Πειθαρχία. «Στρατηγικές» που όλοι οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Πειθαρχία. «Στρατηγικές» που όλοι οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Η παραβίαση των κανόνων είναι ένας τρόπος για να μάθουν τα παιδιά να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος. Μπορείτε να τα βοηθήσετε να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και να έχουν μία σωστή συμπεριφορά, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές.

Όταν το μικρούλι σας, σας χαρίζει ένα αξιολάτρευτο χαμόγελο ή μία αγκαλιά, είναι αρκετό για να του συγχωρέσετε όλες τις αταξίες του. Το να κάνει αταξίες και να δοκιμάζει τα όρια του, είναι στην πραγματικότητα η δουλειά του. Ποια είναι λοιπόν η δική σου δουλειά σαν μητέρα; «Να φτιάχνεις τους κανόνες, να φροντίζεις να τους ακολουθεί και να εξηγείς όσο καλύτερα μπορείς το σωστό και το λάθος».

Σίγουρα το να προσπαθείς να επιβάλεις πειθαρχία σε ένα μικρό παιδί, δεν είναι διασκεδαστικό για τους γονείς. Είναι όμως η βάση πάνω στην οποία χτίζονται ευτυχείς πολίτες. Δείτε λοιπόν πιο κάτω κάποιες τακτικές που μάλλον θα σας βοηθήσουν:

Γίνετε η βασίλισσα της συνέπειας.

Δεν έχει σημασία η ηλικία τους, τα παιδιά είναι έτοιμα να ξεπερνούν τα όρια, αλλά στην πραγματικότητα τους αρέσει να υπάρχουν όρια. Οι κανόνες σας πρέπει να είναι οι ίδιοι μέρα με την μέρα. Αν πήρατε τις μπογιές της όταν η κορούλα σας άρχισε να τις σπάει, θα πρέπει να τις πάρετε αμέσως την επόμενη φορά που θα κάνει το ίδιο πράγμα. Αυτό ίσως είναι ένα μικρό παράδειγμα, αλλά έχει σημασία να ξέρει, ότι για παράδειγμα, πρέπει να πλένει τα χέρια της πριν το φαγητό και να κρατά πάντα το χέρι σας όταν περνάτε το δρόμο. Όταν τα παιδιά δεν είναι σίγουρα τι να περιμένουν ή εσείς τι περιμένετε από αυτά, οι κανόνες μοιάζουν χωρίς σημασία και τα κίνητρα τους να τους ακολουθήσουν εξατμίζονται. Όταν όμως ξέρουν ακριβώς τι θα συμβεί σε κάποια αταξία τους, τότε σίγουρα δεν θα την κάνουν.

Αγνοείστε το.

Όταν το μικρό σας θέλει να τραβήξει την προσοχή σας ή θέλει ένα γλυκό ή ένα παιχνίδι που μόλις είδε στην τηλεόραση, να είστε βέβαιη ότι θα κάνει τα πάντα για να το πάρει. Προσέξτε το ξέσπασμά του. Εκατομμύρια παιδιά μπορούν να βεβαιώσουν τις καταπληκτικές δυνάμεις της πειθούς τους. Μην υποχωρήσετε. Απλά και ήρεμα αγνοείστε το. Βεβαιωθείτε όμως ότι δεν μπορεί να βλάψει τον εαυτό του. Μπορεί να σας κουράσει υπερβολικά αυτή η στάση, όμως το μήνυμα που θα πάρει θα είναι σαφέστατο, ότι η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη και ίσως πιο σημαντικό, αναποτελεσματική.

Επαινέστε το για ότι καλό κάνει.

Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από την επιβράβευση, για να παρακινηθεί ένα άτομο μικρό ή μεγάλο. Όταν δείτε ότι το παιδί σας τακτοποιεί τα παιχνίδια του χωρίς να το έχετε ήδη πει 10 φορές, πείτε ένα μεγάλο μπράβο. Θα καταλάβει έτσι ότι έχει πράγματι την προσοχή σας και επίσης θα αισθανθεί υπερήφανο για την πράξη του, ένα πρώτο βήμα για την αυτοπειθαρχία. Όμως προσέξτε. Δεν χρειάζεται να του λέτε συνέχεια μπράβο για πράγματα που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια. Όπως το παιδί μεγαλώνει, αυξήστε τον πήχη των απαιτήσεων και εκείνο θα ακολουθήσει.

Αποσπάστε την προσοχή του.

Μπορεί να νομίζετε ότι αυτή η τακτική είναι αποτελεσματική μόνο στα μωρά και τα νήπια. Όμως έχει καλά αποτελέσματα και με τα μεγαλύτερα παιδιά. Μόλις καταλάβετε ότι είναι έτοιμο να αρχίσει την γκρίνια ή να κλαψουρίζει, αυτά τα κροκοδείλια δάκρυα, αλλάξτε θέμα και πείτε με χαρά: «Ξέρεις ότι αύριο θα έρθουν τα ξαδελφάκια σου να κοιμηθούν μαζί σου» ή «ξέχασα να σου δείξω κάτι… για έλα γρήγορα εδώ»! Η έκπληξη μπορεί απλά να είναι αρκετή για να ξεχάσει την γκρίνια του.

Αξιοποιήστε τη δύναμη των φυσικών συνεπειών.

Χιονίζει, αλλά ο τετράχρονος γιος σας αρνείται να βάλει το βαρύ μπουφάν του πριν βγείτε έξω. Τσακωθήκατε, τον παρακαλέσατε, τον απειλήσατε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αφήστε τον να βγει έξω στο χιόνι. Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, θα τουρτουρίσει και θα γυρίσει πίσω τρέχοντας για να βάλει το μπουφάν του, καταλαβαίνοντας τις συνέπειες της άρνησής του. Ακόμη όμως και αν σας ταλαιπωρήσει επιμένοντας στην άρνησή του, την επόμενη φορά δεν θα κάνει τόσο μεγάλη φασαρία.

Δώστε του την ευκαιρία να επανορθώσει

Όταν εντοπίσετε το μικρό σας, να κάνει κάτι που δεν πρέπει, δώστε του την ευκαιρία να κάνει το σωστό. Αν για παράδειγμα πηδάει στο κρεβάτι με τα παπούτσια του, πείτε του, δεν πηδάμε στα έπιπλα, μόνο στο πάτωμα. Εάν το ξανακάνει, τότε προειδοποιήστε το, λέγοντας ότι την επόμενη φορά θα μπει τιμωρία και δεν θα δει το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση ή δεν θα πάτε βόλτα στο πάρκο. Βέβαια, πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσετε το λόγο σας. Αν τα παιδιά καταλάβουν ότι θα έχουν πολλές ακόμη ευκαιρίες για να συμμορφωθούν, μπορεί και να μην υπακούσουν ποτέ.

Αφήστε τα να έχουν μία ακόμη επιλογή

Αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να κάνει το παιδί αυτό που εσείς θέλετε, ενώ συγχρόνως έχει την ικανοποίηση ότι έκανε το δικό του. Το μυστικό της τεχνικής αυτής είναι, ότι εσείς θα αποφασίσετε τι θα συμβεί στο τέλος, αλλά το μικρούλι σας θα διαλέξει πως θα γίνει αυτό! Για παράδειγμα, δώστε του δύο μπλούζες για να διαλέξει ποια θέλει να φορέσει! Μετά ρωτήστε το αν θέλει να ντυθεί σιγά – σιγά ή πάρα πολύ γρήγορα! Να είστε σίγουρη ότι θα ντυθεί σε ένα λεπτό. Και θα βγείτε για τη βόλτα σας και οι δύο χαμογελαστοί και χαρούμενοι!

Μικρά, έξυπνα κολπάκια που πιθανόν να κάνουν την καθημερινότητα με τα κουτσούβελά μας ευχάριστη και ήρεμη.