Πως μπορούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες να συμμετέχουν περισσότερο στην καθημερινότητα των εγγονιών τους

Παππούδες και γιαγιάδες: Οι γονείς μας αγαπούν πολύ να προσφέρουν στα εγγόνια τους παιχνίδια, γλυκά και αγάπη. Αλλά το να είσαι παππούς ή γιαγιά σήμερα, είναι κάτι περισσότερο από μία βόλτα στο κατάστημα των παιχνιδιών.

Είχαν πάντα το μονοπώλιο στο να κακομαθαίνουν τα παιδιά, παγωτό πριν το δείπνο. Γιατί όχι! Όμως σήμερα πολλοί έχουν μετακινηθεί από τις συνήθειες του παρελθόντος και έχουν αφοσιωθεί σε ένα πολύ καλύτερο ρόλο, προσπαθούν ενεργά να βοηθήσουν τα εγγονάκια τους να είναι ευτυχισμένα και υγιή στο μέλλον.

Έτσι, είτε προσπαθείτε να βρείτε τρόπους για να επισκεφτείτε τους γονείς σας έχοντας συγχρόνως τη φροντίδα του μωρού σας, ή αναζητάτε νέες ιδέες για να έχουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα εγγόνια τους, δείτε πιο κάτω κάποιες όμορφες ιδέες για την συμμετοχή τους στην ανατροφή των παιδιών.

Παππούδες και γιαγιάδες:Όταν η γιαγιά γίνεται νταντά

Εάν οι γονείς σας μένουν κοντά, είναι πιθανόν να μείνει η γιαγιά στο σπίτι για να μπορέσετε να βγείτε το βράδυ έξω με το σύντροφό σας. Όμως πολλές οικογένειες έχουν προχωρήσει ένα ακόμη βήμα και χρησιμοποιούν τους γονείς τους για να φυλούν τα παιδιά όλη την ημέρα που το ζευγάρι εργάζεται. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός γιαγιάδων φροντίζουν τα εγγόνια τους και αν ζουν και στο ίδιο σπίτι τότε τα μικρά είναι απόλυτα στην δική τους φροντίδα. Εάν θέλετε και εσείς να φροντίζει η γιαγιά το παιδί σας, να είστε σίγουρη ότι συμφωνείτε σχετικά με τους κανόνες ανατροφής, τα όρια που έχετε θέσει και να επικοινωνείτε συνέχεια μαζί της. Μην ξεχνάτε, η οικογένεια είναι για πάντα!

Τα μεσάνυχτα. Έκτακτη γραμμή ανάγκης

Είναι 3 η ώρα το πρωί και το μωρό σας δεν σταματά να κλαίει. Ποιον να καλέσετε; Αν έχετε το τηλέφωνο της μητέρας σας στην αυτόματη κλίση δεν είστε η μόνη! Αν αυτή την ακατάλληλη ώρα καλέστε τον παιδίατρο για κάτι που δεν είναι πράγματι σοβαρό, μάλλον θα σας κάνει με την απάντησή του να νιώσετε λίγο αμήχανα, αν και δεν θα έπρεπε! Οι γονείς όμως, ιδίως αν μένουν κοντά, θα τρέξουν αμέσως για να σας βοηθήσουν, να ηρεμήσετε πρώτα από όλα και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Ακόμη και να σας βοηθήσουν να πάρετε πρώτα μια ανάσα και μετά να τηλεφωνήσετε στον παιδίατρο.

Αγαπημένη συνάντηση των παιδιών σας

Εκτός από τη παιδική χαρά και τις βόλτες με το παιδάκι σας, προγραμματίστε κάποιο χρόνο που θα περνά το παιδί με τη γιαγιά και τον παππού του. Απολαμβάνουν να περνούν χρόνο με τα εγγόνια τους, απλά και μόνο να είναι μαζί να διαβάζουν, να ζωγραφίζουν ή να κουβεντιάζουν, γεγονός πολύ ωφέλιμο για κάθε παιδί, για την σωστή γνωστική ανάπτυξή του. Εάν μένουν μακριά από σας, προσπαθήστε να μιλούν τακτικά στο τηλέφωνο και στο skype ώστε να έχουν πιο στενή σχέση. Μέσα από την οθόνη μπορούν ακόμη και να παίζουν κρυφτό, μην ξεχνάτε ότι όλα τα μικρά ξετρελαίνονται με το «κουκου-τσά».

Μία φιλική οικονομική βοήθεια

Ενώ η χαρά και η έκπληξη του μικρού με το δωράκι της γιαγιάς και του παππού είναι μία πραγματική απόλαυση γι’ αυτούς, όλο και περισσότεροι γονείς που φυσικά μπορούν, προσπαθούν να βοηθήσουν την οικογένεια του παιδιού τους πιο ουσιαστικά. Όπως βάζοντας κάποια ποσά στην τράπεζα για τις σπουδές των εγγονών τους ή αγοράζοντας ωφέλιμα πράγματα, όπως πάνες και το γάλα ή την κρέμα τους όταν είναι μωρά, ή αργότερα την σχολική τους τσάντα και ότι χρειάζονται για το σχολείο.

Οικογενειακά παραμύθια και ιστορίες

Φυσικά όλα τα παραμύθια είναι φανταστικά για τα μικρά παιδιά, όμως ο παππούς και η γιαγιά, μπορούν να τα αναμίξουν με διασκεδαστικές εναλλακτικές λύσεις, ακόμη και με αληθινές ιστορίες, όπως πως συναντήθηκε ο παππούς με τη γιαγιά, ή πως η μητέρα τους έσωσε ένα πληγωμένο πουλάκι. Κοιτάζοντας παλιές οικογενειακές φωτογραφίες και ακούγοντας διασκεδαστικές ιστορίες, προσφέρουν στα παιδιά μία αίσθηση της ιστορίας και τα βοηθά να καταλάβουν τη συνέχεια της οικογένειας τους. Φτιάξτε με τις φωτογραφίες το δένδρο της οικογένειας σας, εξηγώντας συγχρόνως στα παιδιά ποιο είναι το κάθε άτομο που βλέπουν.

Να είστε σίγουροι ότι θα τους αρέσει πολύ και θα παρακολουθούν τα πάντα με ενδιαφέρον.

Αφήστε τους γονείς να έχουν επαφή και συμμετοχή στη ζωή των παιδιών σας. Θα είναι προς όφελος όλων. Άλλωστε, σε λίγα χρόνια θα είστε και εσείς στη δική τους θέση!