 
Επιλέξτε φρέσκα φρούτα που είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες, αντί για φυσικούς χυμούς φρούτων.
Καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση χυμών εμπορίου ή φρουτοποτών που περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα ή και συντηρητικά. Η αυξημένη κατανάλωση αυτών των προϊόντων, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους πέραν του φυσιολογικού (εξαιτίας της προστιθέμενης ζάχαρης) και στην εμφάνιση τερηδόνας στα παιδιά.
Τέλος, να θυμάστε ότι μισό ποτήρι (125 ml) φυσικού χυμού είναι μία μερίδα φρούτων. Στην περίπτωση που το παιδί καταναλώσει χυμό, φροντίστε να μην υπερβαίνει το μισό ποτήρι την ημέρα. Αυτό συστήνεται γιατί κατά την παρασκευή του χυμού χάνεται μέρος των φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών των φρούτων.