Πως να αντιμετωπίσετε τη διάθεση του παιδιού σας

Ζητήσατε από την κορούλα σας, οκτώ ετών, να σας βοηθήσει να στρώσετε τραπέζι. Η απάντησή της είναι «σε δύο λεπτά». Αφού περάσουν τα δύο λεπτά, κλαψουρίζοντας σας αναγγέλλει ότι θα το κάνει αλλά «μισεί να στρώνει το τραπέζι»! Λίγα λεπτά αργότερα, λέει ότι είστε η καλύτερη μαμά του κόσμου!

Η αλλαγή της διάθεσης των μικρών παιδιών, γύρω στα οκτώ τους χρόνια είναι κάτι συνηθισμένο. Τα παιδιά είναι ευερέθιστα και απρόβλεπτα. Λίγο πριν την εφηβεία αισθάνονται περισσότερο άγχος για το σχολείο και τις φιλίες. Και οι ορμόνες μόλις ξεκινούν, ακόμη και αν δεν έχετε παρατηρήσει φυσικές αλλαγές. 

Δοκιμάστε κάποιες συμβουλές των ειδικών, για να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές της διάθεσής τους. 

Διάθεση: μουτρωμένο και λυπημένο.

Μόλις γύρισε από το σχολείο το αγοράκι σας! Η απάντησή του στην ερώτησή σας «πως ήταν η ημέρα του», αυτό το ξερό «καλή», κάθε άλλο παρά έτσι ήταν. Οι απαντήσεις του σε όλες τις ερωτήσεις σας ήταν πολύ σύντομες. Είναι συνηθισμένο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας να μην εξωτερικεύουν τα προβλήματά τους, είτε αυτά οφείλονται στο πείραγμα από άλλα παιδιά, είτε σε κάποια δυσκολία στα μαθήματα. 

Εσείς δεν πρέπει να το πιέσετε. Μπορείτε να πείτε «φαίνεται ότι δεν έχεις διάθεση να μιλήσεις. Το καταλαβαίνω, αλλά είμαι εδώ αν με χρειάζεσαι». Αργότερα, σε μία ήρεμη στιγμή, ρωτήστε το αν συνέβη κάτι για το οποίο θα ήθελε να μιλήσει. 

Διάθεση: Υπερευαίσθητη και δραματική.

Η κορούλα σας έπεσε και γρατζούνισε το γόνατό της. Είδατε ότι δεν είναι τίποτα σοβαρό, αλλά εκείνη κλαψουρίζει και γκρινιάζει σαν να είναι το τέλος του κόσμου! Προσπαθείτε να της πείτε ότι «αρκετά δεν είναι τίποτα, είσαι μια χαρά». Εκείνη όμως κλαίει ακόμη πιο δυνατά! Την επόμενη φορά, συγκρατηθείτε και μην της πείτε ότι αντιδρά υπερβολικά. Αντί αυτού πείτε της «ξέρω ότι πονάς», δώστε της ένα φιλί και τραβήξτε την προσοχή της σε κάτι άλλο. Πείτε να πάτε μία βόλτα ή να κάνετε κάτι που της αρέσει. 

Διάθεση: Εξαγριωμένο.

Είτε ο μικρότερος αδελφός του κατέστρεψε κατά λάθος την πιο όμορφη δημιουργία του με Lego, είτε αργήσατε λίγο να το πάρετε από μία δραστηριότητα, μην εκπλαγείτε αν η αντίδρασή του είναι παράλογα άσχημη με φωνές και χτυπήματα ποδιού! Ακόμη και κάτι πολύ ασήμαντο μπορεί να προκαλέσει μία έκρηξη θυμού στην ηλικία αυτή. Τι πρέπει να κάνετε; Μείνετε ήρεμη. Εάν θυμώσετε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή διδασκαλίας. Απλά πείτε του «φαίνεται ότι είσαι αναστατωμένο». Αργότερα δείξτε του πως θα μπορούσε να ηρεμήσει. Όπως για παράδειγμα, να ακούσει την αγαπημένη του μουσική ή να διαβάσει μία ιστορία που του αρέσει. Αν διδάξετε στο παιδί σας πώς να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του τώρα, αυτό θα το βοηθήσει πάρα πολύ στο υπόλοιπο της ζωής του.

Διάθεση: Εριστικό και ισχυρογνώμων.

«Μισεί» το μπάσκετ και δεν θέλει να ασχοληθεί. Το πάρτι γενεθλίων που πήγατε όλοι μαζί σαν οικογένεια είναι «τόσο βαρετό»! Ή αρνείται και αντιστέκεται κάθε φορά  που του ζητάτε κάτι. ΄Όπως ξέρουμε, τα παιδιά δοκιμάζουν τα όρια της ανεξαρτησίας τους, έχουν ισχυρές απόψεις, και ναι, υποχωρήστε όταν τους ζητάτε κάτι και αρνούνται. Εάν το παιδί σας λέει ότι κάτι είναι «ηλίθιο» ή «βαρετό», μην τσιμπήσετε το δόλωμα! Απλά πείτε «λυπάμαι που νιώθεις έτσι» και προχωρήστε. 

Εάν πρόκειται για κάποιες δουλειές στο σπίτι, τα μαθήματά του ή άλλες υποχρεώσεις, μπορείτε να αποφύγετε τους καυγάδες θέτοντας από πριν τι περιμένετε από το παιδί και τις συνέπειες που θα έχει, αν δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. 

Και πάντα να θυμάστε ότι «μία φάση στη ζωή του προς την εφηβεία είναι και θα περάσει»!