Το Παπάκι στην Μπανιέρα

Παπάκι στην Μπανιέρα

Ένα ηλέκτρονικό περιοδικό με επίκεντρο την παιδική λογοτεχνία και τους δημιουργούς της.

Οι συντελεστές του «Παπάκι στην Μπανιέρα», Αντώνης Παπαθεοδούλου, Ελένη Κατσαμά και Μυρτώ Δεληβοριά μας λένε περισσότερα γι’ αυτό το τόσο ενδιαφέρον εγχείρημα.

 

Τι είναι το «παπάκι στην μπανιέρα»

Ελένη Κατσαμά: Είναι ο τρόπος να μοιραζόμαστε βιβλία που μας αρέσουν με περισσότερο κόσμο...

Μυρτώ Δεληβοριά: ...μια προσπάθεια να προβάλλουμε δημιουργούς που έχουν ασχοληθεί με το παιδικό βιβλίο και το έργο τους. Να ανακαλύψουμε ακόμα και την πλευρά τους που απευθύνεται σε ενηλίκους. Αλλά είναι και ένα στιγμιότυπο, μια συλλογή. Από βιβλία, σκέψεις, εικόνες, ανθρώπους που ξεχωρίσαμε.

Αντώνης Παπαθεοδούλου: Είναι το περιοδικό που θέλαμε να διαβάζουμε πίνοντας καφέ κι επειδή δεν το βρίσκαμε είπαμε να το φτιάξουμε...

Πως εμπνευστήκατε τον τίτλο του;

Μ.Δ.: Παίζουμε με την ιδέα του παιχνιδιού μέσα στην μπανιέρα. Βάζουμε το παπάκι μας να κολυμπάει, να πλατσουρίζει και να κάνει μακροβούτια στην -γεμάτη κρυμμένους θησαυρούς- μπανιέρα του παιδικού βιβλίου.

Ε.Κ.: Έχει κάτι απ' την ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων...

Α.Π.: ...αν είσαι παπάκι, η μπανιέρα είναι ένας τρόπος να νιώθεις ασφάλεια και ταυτόχρονα να προπονείσαι πλατσουρίζοντας για τους μεγάλους ωκεανούς... παίζει και το παιδικό βιβλίο πολλές φορές τον ίδιο ρόλο.

Πως ξεκίνησε η ιδέα και ποιοι είναι οι άνθρωποι που «πλέουν» μαζί του;

Ε.Κ.: Η ιδέα σχηματίστηκε μέσα σε ένα βράδυ, ξεκίνησε από την ανάγκη να υπογραμμίσουμε όλα αυτά που ανακαλύπτουμε ο καθένας μόνος του, στα ράφια των βιβλιοπωλείων και των βιβλιοθηκών του διαδικτύου.

Α.Π.: Και μεταξύ μας αλλά και με την ευρύτερη παρέα όποτε συναντιόμασταν μας έπιανε λογοδιάρροια για αυτά που μας άρεσαν ή δε μας άρεσαν στο χώρο... είδες το καινούργιο βιβλίο του τάδε, ακούστε τί διάβασα, παιδιά βρήκα έναν φοβερό εικονογράφο στο internet...

Μ.Δ.: Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε οι τρεις μας, μαζί με το παπάκι όμως «πλέουν» στη μπανιέρα μας και οι συγγραφείς Φίλιππος Μανδηλαράς, Χαρά Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Βανέλλης και η εικονογράφος Σοφία Τουλιάτου.

Υπάρχει κάτι που κάνει «ιδιαίτερο» το παπάκι;

Α.Π.: Το παπάκι εκτός από την εικόνα του (ευχαριστούμε Μυρτώ) το κάνουν ιδιαίτερο οι δικοί του άνθρωποι... οι δεκάδες φίλοι εικονογράφοι, συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, που κάνουν αυτή τη δουλειά με αγωνία για το καλύτερο, αναγνωρίζοντας πόσο ιδιαίτερος, παραγνωρισμένος και αξιόλογος χώρος είναι το βιβλίο για παιδιά... και το παπάκι είναι αυτή η δημιουργική αγωνία όλων μας μεταμορφωμένη σε περιοδικό.

 

Πόσο συχνά βγαίνει-εμφανίζεται, ένα τεύχος του περιοδικού;

Ε.Κ.: Μέχρι στιγμής σε ένα χρόνο έχουμε βγάλει 4 τεύχη και τώρα ετοιμάζουμε το 5ο..

 

Εκτός από παρουσιάσεις βιβλίων, υπάρχουν και συνεντεύξεις ανθρώπων που κινούνται στον χώρο του παιδικού βιβλίου. Πως «επιλέγετε» κάποιον; Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να συνομιλήσετε με έναν άνθρωπο μέσα από το «παπάκι στην μπανιέρα»;

Α.Π.: Θα τους παρουσιάσουμε όλους! Κάντε λίγο υπομονή...

 

Το επόμενο τεύχος πότε το περιμένουμε; Έχετε σκεφτεί τι θα περιλαμβάνει;

Α.Π.: Ένα κομμάτι του είναι ήδη έτοιμο... μέσα στον Απρίλη λέμε να είμαστε online... μέχρι τότε μπορείτε να μελετήσετε τα μέχρι τώρα τέυχη μας, να γίνεται φίλοι μας στο myspace και στο facebook, να επισκέπτεστε συχνά το paidorama.com και να αναζητάτε τη ΒΟΟΚPress... και διαβάστε και κανένα από τα βιβλία που προτείνουμε...