Πως μπορούμε να διδάξουμε στα μικρά παιδιά την αξία των χρημάτων παίζοντας!

Πως μπορούμε να διδάξουμε στα μικρά παιδιά την αξία των χρημάτων παίζοντας!

Τα τελευταία χρόνια όλοι μιλάμε για την οικονομική κρίση και όχι μόνο στη χώρα μας. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να αρχίσουν να καταλαβαίνουν την αξία των χρημάτων μέσα από το παιχνίδι. Και βέβαια δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να το προσπαθήσουμε.

Έτσι και αλλιώς κάποια, όχι και τόσο μακρινή στιγμή, όλοι οι γονείς προσπαθούν να πουν στα παιδιά τους ιδίως στην εφηβική ηλικία, ότι τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα. Όμως με τα μικρότερα παιδιά το πρωταρχικό μέλημα των γονέων είναι να τα διδάξει τι ακριβώς είναι τα χρήματα. Βέβαια σχεδόν κάθε μέρα παρατηρούν τους γονείς τους να δίνουν χρήματα για να πάρουν κάτι που θέλουν.

Βάλτε στο ψυγείο κάποια νομίσματα με μαγνήτη

Ίσως έχετε ήδη στο ψυγείο κάποια γράμματα της αλφαβήτα με μαγνήτη. Κολλήστε μαγνήτη στο πίσω μέρος νομισμάτων, όπως για παράδειγμα, 20 λεπτών, 50, 1 ευρώ και 2 ευρώ. Και κολλήστε τα ίδια νομίσματα από την άλλη πλευρά τους, ώστε να μπορέσει να ξεχωρίζει και τις δύο πλευρές. Όταν λοιπόν σας ζητήσει λίγο χυμό πείτε του και δείξτε το νόμισμα που θα έπρεπε να πληρώσει για να πάρει το χυμό.

Σιγά – σιγά ζητήστε του να ταιριάζει τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Πληρώστε για να παίξει

Βάλτε μερικά χαρτονομίσματα σε μία σακούλα και πείτε του να τραβήξει ένα. Όποιον αριθμό έχει επάνω το χαρτονόμισμα τόσες φορές επιτρέπεται να πηδήξει! Σκεφτείτε και άλλες περιπτώσεις, όπως πόσα τεράστια βήματα του γίγαντα μπορεί να κάνει μέχρι να φτάσει στη γωνία, πόσα δευτερόλεπτα μπορεί να σταθεί στο ένα πόδι, πόσους κύκλους μπορεί να κάνει με το ποδήλατο, πόσες φορές να κλωτσήσει την μπάλα. Παίζοντας ούτε θα καταλάβει ότι μαθαίνει να ξεχωρίζει τα χρήματα.

Φτιάξτε ένα παζλ

Είναι άλλη μία καλή ιδέα για τα μικρά παιδιά. Τυπώστε χαρτονομίσματα σε χαρτόνι, και κόψτε τα σαν κομμάτια ενός παζλ. Δώστε του ένα πραγματικό χαρτονόμισμα σαν οδηγό, και αφήστε το να ενώσει σωστά τα κομμάτια. Χωρίς αμφιβολία θα αναγνωρίσει τα χαρτονομίσματα όταν τα δει ξανά στις αγορές σας.

Δείξτε του να ταξινομεί σωστά τα νομίσματα

Τους αρέσει να το κάνουν. Πάρτε χάρτινα ποτήρια γράψτε τους αριθμούς των νομισμάτων δηλαδή, 10 για τα δέκα λεπτά, 20 για τα είκοσι, πενήντα για τα πενήντα. Βάλτε μπροστά στο μικρό σας μία χούφτα νομίσματα και πείτε του να τα βάλει στα σωστά ποτηράκια.

Αγορές

Την επόμενη φορά που θα είστε στο super market διαλέξτε μαζί τα πράγματα που θέλετε λέγοντας τις τιμές, όπως : «το γάλα σου κάνει ένα ευρώ ή η αγαπημένη σου σοκολάτα 2 ευρώ». Όταν βλέπετε τις προσφορές των super market στην τηλεόραση νατου υπενθυμίζετε τα συγκεκριμένα προϊόντα όταν ψωνίζετε. Λέγοντας ότι τα έχετε διαλέξει για τις καλές τους τιμές.

Ανοικτή για επιχειρήσεις

Για να διδάξετε στο παιδί σας να ξοδεύει χρήματα χωρίς υπερβολή, δημιουργήστε τη δική σας οικογενειακή τράπεζα. Έχετε ψεύτικα βέβαια χρήματα και αν μαζέψει τα παιχνίδια του δώστε ας πούμε 50 λεπτά, αν βάλει τα βιβλία στο ράφι 20 λεπτά. Στο τέλος της εβδομάδας βοηθήστε το να μετρήσει τα χρήματα που κέρδισε και να αγοράσει όλα αυτά που αγαπάει από το «κατάστημα» που έχετε φτιάξει. Όπως το αγαπημένο του σνακ, ένα μικρό παιχνίδι, ένα ωραίο αυτοκόλλητο. Έτσι θα καταλάβει πολύ καλά και θα απολαύσει αυτά που κέρδισε με τον κόπο του.

Και να ξέρετε ότι μόνο καλό του κάνετε και ακόμη και σε αυτή τη μικρή ηλικία μπορούν και καταλαβαίνουν πάρα πολλά πράγματα. Περισσότερα από ότι εμείς φανταζόμαστε.