ρήξη του περινέου

Πως να αποφύγετε τον τραυματισμό του περινέου κατά τον τοκετό

4 τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν στη γέννα

1.Αλλάξτε τη στάση του τοκετού

Το βαθύ κάθισμα προκαλεί ρήξη του περινέου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναφέρουμε είναι η στάση του καθίσματος.

Όταν βρίσκεστε σε στάση βαθέος καθίσματος, σε σύγκριση με το να βρίσκεστε ξαπλωμένη με την πλάτη να ακουμπάει πίσω, η πύελος θα ανοίξει 20-30 % περισσότερο από ότι σε άλλες συνθήκες.

Μεγαλύτερο άνοιγμα σημαίνει και ευκολότερος τοκετός; Η απάντηση είναι όχι.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το να σπρώχνεις σε αυτή τη στάση κατά τη διάρκεια του τοκετού, αυξάνει τα ποσοστά ρήξης του περινέου.

Το βαθύ κάθισμα, είτε με τη βοήθεια ενός σκαμπό είτε με της ειδικής μπάλας, τραυματίζει την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Πλάγια θέση ή στάση με τα γόνατα και τα χέρια κάτω

Οι πλευρικές στάσεις μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού του περινέου όπως και όταν είστε γονατισμένη με τα χέρια σας να ακουμπάνε κάτω.

Έχει παρατηρηθεί πως κάποιες γυναίκες, κατά τον τοκετό, γυρνάνε ενστικτωδώς στη στάση με τα γόνατα και τα χέρια κάτω, μετά την εμφάνιση του κεφαλιού του μωρού.

2.Σκεφτείτε σοβαρά τον τοκετό στο νερό

Εδώ υπάρχουν κάποια δυσάρεστα νέα. Ενώ ο τοκετός στο νερό είναι ασφαλής για τη μητέρα και το μωρό, κατά κάποιο τρόπο σχετίζεται με τον τραυματισμό του περινέου.

Ρώτησα τη μαία μου σχετικά με αυτό το θέμα και δεν διαφώνησε.

Είπε πως είχε παρατηρήσει πολλές φορές ρήξη του περινέου κατά τον τοκετό στο νερό.

Όταν γέννησα στο νερό, έπαθα ρήξη, αλλά δε χρειάστηκα ράμματα, επομένως, ο τοκετός στο νερό δε θα προκαλέσει μόνιμο πρόβλημα στο αιδοίο σας, αλλά είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να σκεφτείτε καλά, αν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες της ρήξης κατά τη διάρκεια του τοκετού.

3.Μασάζ περινέου

Μασάζ περινέου για την πρώτη εγκυμοσύνη

Το ξέρατε ότι το μασάζ του αιδοίου/κόλπου/περινέου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την ελαστικότητα του περινέου της μητέρας πριν τον τοκετό;

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι, το μασάζ της περιοχής του περινέου κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, μειώνει τις πιθανότητες περινεοτομής.

4.Ζεστά επιθέματα

Ως τώρα είδαμε ότι το βαθύ κάθισμα και η στάση με την πλάτη ξαπλωμένη αυξάνουν τον κίνδυνο ρήξης του περινέου, ενώ οι πλάγιες θέσεις και η στάση με τα χέρια και τα γόνατα κάτω είναι πιο ασφαλείς.

Τα ζεστά επιθέματα, λοιπόν, φαίνεται να βοηθάνε στη μείωση εμφάνισης περιστατικών τραυματισμού του περινέου, το οποίο ακούγεται φανταστικό γιατί είναι και κάτι πολύ απλό.

Πως να χρησιμοποιήσετε τα ζεστά επιθέματα κατά τον τοκετό

Χρειάζεστε μόνο ζεστό νερό και μια πετσέτα προσώπου.

Βυθίστε την πετσέτα σε αρκετά ζεστό νερό και τοποθετήστε την στην περιοχή του περινέου, όταν εμφανιστεί το κεφάλι του μωρού, κατά τον τοκετό.

Επιθέματα με πιπερόριζα για το σπρώξιμο κατά τον τοκετό

Η χρήση ζεστών επιθεμάτων κατά τον τοκετό είναι καθιερωμένη για τις περιπτώσεις που ο τοκετός γίνεται εκτός νοσοκομείου.

Όταν ο τοκετός γίνεται στο σπίτι, προσθέστε σε ένα κατσαρολάκι και λίγη πιπερόριζα, αφήστε το να σιγοβράσει και χρησιμοποιήστε το στο στάδιο του σπρωξίματος.

Η πιπερόριζα μειώνει την πιθανότητα φλεγμονών και μυρίζει ευχάριστα.

Προσέξτε τη θερμοκρασία του. Αν είναι πολύ ζεστό για το χέρι σας, τότε θα είναι και πολύ ζεστό για το περίνεο της μητέρας.