Ποιές είναι οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη μετά τα 35 χρόνια

Ποιές είναι οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη μετά τα 35 χρόνια

Το να μείνει έγκυος η γυναίκα μετά τα 35 χρόνια είναι πιο δύσκολο από ότι στα 25 χρόνια της, αλλά φυσικά δεν είναι και αδύνατο. Όλοι έχουμε φίλες που απέκτησαν χωρίς πρόβλημα το παιδάκι τους μετά τα 35 ή και 40 χρόνια. Έτσι λοιπόν ποιες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μετά τα 35;

Γονιμότητα και ηλικία.
Στη σημερινή εποχή πάρα πολλές γυναίκες επιλέγουν να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδάκι μετά τα 35 χρόνια και τότε είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα.
Όμως αυτό δεν είναι κανόνας. Αλλά σύμφωνα με τις στατιστικές οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μετά τα 35 είναι χαμηλότερες.

Η κορυφή της γονιμότητας στις περισσότερες γυναίκες είναι στη δεκαετία των 20 χρόνων και σταδιακά αρχίζει να μειώνεται προς το τέλος της δεκαετίας αυτής. Σύμφωνα πάλι με τις στατιστικές, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης στη δεκαετία των 30 ετών είναι 20% και στη δεκαετία των 40 χρόνων είναι 5%.

Όμως μη συγχέετε αυτά τα ποσοστά με τη γενική πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η στατιστική αυτή είναι κατά μήνα και όχι έτος. Επίσης οι ειδικοί προσπαθούν να καθορίσουν κατά πόσο το χαμηλότερο ποσοστό σύλληψης οφείλεται στη μείωση της γονιμότητας και πόσο οφείλεται σε λιγότερο συχνή σεξουαλική επαφή.

Μία μελέτη σε 780 ζευγάρια, επικεντρώθηκε στις πιθανότητες σύλληψης με βάση την ημέρα της σεξουαλικής επαφής πριν από την ωορρηξία. Οι γυναίκες χρησιμοποίησαν τη θερμοκρασία του σώματος για να παρακολουθήσουν την ωορρηξία, και διαπίστωσαν ότι και για τις νεότερες και τις πιο μεγάλες γυναίκες, η πιο γόνιμη ημέρα ήταν δύο ημέρες πριν από την ωορρηξία.

Για τις γυναίκες ηλικίας 19 έως 26 ετών, το σεξ στις γόνιμες ημέρες είχε 50% πιθανότητες να καταλήξει σε εγκυμοσύνη, ενώ για τις γυναίκες ηλικίας από 35 έως 39 ετών οι πιθανότητες ήταν 29%.
Όμως ενώ συζητάμε την επίδραση της γυναικείας ηλικίας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ηλικία του συντρόφου μετράει επίσης. Η ανδρική γονιμότητα δεν μειώνεται το ίδιο με την γυναικεία γονιμότητα, αλλά η ανδρική ηλικία έχει σημασία.
Πιο πάνω αναφέραμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης στις γυναίκες από 35 έως 39 ετών ήταν 29%, εάν ο σύντροφος ήταν πέντε χρόνια μεγαλύτερος, οι πιθανότητες έπεσαν στο 15%.

Επίσης πρέπει να μην ξεχνάμε ότι μία εγκυμοσύνη δεν καταλήγει πάντα καλά. Τα ποσοστά αποβολής είναι μεγαλύτερα στις πιο μεγάλες ηλικίες των γονέων.

Γιατί μειώνεται η γονιμότητα.
Η γυναίκα γεννιέται με όλα τα ωάρια που θα έχει στη ζωή της. Ενώ γεννιόμαστε με πάνω από ένα εκατομμύριο αυγά, στην εφηβεία έχουν μείνει μόλις 300.000. Από αυτό τον τεράστιο αριθμό μόνο 300 θα ωριμάσουν και θα προχωρήσουν στην διαδικασία της ωορρηξίας.

Αρκετό καιρό πριν την έναρξη της εμμηνόπαυσης, η αναπαραγωγική δυνατότητα του σώματος επιβραδύνεται και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική στο να παράγει ώριμα, υγιή ωάρια. Και φυσικά κοντά στην ηλικία της εμμηνόπαυσης οι ωοθήκες ανταποκρίνονται λιγότερο καλά με τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες να βοηθήσουν τα ωάρια να ωριμάσουν.

Αυτή η φυσική μείωση της γονιμότητας συμβαίνει και στις γυναίκες που είναι υγιέστατες, αν και οι κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την μείωση της γονιμότητας.
Αυξημένος κίνδυνος συγγενών ανωμαλιών και αποβολών.

Η ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες γενετικών προβλημάτων.
Είναι επίσης ο λόγος για τον αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Down στα μωρά, όταν η μητέρα είναι άνω των 35 ετών. Μέχρι τα 25 χρόνια, το ποσοστό κινδύνου είναι 1 στις 1250 γυναίκες, στα 30 χρόνια είναι 1 προς 952 και πάνω από 35 ετών οι πιθανότητες είναι 1 στις 378.

Ο κίνδυνος για αποβολή επίσης αυξάνεται με την ηλικία. Περίπου το 10% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή για τις γυναίκες στα 20 χρόνια τους, για να φτάσει το ποσοστό αυτό στο 18% στην ηλικία των 35 ετών, και πάνω από τα 40 χρόνια το 34% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή.

Θεραπεία γονιμότητας. Ποσοστά επιτυχίας μετά την ηλικία των 35 ετών.
Ορισμένα ζευγάρια πιστεύουν ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο αυτό δεν είναι ακριβές.
Σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία το ποσοστό των γεννήσεων με τις διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιώντας τα ωάρια της μητέρας, μειώνεται με την ηλικία. Στην ηλικία των 31 ετών ήταν περίπου 38%, στα 39 χρόνια ήταν 22% και μετά τα 43 λιγότερο από 10%.

Μία λύση στο πρόβλημα αυτό, είναι η χρήση ενός ωαρίου από άλλη γυναίκα. Ακόμη και αν η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν λιγότερο από 10% στην ηλικία των 40 ετών, χρησιμοποιώντας τα ωάρια μιας νεότερης γυναίκας το ποσοστό επιτυχίας αυξήθηκε στο 45%.

Συμπέρασμα για τη γονιμότητα μετά την ηλικία των 35 ετών.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, η γονιμότητα στις γυναίκες αρχίζει να μειώνεται σιγά – σιγά στα τέλη της δεκαετίας των 20 χρόνων. Όπως επίσης αρχίζουν να υπάρχουν κάποια προβλήματα, και αυξημένος κίνδυνος αποβολής.
Φυσικά, παρόλα αυτά τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία, δεν έχουν όλες οι γυναίκες πρόβλημα σύλληψης στα 35 χρόνια τους.

Όμως αν είστε πάνω από 35 χρόνων και παρά την προσπάθειά σας δεν έχετε ακόμη μείνει έγκυος, μην εξακολουθήσετε να προσπαθείτε χωρίς τη βοήθεια του γιατρού σας, για περισσότερο από έξι μήνες. Όσο πιο γρήγορα συμβουλευτείτε το γιατρό σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας θα έχετε.