Πως να επιβιώσετε και να απολαύσετε τις γιορτινές μέρες

Πως να επιβιώσετε και να απολαύσετε τις γιορτινές μέρες

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι διαφορετικές όταν είσαι γονιός. Τα πάντα φαίνονται πιο αγχωτικά. Από το στόλισμα του σπιτιού μέχρι το πώς θα καταφέρετε να κάνετε τις διακοπές των Χριστουγέννων μια μαγική στιγμή για την οικογένεια σας.
Αν διατηρήσετε τη λογική και την ψυχραιμία σας θα μπορέσετε να περάσετε αξέχαστες στιγμές.

Μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν :

Μειώστε το φόρτο εργασίας του νοικοκυριού σας

Φέτος αποδεχθείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Εκτός και αν έχετε μεγάλη βοήθεια στο σπίτι. Θα πρέπει να μειώσετε τις πολύωρες ετοιμασίες γλυκών, την υπερβολική διακόσμηση στο σπίτι ακόμα και την αποστολή Χριστουγεννιάτικων καρτών σε όλα τα άτομα που περιλαμβάνει η ατζέντα σας. Οι φίλοι και η οικογένεια σας θα καταλάβουν πόσο πιεσμένη αισθάνεστε φέτος. Εξοικονομήστε χρόνο και δυνάμεις για τα επόμενα χρόνια, όταν το παιδί σας θα είναι πραγματικά έτοιμο να εκτιμήσει και να χαρεί την εποχή.

Απλοποιήστε τα δώρα.

Τα παιδιά σίγουρα θα εκτιμήσουν τα δώρα ως κίνηση αλλά δε χρειάζεται να είναι πάρα πολλά ή να είναι υπερβολικά. Μπορεί να θεωρείτε ότι τα παιδιά θέλουν τα πάντα όμως δεν είναι έτσι. Τα παιδιά είναι γεγονός ότι χαίρονται περισσότερο με τα παιχνίδια, ακόμα περισσότερο όμως με την επιλογή ενός δώρου.

Ξεχάστε για λίγο τα ταξίδια

Έχετε συνηθίσει να κάνετε ταξίδια κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών; Ίσως είναι μια καλή ιδέα να αλλάξετε συνήθειες όσο τα παιδιά είναι μικρά. Πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά προτιμούν να αποφεύγουν τα ταξίδια. Σκεφτείτε τις καθυστερήσεις των μέσων, τις αποσκευές, τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να προσκαλέσετε συγγενείς ή φίλους να έρθουν αυτοί σπίτι σας για να περάσετε παρέα τις γιορτές. Το να φιλοξενήσετε φίλους και να περάσετε όλοι μαζί τις γιορτές θα είναι μια νέα εμπειρία και μπορεί να γίνει και παράδοση.

Οργανώστε μέρες συλλογικής κουζίνας

Καλέστε φίλους για φαγητό όπου ο καθένας θα αναλάβει να μαγειρέψει και να φέρει από κάτι. Ακόμα καλύτερα, αν είναι εφικτό, θα μπορούσατε να κανονίσετε να μαγειρέψετε χριστουγεννιάτικες συνταγές όλοι μαζί. Κανονίστε από πριν, σε συνεννόηση με όλους, τι θα περιλαμβάνει το γεύμα και σχεδιάστε λίστες με τα ψώνια που θα αναλάβει ο καθένας. Έτσι θα περάσετε αρκετές δημιουργικές ώρες μαζί που πιθανόν δεν έχετε ευκαιρία να το κάνετε άλλες μέρες του χρόνου.

Δείτε τα Χριστούγεννα μέσα από τα μάτια του παιδιού σας

Μια βόλτα έξω για να δουν τα φωτάκια στις γειτονιές, μια χριστουγεννιάτικη κατασκευή για να φτιάξουν ή να περπατήσουν στην κεντρική πλατεία με το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να δώσει μεγάλο ενθουσιασμό στο παιδί σας. Η λιτότητα είναι το κλειδί. Θυμηθείτε, ότι τα μωρά αγνοούν την έννοια των Χριστουγέννων και τα μικρά παιδιά τώρα ανακαλύπτουν τον κόσμο, έτσι νιώθουν χαρά πολύ εύκολα με όλα αυτά. Επίσης είναι καλό για τα παιδιά να έχουν μνήμες από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, όπως η οικογενειακή προετοιμασία των γλυκών ή ο στολισμός του σπιτιού.

Δημιουργήστε παραδόσεις

Επιλέξτε παραδόσεις που είναι εύκολο να επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο, όπως ένας περίπατος την ημέρα των Χριστουγέννων ή μια βόλτα με το αυτοκίνητο στις στολισμένες γειτονιές. Αν οι παραδόσεις που θα επιλέξετε απαιτούν πολύ χρόνο, προσπάθεια ή χρήματα, θα σας δημιουργήσουν αρκετό άγχος για το αν θα μπορέσετε να τις διατηρήσετε και έτσι θα χάσετε ένα μεγάλο μέρος από την απόλαυση τους. Γι’ αυτό, καθιερώστε παραδόσεις στις οποίες η οικογένεια θα περνάει χρόνο μαζί.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Το να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας είναι σχεδόν αδύνατο αυτές τις μέρες του έτους, αλλά αν το κάνετε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να χαλαρώσετε. Να ξέρετε ότι αν εσείς είστε χαλαροί, τα παιδιά σας είναι πιθανό να νιώθουν το ίδιο. Είναι γεγονός ότι τα παιδιά σε μικρές ηλικίες επηρεάζονται πάρα πολύ από την ψυχολογία των γονιών τους. Φτιάξτε το πρόγραμμα σας έτσι ώστε να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πάρετε ένα στυλό και να γράψετε στο ημερολόγιό σας. Κάντε ότι σας κάνει να αισθάνεστε ανανεωμένη (πηγαίνετε για πεζοπορία, για καφέ με έναν φίλο, διαβάστε ένα βιβλίο.)

Τέλος, μην προσποιείστε ότι είστε χαρούμενη, αν δεν αισθάνεστε έτσι. Μνήμες, καλές και κακές, έχουν την τάση να επανέρχονται σε αυτή την εποχή του έτους. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποια μελαγχολικά και αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Είναι κάτι φυσιολογικό, μην πιέζετε τον εαυτό σας να δείχνει καλά.