Πως να ελέγχετε την δραστηριότητα των παιδιών σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Πως να ελέγχετε την δραστηριότητα των παιδιών σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Αμερικανική Ένωση Παιδιάτρων εξέδωσε πρόσφατα μια έρευνα για την επίπτωση που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα στα παιδιά και γενικότερα στην οικογένεια. Αν και υπάρχουν πραγματικά θετικά στοιχεία από την δραστηριότητα των παιδιών σε ιστοσελίδες σαν το Facebook, όπως η κοινωνικοποίηση, η αύξηση του λεξιλογίου και η πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες, υπάρχουν και τα αρνητικά στοιχεία του να μοιράζονται πολλά προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο.

Η «κοινωνική δικτύωση» όπως αποκαλείται είναι παντού και αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς αφού το 75% των εφήβων χρησιμοποιούν τα social media κάθε μέρα ενώ το 51% έχει Smartphone. Αυτή η ενασχόληση με το ιντερνέτ και τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις στο παιδί σας όπως το cyberbulling, επαφή με ακατάλληλο περιεχόμενο αλλά και γνωριμία με «περίεργα» άτομα πράγμα που έχει οδηγήσει πολλά παιδιά σε κατάθλιψη ακόμα και σε αυτοκτονία.

Καθώς προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για την κοινωνία έξω από το σπίτι μας, έτσι κάπως πρέπει να τα προετοιμάσουμε και για τον διαδικτυακό κόσμο. Διαβάστε μερικές συμβουλές για το πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας.

Όχι Facebook πριν τα 13

Εσείς ξέρατε πως υπάρχει κατώτατο όριο χρήση του Facebook και μάλιστα είναι τα 13 χρόνια; Παρόλα αυτά, το Facebook δεν μπορεί να έχει κανέναν έλεγχο σε αυτό αφού υπάρχει η δυνατότητα να βάλει κάποιος λάθος ημερομηνία γέννησης. Καλό θα ήταν να μην αφήσετε τα παιδιά σας να έρθουν σε επαφή με την ιστοσελίδα πριν τα 13 και πριν νιώσετε εσείς οι ίδιοι άνετα με το να έχει το παιδί σας λογαριασμό.

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου

Κάθε ιστοσελίδα έχει ρυθμίσεις απορρήτου. Ρυθμίστε τις στο ανώτατο επίπεδο ασφαλείας και ανάλογα με τον φυλλομετρητή σας, κάντε τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Με αυτό τον τρόπο, δεν προστατεύετε μόνο τον χρήστη αλλά και τον υπολογιστή σας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό. Πρώτος σας σταθμός και Facebook και μετά το Google.

Θέστε όρια

Αν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, τότε είναι αρκετά μεγάλα για να καταλάβουν τους όρους και τα όρια που θέτετε. Γι’ αυτό, συζητήστε με τα παιδιά σας τους όρους με τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή.

Μάθετε τις συνήθειες των παιδιών σας

Δεν εννοούμε να ψάχνετε με μανία το ιστορικό του φυλλομετρητή του ούτε να ερευνάτε κάθε του κίνηση, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε με ποιά άτομα συναναστρέφεται το παιδί σας και με ποιά συχνότητα. Αν γνωρίζετε τους φίλους του από το σχολείο τότε θα πρέπει να ξέρετε και τους φίλους που μιλάει μέσω διαδικτύου. Ένας κανόνας που μπορείτε να θέσετε- όπως αναφέρουμε παραπάνω- είναι να έχετε πλήρη πρόσβαση στους διαδικτυακούς του φίλους για να μπορείτε να τους ελέγχετε όποτε εσείς κρίνετε απαραίτητο.

Βάλτε τον υπολογιστή σε κεντρικό σημείο

Όταν το παιδί σας είναι ακόμα μικρό, δεν είναι ανάγκη να έχει τον δικό του προσωπικό υπολογιστή στο δωμάτιό του. Με έναν κεντρικό υπολογιστή κάπου στο σαλόνι, μπορείτε να έχετε πλήρη έλεγχο για το «σερφάρισμα» του παιδιού σας αλλά για τις ώρες που περνάει στο ιντερνέτ.

Μάθετε στα παιδιά σας να αποφεύγουν τις διαφημίσεις

Οι διαφημίσεις «pop up» μπορούν να γίνουν πολύ δελεαστικές για τα παιδιά. «Πάτησε εδώ και κέρδισε έναν υπολογιστή». Μπορεί εσείς να ξέρετε πως το πιο πιθανό είναι να βρείτε το τηλέφωνό σας υπερχρεωμένο ή τον υπολογιστή σας γεμάτο ιούς αλλά δεν είναι το ίδιο για τα παιδιά σας. Ενημερώστε τα παιδιά σας πως καμία από αυτές τις διαφημίσεις δεν είναι αληθινές και ότι αν βρουν κάποια δυσκολία, να σας καλέσουν αμέσως.

Ελέγξτε τις φωτογραφίες που βάζει το παιδί σας στο διαδίκτυο

Ας αρχίσουμε όμως από εσάς. Μην βάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο ιντερνέτ! Εάν τα παιδιά σας έχουν μάθει να ποζάρουν για να ανεβάσετε τις φωτογραφίες τους στο facebook, είναι πολύ πιθανό να κάνουν το ίδιο και στον δικό τους λογαριασμό. Σε έναν ιδανικό κόσμο, το παιδί σας δεν θα έπρεπε να τραβάει δικές του φωτογραφίες και να τις βάζει στο ιντερνέτ. Εάν θέλει να στείλει φωτογραφίες μέσω email σε κάποιον φίλο ή θέλει να τις ανεβάσει στο διαδίκτυο, τότε ελέγξτε το περιεχόμενό τους. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ακατάλληλες και ότι δεν θα βλάψουν το παιδί σας.

Γίνετε εσείς το παράδειγμα προς μίμηση

Εάν γράφετε συνέχεια στον υπολογιστή σας ή στο smartphone σας για το τι κάνετε, που είσαστε, με ποιόν και γιατί, δίνετε στα παιδιά σας την εντύπωση πως η τόσο μεγάλη ενασχόληση με το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα είναι κάτι το … φυσιολογικό. Αφήστε στην άκρη το κινητό σας και δώστε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά σας.

Μειώστε την χρήση του κινητού

Όπως κάνετε με το να περιορίσετε τον υπολογιστή και την τηλεόραση, το ίδιο εφαρμόστε και για το κινητό. Βάλτε κανόνες για την χρήση του σε συγκεκριμένες ώρες και για κανένα λόγο μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας την ώρα που οδηγείτε μπροστά στα παιδιά. Εκτός ότι είναι υπερβολικά επικίνδυνο, είναι και κακό παράδειγμα. Μην χρησιμοποιείτε το κινητό την ώρα του φαγητού και καλό είναι να το έχετε μακριά σας την ώρα που ασχολείστε με το παιδί σας ώστε να μην αποσπάει την προσοχή κανενός.

Μιλήστε στα παιδιά σας για τους διαδικτυακούς κινδύνους

Μπορεί να νομίζετε πως θα τρομάξετε τα παιδιά σας με το να τους μιλήσετε για τους κινδύνους στο ιντερνέτ αλλά είναι καλύτερο να είναι επιφυλακτικά και τρομαγμένα από το να είναι απληροφόρητα.

Μάθετε τις νέες τεχνολογίες

Ένα θετικό που έχουν τα παιδιά του 21ου αιώνα είναι ότι μπορούν να παίξουν την τεχνολογία στα δάχτυλα. Εάν δεν είσαστε από τους γονείς που ασχολείστε πολύ με το ιντερνέτ και τους υπολογιστές, καλό είναι να ασχοληθείτε και να μπορέσετε να συμβαδίσετε με τα παιδιά σας.