Περπάτημα στην εγκυμοσύνη

Το περπάτημα στην εγκυμοσύνη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρούν τη φόρμα τους οι γυναίκες. Βέβαια το πόσο πρέπει να περπατά είναι μία απόφαση που πρέπει να λάβει κάθε γυναίκα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της. 

Η τακτική μέτρια άσκηση προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία της μέλλουσας μανούλας. Ωστόσο, οι υπερβολικά έντονες ή υψηλού επιπέδου δραστηριότητες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού.

Έχοντας αυτό κατά νου, πολλές γυναίκες προτιμούν το περπάτημα, τη γιόγκα ή πιλάτες σαν άσκηση, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. 

Τα οφέλη του περπατήματος. 

Είναι ένας εύκολος, ήπιος τρόπος άσκησης. Είναι κατάλληλος για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, βάρους και φυσικής κατάστασης.  Επιπλέον δεν απαιτεί πρόσβαση σε γυμναστήριο ή συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Εκτός από το ότι είναι απλό και δεν κοστίζει τίποτα, το περπάτημα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία της γυναίκας. Μερικά από αυτά είναι:

Διαχείριση της αύξησης του βάρους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι μία αερόβια δραστηριότητα χαμηλού αντίκτυπου που καίει θερμίδες χωρίς να ασκεί υπερβολική πίεση στο σώμα. 

Αυτό σημαίνει ότι μία τακτική βόλτα θα βοηθήσει την έγκυο γυναίκα να διατηρεί ένα υγιές βάρος και να αποτρέψει καταστάσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης κύησης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Καλύτερη κυκλοφορία.

Η βόλτα βελτιώνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα και βοηθά στην πρόληψη του οιδήματος. 

Μειώνει το πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων, όπως επίσης τον κίνδυνο αιμορροΐδων και συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. 

Ρύθμιση καρδιακού ρυθμού και αναπνοής. 

Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η πίεση που προκαλείται από την ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή και σε μεταβαλλόμενο καρδιακό ρυθμό.

Όσον αφορά τη διατήρηση ενός ισορροπημένου αναπνευστικού ρυθμού και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενός καθημερινός περίπατος είναι ο καλύτερος φίλος σας. 

Καλύτερη αυτοεκτίμηση για μία πιο υγιή εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες περνούν ένα ευρύ φάσμα ορμονικών και φυσιολογικών αλλαγών. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση τους. 

Απελευθερώνοντας ενδορφίνες, η τακτική άσκηση βοηθά στη σταθεροποίηση της καλής διάθεσης. 

Ευκολότερος τοκετός και ταχύτερη ανάρρωση.

Η ρυθμική κίνηση της λεκάνης όταν περπατάμε βοηθά στην ανάπτυξη των μυών σε αυτήν την περιοχή του σώματος. 

Οι κινήσεις αυτές βοηθούν στην προώθηση της διαστολής όταν έρθει η ώρα, και το σώμα προετοιμάζεται για τη στιγμή της γέννησης. 

Επίσης, το περπάτημα βοηθά στην ενίσχυση των μυών των ποδιών και οδηγεί σε καλύτερη συνολικά φυσική κατάσταση.

Βοηθά επιπλέον το σώμα να αντιμετωπίσει το βάρος που κερδίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ενισχύει τη δύναμη για ένα καλύτερο τοκετό. Επίσης μειώνει τις κράμπες.

Οι νέες μητέρες αισθάνονται  τα οφέλη της άσκησής τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς αναρρώνουν από τον τοκετό. 

Ο μυϊκός τόνος και η φυσική κατάσταση που επιτυγχάνονται μέσω της τακτικής σωματική δραστηριότητας θα βοηθήσουν να περάσουν την περίοδο μετά τον τοκετό με λιγότερους πόνους. 

Πόση ώρα πρέπει να περπατάει μία έγκυος γυναίκα;

Η απόσταση που θα πρέπει να διανύσει, θα εξαρτηθεί από τα ατομικά χαρακτηριστικά της καθώς και από το στάδιο της εγκυμοσύνης. 30 λεπτά την ημέρα είναι ένα υγιές ελάχιστο διάστημα περπατήματος για να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση βάρους.

Ωστόσο, για τους πρώτους 8 μήνες της εγκυμοσύνης, το περπάτημα για μία ώρα την ημέρα μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας.

Αυτά τα 60 λεπτά, μπορούν να χωριστούν σε 3, 4 ή 5 σύντομες βόλτες, διατηρώντας έναν κανονικό ρυθμό και μία στάση για ξεκούραση όταν είναι απαραίτητο.

Θυμηθείτε να πίνετε νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένες και να αντικαταστήσετε την ποσότητα που χάθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, πολλοί γιατροί προτείνουν το περπάτημα για τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα. 

Βέβαια δεν χρειάζεται να αγχωθείτε! Χωρίστε το χρόνο της βόλτας όπως εσείς αισθάνεστε καλύτερα και αφιερώστε χρόνο για ξεκούραση.

Πόσο γρήγορα πρέπει να περπατά;

Κάθε γυναίκα γνωρίζει το σώμα της. Ο ιδανικός ρυθμός εξαρτάται από το πόσο σας ταιριάζει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αργά και να αυξήσετε σταδιακά το ρυθμό σας. 

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οποιαδήποτε άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι μέτρια, κανονική και ρυθμική.

Εάν αισθανθείτε δύσπνοια, κόπωση, δυσφορία ή αίσθημα βάρους καθώς περπατάτε, μειώστε το ρυθμό σας ή σταματήστε τελείως.

Τέλος, μιλήστε με το γιατρό σας πριν αναλάβετε οποιαδήποτε νέα σωματική δραστηριότητα. Μαζί με την άσκηση, η τήρηση μια ισορροπημένης διατροφής είναι επίσης το κλειδί για μία υγιή εγκυμοσύνη.