Πώς να δειπνήσετε έξω με τα παιδιά… και να το απολαύσετε! (ηλικία 2 έως 4 ετών)

Πώς να δειπνήσετε έξω με τα παιδιά… και να το απολαύσετε! (ηλικία 2 έως 4 ετών)

Είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι γονείς των μικρών παιδιών αποφεύγουν το εστιατόριο και προτιμούν να τρώνε σπίτι, όπου θα κινδυνεύουν μόνο τα μέλη της οικογενείας!

Όμως μερικές φορές το εστιατόριο είναι αναγκαίο ή ακόμη απλά το θέλουμε μόνο για διασκέδαση. Εάν το παιδάκι σας είναι 2 έως 4 ετών και αισθάνεστε άβολα να πάτε για φαγητό, ελάτε να δούμε μαζί μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Πριν φύγετε

Ετοιμάστε μία τσάντα με το αγαπημένο του βιβλίο και  μικρά αθόρυβα παιχνίδια. Έτσι ώστε να του κρατήσουν το ενδιαφέρον μέχρι να φτάσει το φαγητό. Δεν είναι άσχημη ιδέα να έχετε μαζί σας το αγαπημένο του μικρό σνακ, σε περίπτωση που αργεί το φαγητό ή δεν το θέλει.

Διαλέξτε το σωστό εστιατόριο

Επιλέξτε ένα φιλικό για παιδιά εστιατόριο, κατά προτίμηση απλό με αρκετή φασαρία για να μην ακούγεστε! Μην ξεχάσετε να κάνετε κράτηση.

Μία καλή ιδέα για να συνηθίσει το παιδί στην ατμόσφαιρα του εστιατορίου, είναι να αρχίσετε από το σουβλάκι ή το hamburger, γιατί εκεί η συμπεριφορά του μικρού σας λίγο ενδιαφέρει τους γύρω σας.

Τα εστιατόρια που προσφέρουν μπουφέ είναι επίσης κατάλληλα για τα μικρά παιδιά, επειδή ο κόσμος κυκλοφορεί από το τραπέζι του στο μπουφέ, έτσι μπορείτε και εσείς να κάνετε κάποιους γύρους με το μικρό σας!

Ορίστε κάποιους απλούς κανόνες στο σπίτι και προσπαθήστε να τους ακολουθεί πάντα. Επειδή τα μικρά παιδιά είναι πλάσματα της συνήθειας, θα ακολουθούν τους κανόνες αυτούς και στο εστιατόριο.

Πηγαίνετε νωρίς

Να είστε από τους πρώτους που θα φτάσετε για να σερβιριστείτε νωρίς έτσι ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα κενά στο σερβίρισμα του φαγητού σας.

Αντιμετωπίστε το φαγητό στο εστιατόριο σαν ανταμοιβή.

Για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να διατηρήσει μία καλή συμπεριφορά στο εστιατόριο, παρουσιάστε το σαν μία ειδική εκδήλωση όπου απαιτείται η σωστή συμπεριφορά από όλους.

Μόλις φτάσετε παραγγείλετε για το μικρό σας αγαπημένα του τρόφιμα, μπιφτέκι, πατάτες μακαρόνια. Ή το παιδικό μενού αν υπάρχει. Δεν είναι ανάγκη σε μία τέτοια έξοδο να προσπαθήσετε να του δώσετε να φάει κάτι καινούργιο.

Ζητήστε από το σερβιτόρο αν είναι δυνατόν να φέρει το φαγητό του παιδιού γρήγορα, ή τουλάχιστον να φέρει λίγο ψωμί ή κράκερ για να μασουλάει έως ότου έρθει το πιάτο του.

Παραγγείλετε κάποιο ορεκτικό που μπορείτε να μοιραστείτε με το παιδί σας. Επιτρέψτε του να φάει, κάτι που σπάνια του δίνετε στο σπίτι. Ένα πελώριο γλυκό ή κόκα κόλα. Αυτό θα του τραβήξει την προσοχή και την επιθυμία να πάει πάλι στο εστιατόριο.

Να είστε διακριτικοί και ευγενικοί.

Το προσωπικό, το οποίο σας εξυπηρέτησε, καθάρισε τα ψίχουλα, έφερε περισσότερο τυρί για τα μακαρόνια του ή επιπλέον κρέμα για το παγωτό του, ασφαλώς θα εκτιμήσει την ευγένεια σας και την καλή συμπεριφορά σας.

Την επόμενη φορά θα σας εξυπηρετήσει ακόμη καλύτερα.

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Ασφαλώς δεν περιμένετε ότι η βραδιά σας με τα παιδιά θα είναι το ίδιο με ένα βράδυ με τους φίλους σας. Μην περιμένετε από το μικρούλι σας να καθίσει ήσυχα και να κουβεντιάζεται για μία ώρα.

Αντίθετα σκεφτείτε το γεύμα ως μία ευκαιρία για να ασχοληθείτε μαζί του. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να του μιλάτε, να του διαβάσετε κάτι και να περπατήσετε λίγο.

Αν καταφέρατε να μην τρέχει γύρω – γύρω φωνάζοντας έχετε κερδίσει!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπείτε σε μία άσκοπη αντιπαράθεση με το παιδί σας στο εστιατόριο. Εκεί να είστε ευχαριστημένοι από την καλή συμπεριφορά του ιδίως να μην ενοχλεί τους άλλους.

Μην αφήσετε μικροδιαφορές να σας χαλάσουν όλο το βράδυ.

Μοιραστείτε με το σύντροφό σας

Ασφαλώς και οι δύο γονείς πρέπει να ασχοληθούν. Εάν το παιδί χρειάζεται διαρκή προσοχή, ο ένας θα ασχολείται μαζί του για να μπορέσει να φάει ο άλλος.

Επιμείνετε

Ακόμη και αν το γεύμα σας τελειώσει άσχημα προσπαθήστε πάλι. Θυμηθείτε ότι τα μικρά παιδιά συνηθίζουν στην κατάλληλη συμπεριφορά και τα πρώτα δύσκολα γεύματα θα καταλήξουν σε μια υπέροχη ανταμοιβή, δηλαδή να απολαύσει η οικογένεια σας ένα ωραίο γεύμα στο εστιατόριο.