Μωρέ μήπως δεν ακούνε;

Προχθές είμασταν στη παιδική χαρά και πραγματικά κόντεψα να τσακωθώ με μια μαμά.

Είμαι σίγουρη ότι την άκουσα να λέξη λέξη "όχι ή σταμάτα" στο παιδάκι της τουλάχιστον 100 φορές, στη μισή ώρα που ήταν εκεί.

Σε καμία περίπτωση δε θέλω να κάνω την κουλ και την έξυπνη... προφανώς και πέρασα από αυτή τη φάση που νόμιζα πως η μόνη λέξη που έλεγα στον Οδυσσέα ήταν όχι. Ευτυχώς όμως άμεσα κατάλαβα ότι είναι λάθος! Έτσι μίλησα με τον παιδίατρο... ε, τι να κάνω με αυτόν έχω άνεση.

Ο Μιχάλης λοιπόν μου είπε ότι, θα πρέπει κάθε φορά που θα κάνει επικίνδυνο –πραγματικά επικίνδυνο- πχ. να μπει στο τζάκι όταν είναι αναμμένο να του τραβώ την προσοχή του σε κάτι άλλο.

Και έτσι κι έγινε και πραγματικά δούλευε αρκετά καλά.

Με αυτό τον τρόπο κατάλαβα ότι ο γονιός πρέπει να διαχωρίσει στο μυαλό του τι είναι πραγματικά επικίνδυνο για το παιδί και τι όχι.

Εγώ έχω καταλήξει ότι ο γονιός πρέπει να αποτρέπει το παιδί μόνο από τα απόλυτα επικίνδυνα πράγματα και όχι από πράγματα όπως μη λερωθεί, μη βραχεί κ.ο.κ .

Έτσι τουλάχιστον εγώ κατάφερα όχι μόνο να αφήσω το παιδί μου να εξερευνήσει αλλά γλίτωσα και τις υστερίες ως γονιός και να είμαι μια υστερική μάνα που λεει μόνο οοοοοχιιιιιι & πρόοοοοσεχεεεεε!!

Αυτό δε το "πρόσεχε" το έχουν καραμέλα οι γιαγιάδες μας. Ό,τι μα ό,τι και να κάνει ο Οδυσσέας του λένε πρόσεχε!

Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε ότι με αυτό τον τρόπο το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν τις δικές τους ανασφάλειες και αγωνίες στο παιδί μας, αλλά το κυριότερο είναι ότι το παιδί αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι αλλά και ότι δεν το ‘εμπιστευόμαστε’!

Τους εξηγήσαμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφήνουν τον Οδυσσέα να κάνει πράγματα καθώς είναι ο μόνος τρόπος για αναπτύξει τη φαντασία του αλλά και να νοιώσει ότι ΜΠΟΡΕΙ και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση του.

Καθώς δε βλέπαμε μεγάλες αλλαγές... αποφασίσαμε και βάλαμε τη λέξη ‘Πρόσεχε’ στις απαγορευμένες στο σπίτι μας λέξεις.

Η αλήθεια είναι ότι βελτιώθηκαν αρκετά και νοιώθουμε ότι καταβάλουν προσπάθειες.

Αφήνετε τα παιδάκια σας να λερωθούν, μάθετε τα να νοιώθουν ικανά και τολμηρά!

Πείτε τους ένα τεράστιο μπράβο κάθε φορά που κάνουν κάτι που εσείς φοβόσασταν να κάνει.

Γεια! Είμαι η Αγγελική Μπαμπαλούκα, Έχω δουλέψει για πολλά χρόνια ως marketer σε μεγάλες εταιρείες αλλά ακόμη περισσότερα χρόνια στο εμπορικό τμήμα διάφορων μέσων μαζικής επικοινωνίας. Ως επαγγελματίας στο χώρο του marketing και των ΜΜΕ γνώρισα πολλούς ανθρώπους, έζησα αλλά και έμαθα από πολλές ιστορίες και τώρα ξέρω ότι η σημαντικότερη γνώση που μπορείς να έχεις είναι να ξέρεις ότι... Μπορείς! Στο Mamaloo, το νέο blog του paidorama.com, θα μοιράζομαι μαζί σας τις εμπειρίες μου από την εγκυμοσύνη μου, που είναι και η πρώτη, ιστορίες, σκέψεις, αμφιβολίες, ιδέες, πράγματα που βρήκα ενδιαφέροντα διαβάζοντας για το ‘σωστό’ –κατ’ εμένα- μεγάλωμα ενός παιδιού. Πρωτοεμφανιζόμενη λοιπόν μητέρα του Οδυσσέα, ενός υπέροχου μωρού που θα γεννηθεί τον Νοέμβριο του 2015. Καλή μας εξερεύνηση! Mamaloo

Περισσότερα άρθρα εδώ.