Παρουσιάζοντας στα παιδιά σας ένα νέο σύντροφο

Παρουσιάζοντας στα παιδιά σας ένα νέο σύντροφο

Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί πολλές μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά. Η σκέψη και μόνο της πρώτης συνάντησης τις γεμίζει με άγχος. Πως θα δουν τα παιδιά τον νέο φίλο της μητέρας τους και ποια θα είναι η συμπεριφορά τους; Το καλό νέο για σας, την ανύπαντρη μητέρα,  είναι ότι έχετε αρχίσει να ενδιαφέρεστε για την προσωπική σας ζωή.

Να είστε βέβαιες ότι τα παιδιά θα επωφεληθούν από το να έχουν δίπλα τους μία ευτυχισμένη μητέρα.

Οι πιθανότητες είναι ότι τα μικρά ραντάρ σας έχουν ήδη «πιάσει» τη θετική και πιο χαρούμενη διάθεσή σας ακόμη και αν δεν ξέρουν τι ή μάλλον ποιος σας κάνει να χαμογελάτε τώρα, περισσότερο!

Όμως, πριν φέρετε κάποιο καινούργιο πρόσωπο στη ζωή τους, βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας πιστεύετε το ίδιο. Εάν θα θέλατε ο φίλος σας να γίνει τελικά σαν πατέρας για τα παιδιά σας, σιγουρευτείτε ότι και ο ίδιος δεν σας βλέπει μόνο σαν συντροφιά για να βγείτε έξω.

Μην φοβάστε να συζητήσετε μαζί του, πως βλέπει το κοινό σας μέλλον σαν ζευγάρι σε ένα ή και πέντε χρόνια. Θέλει πράγματι ο ένας από τους δύο κάποια στιγμή να παντρευτεί; Να αποκτήσετε και άλλα παιδιά; Θα έρθει να μείνει μαζί σας; Και ποιος θα είναι ο ρόλος του, αν υπάρχει, που θα ήθελε να παίξει στην φροντίδα και ανατροφή των δικών σας μικρών;

Είναι πολύ σημαντικές ερωτήσεις που οφείλεται να κάνετε στον σύντροφό σας. Αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορεί να απαντήσει ή δεν σας κοιτά στα μάτια, είναι καλύτερα να αφήσετε τη συνάντηση αυτή για αργότερα, χωρίς όμως να πρέπει να χωρίσετε.
Αν όμως διαπιστώσετε ότι και εκείνος «βλέπει» με χαρά, ένα κοινό μέλλον μαζί σας, τότε είστε πανέτοιμη να τον γνωρίσετε στα παιδιά σας. Αν θέλετε ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που πιθανόν σας βοηθήσουν:

Να είστε ψύχραιμη.  Εάν αγχωθείτε επειδή ο γιος σας έγδαρε το γόνατό του, μάλλον θα εξελιχθεί σε κακή πρώτη γνωριμία. Επίσης αν μεγαλοποιήσετε τη συνάντηση αυτή, δεν θα αρέσει στα παιδιά. Πείτε απλά εκ των προτέρων ότι ο φίλος σας θα έρθει κάποια στιγμή από το σπίτι και αφήστε το εκεί. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε από το φίλο σας να μείνει μακριά από το tablet του μπροστά τους, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό της γνωριμίας.

Δείξτε στα παιδιά σας τους διάφορους τύπους οικογενειών.  Εάν ο πατέρας του φίλου τους έχει παντρευτεί ξανά, ή κάποιος άλλος έχει δύο μπαμπάδες, χρησιμοποιήστε το γεγονός αυτό, για να συζητήσετε μαζί τους, για τα διάφορα είδη οικογενειών και τους τρόπους με τους οποίους αυτές αλλάζουν ή αυξάνουν. Τονίστε ότι κάθε νέο μέλος στην οικογένεια δεν παίρνει τη θέση κανενός, απλά η οικογένεια μεγαλώνει και γίνεται καλύτερη.

Κρατήστε χαμηλούς τόνους στις πρώτες συναντήσεις. Οι πρώτες συναντήσεις των παιδιών με το σύντροφό σας πρέπει να είναι σύντομες, χαμηλών τόνων και στο δικό σας σπίτι.  Εάν έχετε σκεφτεί μία δραστηριότητα που όλοι θα απολαύσουν τόσο το καλύτερο, όπως για παράδειγμα να ετοιμάσετε πίτσα στο σπίτι όλοι μαζί.

Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας. Μην απογοητευτείτε αν τα αγγελούδια σας δεν ξετρελάθηκαν με τον φίλο σας. Θυμηθείτε ότι και εσείς χρειαστήκατε αρκετό καιρό για να αισθανθείτε άνετα μαζί του και ότι και αυτά χρειάζονται τον χρόνο τους. Αν όμως ο φίλος σας, κάνει τη μικρή κορούλα σας να χαμογελάσει, αυτό είναι σίγουρα μεγάλη επιτυχία! (Αν όμως δεν γίνει, μην αγχωθείτε, υπάρχει πάντα η επόμενη φορά).

Μην αφήσετε την καινούργια σας αγάπη να παρέμβει στο χρόνο σας με την οικογένεια. Σίγουρα τα παιδιά δεν θα θέλουν ένα καινούργιο πρόσωπο κοντά τους, όταν αυτό μειώνει τον χρόνο που είστε μαζί τους. Αν στο παρελθόν είσαστε πάντα δίπλα τους, μην αρχίσετε τώρα να χάνετε τις παραστάσεις χορού της κόρης σας ή τους αγώνες του γιού σας για να πάτε σινεμά με τον αγαπημένο σας. Προσπαθήστε να κανονίζετε τις συναντήσεις σας όταν τα παιδιά είναι στο κρεβάτι ή με τον πατέρα τους, αν βέβαια υπάρχει.

Όπως σιγά – σιγά οι δυο σας θα δένεστε όλο και περισσότερο, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα χρόνο για τα παιδιά σας μόνοι σας, χωρίς τον καινούργιο φίλο σας.

Μην παραλείπετε να τους λέτε πόσο τα αγαπάτε, να τα αγκαλιάζετε και να τα φιλάτε.

Αν αισθάνονται ότι πράγματι εξακολουθούν να είναι τα πιο σημαντικά μικρά ανθρωπάκια στη ζωή σας, είναι πιο πιθανόν να είναι θετικά για το νέο πρόσωπο στη ζωή τους.