«Γράμμα σε μια μαμά που απορεί…»

-Γιατί νευριάζει και φωνάζει, τόσο που να φοβίζει ακόμη και εμάς που είμαστε οι γονείς του;

-Γιατί κλείνεται στον εαυτό του και μελαγχολεί σαν να κουβαλάει όλους τους καημούς του κόσμου στις μικρές του πλάτες;

Τι θέλει να μου πει το παιδί μου;

Αρκετές φορές τα παιδιά θέλουν να κάνουν ή να πουν πράγματα, αλλά δεν μπορούν ή νιώθουν ότι δεν πρέπει να το κάνουν για διάφορους λόγους. Πολλοί γονείς, δεν ενισχύουμε ή και υπονομεύουμε την ανάγκη των παιδιών να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, ιδίως όταν αυτά δεν είναι αρεστά σε μας τους ίδιους.

Πόσες φορές είπες στο παιδί σου: ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ ή ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙΣ! Εγώ δυστυχώς πολλές… Και εκείνη ακριβώς τη στιγμή…

Είναι σαν να του λέω: μην μου λες πώς νιώθεις.

Είναι σαν να του λέω: σε αποδέχομαι μόνο όταν είσαι χαρούμενο και γελαστό παιδάκι.

Είναι σαν να του λέω: σε αγαπάω. Αλλά με όρους…

Όμως, ο μόνος όρος είναι η ευτυχία τους. Και ο μόνος δρόμος για να φτάνει εκεί η κάθε τους μέρα, είναι να τα παίρνουμε αγκαλιά στις μικρές τους στιγμές και να προσπαθούμε να «μεταφράσουμε» τις φωνές, τις τσιρίδες, τα κλάματα και την αλλόκοτη συμπεριφορά τους.

Ένα παιδί που θυμώνει και φωνάζει «χωρίς λόγο» μπορεί να θέλει να σου πει: ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ ΜΑΜΑ.

Ένα παιδί που κλαίει συνέχεια «χωρίς λόγο», μπορεί να θέλει να σου πει: ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΑΜΑ.

Ένα παιδί που μοιάζει «αδιάφορο» για ότι συμβαίνει στο περιβάλλον του, μπορεί να θέλει να σου πει: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΣΑΣ.

Ένα παιδί που τολμάει να πει ότι νιώθει και δεν ντρέπεται να δείξει τα συναισθήματα του, είναι ένα παιδί που ζει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Μόνο εκεί μπορεί να ανθίσει, να κλάψει , να γελάσει, να αγαπηθεί και να ανοίξει τα φτερά του για μια υπέροχη ζωή.

Και εσύ, από μια μεριά να καμαρώνεις που ενθάρρυνες το εύθραυστο μικρό σου, να βιώσει όλες τις αποχρώσεις των συναισθημάτων και να γίνεται πιο δυνατό μέρα με τη μέρα, χωρίς να φοβάται ούτε τα σκοτάδια της ψυχής, ούτε το ΦΩΣ.

Την επόμενη φορά που εξαντλημένη από τις φωνές και τα κλάματα, θα είμαι έτοιμη να καταστείλω κάθε μικρή τους επανάσταση, θα θυμηθώ να «μεταφράσω» τα δάκρυα τους και να ανακαλύψω τί αληθινά θέλουν να μου πουν τα αγοράκια μου… 

Και όλα θα γίνουν μονομιάς λίγο καλύτερα και θα έχω κερδίσει τη μέρα μου. Έτσι απλά.

Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα,

Σε φιλώ γλυκά,

Ράνια