Πόνος στο στήθος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πόνος στο στήθος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι χωρίς αμφιβολία μία ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Όμως οι αλλαγές στο σώμα προβληματίζουν αρκετά, ιδίως στην πρώτη εγκυμοσύνη.
Όπως, για παράδειγμα το στήθος.

Ας δούμε λοιπόν γιατί αρχίζει και πονά.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν αυξημένη ροή του αίματος και αλλαγές στον ιστό του μαστού, η οποία μπορεί να προκαλέσει, πρήξιμο, ερεθισμό, πόνο και μία υπερβολική ευαισθησία στην αφή. Πολλές γυναίκες περιγράφουν την κατάσταση αυτή, σαν μία υπερβολική εκδοχή για το πώς αισθάνονταν το στήθος τους πριν την περίοδο τους.

Η ευαισθησία αυτή του στήθους είναι από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Αρχίζει περίπου από την 4η έως 6η εβδομάδα και διαρκεί όλο το πρώτο τρίμηνο.

Τι άλλες αλλαγές περιμένουμε.

Ξεκινώντας περίπου από την 6η ή την 8η εβδομάδα, το στήθος μεγαλώνει. Θα συνεχίσει να αυξάνεται σε όλη την εγκυμοσύνη. Είναι φυσικό να μεγαλώσει δύο ή τρία νούμερα, ιδίως αν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη. Καθώς το δέρμα τεντώνει, η μέλλουσα μητέρα αισθάνεται φαγούρα και μπορεί να αποκτήσει ραγάδες.

Αρχίζουν να διακρίνονται οι φλέβες κάτω από το δέρμα του στήθους και οι θηλές γίνονται όλο και πιο μεγάλες και πιο σκούρες. Μετά τους πρώτους μήνες, η περιοχή γύρω από τη θηλή θα γίνει και αυτή μεγαλύτερη και πιο σκούρα.

Μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει τα μικρά εξογκώματα στην περιοχή της θηλής σας πριν. Αλλά τώρα αυτά, τα οποία είναι μικροί αδένες, τα φυμάτια του Montgomery, θα γίνουν πιο έντονα. Το στήθος ετοιμάζεται για το θηλασμό.

Στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, το στήθος αρχίζει να παράγει πρωτόγαλα, το ειδικό γάλα με το οποίο θα αρχίσει να τρέφεται το μωρό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης, μπορεί να αρχίσει να τρέχει μία μικρή ποσότητα από αυτό το παχύ κιτρινωπό υγρό. Όμως, σε ορισμένες γυναίκες, αυτό συμβαίνει νωρίτερα ενώ σε άλλες δεν συμβαίνει καθόλου.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για τον πόνο;

Η καλύτερη λύση είναι ένα καλό άνετο σουτιέν. Απευθυνθείτε σε ένα καλό κατάστημα με είδη μητρότητας.
Θα διαπιστώσετε τώρα, ότι ο στηθόδεσμος με μπαλένες δεν είναι πλέον άνετος. Προτιμήστε μαλακό υλικό χωρίς ραφές κοντά στη θηλή. Το βαμβακερό σουτιέν είναι πιο άνετο και το δέρμα αναπνέει καλύτερα, από το συνθετικό ύφασμα.

Για επιπλέον στήριξη κατά τη διάρκεια της ημέρας, δοκιμάστε ένα σουτιέν μητρότητας. Δεν είναι άσχημη ιδέα να επενδύσετε σε ένα τέτοιο σουτιέν, το οποίο θα χρειαστείτε έτσι ή αλλιώς αν θα θηλάσετε. Για τις νυχτερινές ώρες, δοκιμάστε ένα στηθόδεσμο ύπνου, εγκυμοσύνης, μαλακό, που δεν σφίγγει.

Είναι πολύ σημαντικό να φοράτε ένα καλό σουτιέν όταν γυμνάζεστε, γιατί το στήθος τώρα είναι πολύ πιο βαρύ. Αυτό που είναι σχεδιασμένο για την άσκηση θα σας δίνει την κατάλληλη υποστήριξη και θα ελαττώσει την δυσφορία.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερο από αυτό που φοράτε, γιατί το στήθος θα μεγαλώνει όπως σιγά – σιγά θα μεγαλώνει και η κοιλιά σας. Είναι μία πολύ καλή ιδέα, να αγοράσετε ένα σουτιέν μητρότητας πριν από τη γέννηση του μικρού σας.