thesi morou

Ποια είναι η θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό

Η θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία για την εξέλιξή του. Είναι στοιχείο που επηρεάζει την διάρκεια, την ένταση των συσπάσεων και την ανάγκη παρεμβάσεων. Η μαία Γεωργία Λεζέ σας μεταφέρει γνώση και εμπειρία σχετικά με την θέση του μωρού στον τοκετό. Για να μπορέσετε και εσείς να την στρέψετε υπέρ σας και να γεννήσετε εύκολα και όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Η θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό αναφέρεται στην περιγραφή του προσανατολισμού της κεφαλής μέσα στην πύελο. Δηλαδή το προς τα που κοιτάζει η προβάλλουσα μοίρα. Δλδ το κομμάτι του σώματος του μωρού που βρίσκεται πάνω από τον τράχηλο. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφέρουμε την θέση του μωρού σε κεφαλική προβολή. Είναι η συνηθέστερη και απασχολεί αρκετά τις περισσότερες μανούλες καθώς μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του τοκετού σας.

Ποια μπορεί να είναι η θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό;

Το μωρό σας μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικές προβολές μέσα στην κοιλιά σας με συνηθέστερη την κεφαλική προβολή τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Το κεφαλάκι του μπορεί να κοιτάζει προς όλες της κατευθύνσεις. Ειδικά όταν ακόμη αυτό βρίσκεται ψηλότερα στην λεκάνη και υπάρχει αρκετός χώρος. Είναι σύνηθες τα μωρά να μεταβάλλουν συχνά την οπτική τους γωνία όταν ακόμη δεν υπόκεινται σε συστηματικές και έντονες συσπάσεις Braxton Hicks ή στην διάρκεια των συσπάσεων του τοκετού. Δηλαδή εφόσον υπάρχει απόσταση μεταξύ της σημερινής και της δικής σας πιθανής ημερομηνίας τοκετού. Τα περισσότερα μωρά θα ορίσουν την θέση του κεφαλιού τους με την έναρξη του τοκετού και θα μεταβάλλουν αυτή κατά την διάρκεια του με σκοπό την γέννηση.

Η θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό είναι η ινιακή προβολή, η βρεγματική προβολή, η μετωπική προβολή, η προσωπική προβολή. Η ονομασία καθορίζεται σύμφωνα με το σημείου του κεφαλιού που βρίσκεται πάνω από τον τράχηλο της μήτρας.

Θέσεις του κεφαλιού του μωρού.

Οι συνηθέστερες θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό είναι η ινιακή και η βρεγματική όταν το μωρό δεν είναι ακόμη εμπεδωμένο στην λεκάνη σας και βρίσκεται ακόμη ψηλά. Τα περισσότερα μωρά στην έναρξη ή την πρόοδο του τοκετού θα κάμψουν το κεφαλάκι τους, λόγω πίεσης που ασκείται σε αυτό από τους περιφερικούς ιστούς και τις συσπάσεις (όταν αυτές ξεκινήσουν), και θα προβάλουν με το ινίο πάνω από τον τράχηλο.

Ποια διαφορετική θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό μπορεί να έχει το δικό σας;

Είναι συχνό το κεφαλάκι του μωρού σας στην έναρξη του τοκετού να είναι προσανατολισμένο λίγο προς τον ένα ή τον άλλο ώμο (ασυγκλιτισμός).Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων με την πραγματοποίηση αποτελεσματικότερων συσπάσεων το μωρό πιέζεται και καταλήγει σε ινιακή προβολή.Δηλαδή με το κεφαλάκι του σε κάμψη και το πιγούνι να αγγίζει το στήθος. Χρειάζεται χρόνο και συστηματικές συσπάσεις για αυτό το σκοπό. Η θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό μεταβάλλεται με την πρόοδό του.

Στην έναρξη και την διάρκεια ενός τοκετού το προς τα που κοιτάζει ένα μωρό είναι σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη. Η πρόγνωση αυτού μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα σας να γεννήσετε φυσιολογικά ή πιο συχνά να γεννήσετε ευκολότερα.

Η θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό μπορεί να είναι η εξής:

1.Ινιακη προβολη στο τοκετό

2.Μπορεί να κοιτάζει προς τα πίσω τον ποπό της μαμάς έχοντας μια αριστερή προσθία ή δεξιά πρόσθια θέση

3.Μπορεί να κοιτάζει στο πλάι έχοντας μια πλάγια ινιακή θέση δεξιά ή αριστερά

4.Τέλος μπορεί να κοιτάζει μπροστά σε μια οπίσθια δεξιά ή αριστερή θέση.

Τα 2/3 των μωρών φαίνεται να έχουν ή να παίρνουν στην διάρκεια του τοκετού και την γέννηση μια αριστερή θέση ενώ το 1/3 μια δεξιά θέση.

Πόσο σημαντική είναι η θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό;

Η θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό με πιθανότητες εμφάνισης:

1.το 40% των μωρών θα έχει μια αριστερή πλάγια θέση
2.το 20% μια δεξιά πλάγια θέση.
3.το 15% φαίνεται να έχει αρχικά μια οπίσθια θέση
4.το 25% φαίνεται να έχει εξαρχής μια πρόσθια θέση.

Για να γεννηθεί το μωρό σας θα πρέπει να στρίψει έστω ώστε να χωράει να περάσει την πύελο. Ο συνηθέστερος τρόπος να γίνει αυτό είναι να περάσει το στενό της λεκάνης (διαμέτρου 10 εκ) με την κορυφή του κεφαλιού ( το μυτερό κομμάτι -αμφιβρεγματική διάμετρος =9,5εκ) . Αυτό γίνεται μόνο όταν έχει σκυμμένο το κεφαλάκι του με το πιγούνι να βρίσκεται κολλημένο στο στήθος και κοιτώντας πίσω. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της εσωτερικής στροφής ο τοκετός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτόματα παρά μόνο στο 5% των τοκετών. Οι μανούλες αυτές είναι κυρίως πολύτοκες.

Τι χρειάζεται για να μεταβληθεί η θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό;

-Μια εσωτερική στροφή είτε 45 μοιρών από μια πρόσθια θέση.
-Είτε μια στροφή 90 μοιρών από μια πλάγια.
-Είτε μια στροφή 135 μοιρών από μια οπίσθια.

Είναι σαφής ο μαιευτικός κανόνας πως όσο μεγαλύτερη η απαίτηση της προσαρμογής της θέσης του μωρού στην διάρκεια του τοκετού, τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια του. Συνήθως ωστόσο με λίγη υπομονή καταφέρνουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Ωστόσο εάν ένα μωράκι διατηρεί αυτή την θέση μπορεί η διαστολή του τραχήλου και η πρόοδος του τοκετού να κολλήσει. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε εξάρχής. Πρέπει να προσπαθήσουμε με όποια θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό για την ομαλή του έξοδο.Εάν το μωρό διατηρεί μια οπίσθια θέση στην εξώθηση είναι συχνότερη η παράταση αυτού του σταδίου και η ανάγκη μαιευτικών χειρισμών για την έξοδό του. Ωστόσο και πάλι αυτές είναι αντιμετωπίσημες δυσκολίες. Γνωρίζουμε επίσης ότι έως και το 9% των καισαρικών τομών γίνονται λόγω μιας οπίσθιας θέσης του ινίου κατά την έναρξη ή και την διάρκεια του τοκετού.

Πώς σχετίζεται η θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό με την επιτυχία του φυσιολογικού τοκετού;

Ακόμη και εάν οι συνθήκες δεν είναι τέλειες και το μωρό σας εισέρχεται σε οπίσθια θέση, θα καταφέρει να γυρίσει στην πρόοδο του τοκετού. Χρειάζεται χρόνο! Επίσης υπάρχει διαφορεά στο πρώτο και δεύτερο παιδάκι! Δεν σημαίνει λοιπόν το ίδιο να έχετε ένα μωρό σε οπίσθια θέση στο πρώτο παιδάκι με τα επόμενα. Συνήθως σε έναν επόμενο του πρώτου τοκετού, η κάθοδος του κεφαλιού, η εμπέδωση, η διαστολή και η προσαρμογή της θέσης του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό συμβαίνουν ταυτόχρονα. Έτσι μας ανησυχούν πολύ λιγότερο.

Στο πρώτο παιδάκι αυτό ίσως μας κοστίσει , τον φυσιολογικό τοκετό καθώς το 4-9% των περιπτώσεων καισαρικής γίνεται για αυτό το σκοπό. Η καισαρική προτείνεται καθώς το μωρό φαίνεται να μην εξελίσσει τον τοκετό σε διαστολή ή κάθοδο. Είναι συχνό να απαιτείται η διενέργεια κολπικού τοκετού με την βοήθεια μαιευτικών χειρισμών στην περίπτωση που το μωρό σας παραμένει σε οπίσθια θέση. Το να στραφεί από μόνο του στη πορεία του 1ου ή και 2ου σταδίου του τοκετού παραμένει το πιθανότερο σενάριο και το ίδιο και ο φυσιολογικός τοκετός. Όμως η μαία ή ο γιατρός μπορεί να είναι επίσης επιτυχής ( με την δική σας συνεργασία) να στρίψουν το μωρό σας μόνο με τα δάχτυλά. Όταν αυτό δεν γίνεται η διενέργεια κολπικού τοκετού με την χρήση βεντούζας η επόμενη και απολύτως ασφαλής λύση. Είναι δε προτιμότερος ο κολπικός τοκετός με βεντούζα παρά η καισαρική τομή για εσάς και το μωρό σας!

Γιατί να προσπαθήσω να γεννήσω φυσιολογικά εάν η θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό δεν είναι η καλύτερη;

Στην Ελλάδα του σήμερα δυστυχώς πολλές μανούλες παραπλανούνται σχετικά με την θέση του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό. Συχνά μπορεί μια νέα μητέρα να αποθαρρυνθεί από τους επαγγελματίες υγείας που εμπιστεύεται να προσπαθήσει για έναν φυσιολογικό τοκετό επειδή το μωρό είναι ψηλά ή σε κακή θέση. Η αλήθεια είναι πως αν δεν προσπαθήσουμε για έναν φυσιολογικό τοκετό δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν μια μανούλα μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά. Για κάθε τοκετό και κυρίως αυτών των προϋποθέσεων απαιτείται χρόνος και υπομονή! Αν δεν προσπαθήσεις δεν θα μάθεις ποτέ. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις το μόνο επιπλέον που χρειάζεται αυτός ο τοκετός θα είναι 4-6 ώρες συσπάσεων. Στις μέρες μας υπάρχουν τρόποι η μανούλα να ανακουφιστεί και να συνεχίζει. Είναι στο χέρι σας να κάνετε τις κατάλληλες ερωτήσεις στο γιατρό και την μαία σας. Για να κερδίσετε στον φυσιολογικό τοκετό , ειδικά την πρώτη σας εμπειρία χρειάζεστε συμμάχους. Στο all4baby θα βρείτε την μαια μας Γεωργία Λεζέ , τον πραγματικό σας σύμμαχο στον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό!

 

Όνομα Συγγραφέα:
Μαία, Msc, Advanced Midwifery Σύμβουλος θηλασμού IBCLC Εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ ΙΑΙΜ Εκπαιδεύτρια Πρώτων βοηθειών RTI Μαία στο all4baby Μέσα από την δουλειά μου μπορώ να φροντίσω κάθε...