Σχολείο: Tips για να γίνει η πρώτη ημέρα ευχάριστη

Σχολείο, μία λέξη με τόση χαρά και τόσο άγχος για τις περισσότερες οικογένειες. "Μαμά μην έχεις άγχος". Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί πώς θα κάνετε την πρώτη μέρα στο σχολείο ευχάριστη με τις συμβουλές της Αναστασίας Φωκά.

"Πρώτη μέρα στο σχολείο, ας την κάνουμε πιο ευχάριστη για τα παιδιά μας. Σε λίγες μέρες θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Τα παιδιά όλων των ηλικιών θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα τους και στις υποχρεώσεις τους μετά από δυο μήνες ξεκούρασης και διακοπών.  Τις περισσότερες φορές τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες δυσκολευόμαστε να μπούμε σε πρόγραμμα μετά από τόσο καιρό και είναι λογικό.  

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε την πρώτη μέρα στο σχολείο πιο ευχάριστη για τα παιδιά μας; 

  1. Πριν ξεκινήσει το σχολείο ας βάλουμε το παιδί στο κλίμα. Μπορούμε να τους πούμε ότι το σχολείο σε λίγο αρχίζει και να θυμηθούν πως πέρασαν την προηγούμενη χρονιά. Τους φίλους τους, τις εκδρομές, τα διαλείμματα, τα γέλια και τα αστεία. Αλλά και όλα όσα κατάφεραν, όλα όσα έμαθαν, όλες τις προσπάθειες τους που ανταμείφθηκαν.
  2. Μπορούμε να τα ρωτήσουμε τι περιμένουν από τη νέα σχολική χρονιά και να τα βοηθήσουμε να βάλουν καινούριους στόχους. 
  3. Ας κάνουμε την πρώτη μέρα γιορτή. Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα και ετοιμάστε ένα ωραίο πρωινό για όλους. Την πρώτη μέρα ας μην είμαστε βιαστικοί.
  4. Μπορούμε να καθίσουμε όλοι μαζί  να συζητήσουμε και να γελάσουμε με τα παιδιά μας πριν ξεκινήσουμε για το σχολείο. Αν το σχολείο είναι κοντά στο σπίτι μπορούμε να περπατήσουμε με τα παιδιά μέχρι εκεί και να βγάλουμε μια φωτογραφία μαζί τους πριν τα αποχαιρετήσουμε. 
  5. Προσπαθήστε να  αρχίσουν τα παιδιά τις εξωσχολικές δραστηριότητες μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα του σχολείου. Είναι σημαντικό για εκείνα να μπουν σε ρυθμό και μετά να αρχίσουν το πρόγραμμα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι του παιδιού. Δεν υπάρχει γονιός που να μην ενδιαφέρεται να βρει  ένα καλό σχολείο για το παιδί του. Η μεγάλη αυτή κατηγορία θα μας  βοηθήσει να μάθουμε μικρά μυστικά για να προσαρμοστεί το παιδί μας πιο εύκολα στο σχολείο, πώς να βρείτε τον καλύτερο παιδικό σταθμό για το παιδί σας, πώς να βοηθήσετε το παιδί στην εργασία του στο σχολείο και στο διάβασμα στο σπίτι. Ένα άλλο πρόβλημα που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι το φαινόμενο της βίας στο ελληνικό σχολείο και ο σχολικός εκφοβισμός. Θα προσπαθήσουμε να τα δούμε όλα με μεγάλη προσοχή. Επίσης τι είναι καλύτερο το ιδιωτικό ή το δημόσιο σχολείο και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή σχολείου στη μέση της χρονιάς.

Όνομα Συγγραφέα:
Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ήρθε η ώρα να συστηθώ λοιπόν, είμαι η Αναστασία, ψυχολόγος, μαμά του Ερμή και της Ίριδας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, αγαπώ να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου, να μαγειρεύω...