«Γράμμα για όσα έμαθα το Σαββατοκύριακο…»

 Μετά από πολλούς μήνες στέρησης βρέθηκα και πάλι εκεί… στην υπέροχη πατρίδα μου, τη Θεσσαλονίκη! Αφορμή αποτέλεσε μία ενημερωτική ημερίδα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα που έγινε για δεύτερη φορά φέτος και είχα την τιμή να παρουσιάσω και να συντονίσω.

Δεκάδες γυναίκες με κοιλίτσες φουσκωμένες και ανυπόμονα βλέμματα γέμισαν την αίθουσα πανέτοιμες να ακούσουν και να μάθουν από τους ειδικούς ό, τι αφορά αυτή την τόσο ξεχωριστή περίοδο της ζωής τους και φυσικά τη μητρότητα. Το ξέρατε ότι:

  • Δεν ισχύει καθόλου αυτό που μάθαμε να λέμε ότι το έμβρυο τραβάει από τη μαμά το ασβέστιο και έτσι παρουσιάζονται σημαντικές βλάβες και φθορές στα δόντια των εγκύων; Η αλήθεια είναι ότι οι κύριοι ζημιογόνοι παράγοντες είναι η κακή στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή και οι ναυτίες.
  • Με μία εξειδικευμένη εξέταση αίματος, μπορούν να αποφευχθούν οι αμνιοπαρακεντήσεις σε ποσοστό μέχρι και 60%; Προς το παρόν το μοναδικό μειονέκτημα της συγκεκριμένης εξέτασης είναι το υψηλό κόστος.
  • Μια γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της μετά από φυσιολογικό τοκετό, μένοντας μόνο 24 ώρες στο μαιευτήριο για νοσηλεία;
  • Ότι ο θηλασμός είναι ένα πανίσχυρο εμβόλιο;
  • Ότι το πρωτόγαλα, αν και είναι ελάχιστο σε ποσότητα, εντούτοις χαρίζει στα μωράκια τα πιο πολύτιμα αντισώματα για τον οργανισμό τους;
  • Ότι το στομαχάκι ενός νεογέννητου την πρώτη μέρα της ζωής του μπορεί να χωρέσει μόλις 7 γραμμάρια γάλα;
  • Ότι υπάρχει ένα εξαιρετικό βιολογικό γάλα για το μωρό σας που είναι ό,τι καλύτερο μετά το θηλασμό ΦΥΣΙΚΑ; Λέγεται βιοlac και έχει και πολύ καλή τιμή.

Την επόμενη μέρα, η Θεσσαλονίκη ξύπνησε και φόρεσε τα αθλητικά της παπούτσια! Ήταν η μέρα του Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος» που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Όλη η πόλη ήταν μια γιορτή. Οι δρόμοι γέμισαν χαμόγελα και η παραλία με μικρούς και μεγάλους αθλητές που έτρεχαν για μια ιδέα και για τη χαρά…

Άτομα με ειδικές ικανότητες, μωρά σε καρότσια, μικροί και μεγάλοι, όλοι ίσοι. Μόνο για λίγο… μόνο για μια διαδρομή. Πλάι στη θάλασσα, πλάι στην ελευθερία, πλάι στο καλό που έχουν μέσα τους οι άνθρωποι και το ξεχνούν κάπου στην πορεία.

Εκείνες τις ώρες μόνο, σε εκείνο το δρόμο, νίκησαν όλοι.

Επειδή ήταν εκεί.

Επειδή αγάπησαν τον εαυτό τους που προσπάθησε.

Επειδή αγάπησαν τους άλλους που προσπάθησαν μαζί.

Επειδή η πόλη, αδικημένη και πληγωμένη από τους ισχυρούς, έδειξε για μία ακόμα φορά πόσο σημαντική είναι.

Και πόσο μόνη στην ιστορία.

Και πόσο προδομένη από αυτούς που διάλεξε να την προστατεύουν και να την εξελίσσουν στο χρόνο…

Η εικόνα της Θεσσαλονίκης εκείνο το πρωινό της Κυριακής του Μαραθωνίου, θα είναι δίχως αμφιβολία από εκείνες τις σπάνιες που η μνήμη θα διαλέξει να κρατήσει για πάντα…

Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα,

Σε φιλώ γλυκά,

Ράνια