Πώς να εξηγήσετε τον κύκλο της ζωής στα παιδιά

Ο κύκλος της ζωής είναι ένας τροχός που δεν τελειώνει ποτέ και περιλαμβάνει τόσο τη γέννηση όσο και το θάνατο.

Όταν σκεφτόμαστε να εξηγήσουμε τον κύκλο της ζωής στα παιδιά, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε τη διάσημη σκηνή από τον Βασιλιά των Λιονταριών, που παρουσιάζει το Σίμπα, κληρονόμο του σε ολόκληρη την κοινότητα των ζώων. Το τραγούδι «ο Κύκλος της Ζωής» αναφέρεται σε αυτόν τον ατέλειωτο κύκλο ζωής και θανάτου. Όμως σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να κατανοήσουν και να αποδεχτούν αυτήν την ιδέα. 

Βέβαια το αιώνιο ερώτημα που θέτουν οι γονείς είναι «σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για το ζήτημα αυτό με τα παιδιά μας;»

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό. Εξαρτάται από την ωριμότητα και την ετοιμότητα κάθε παιδιού, καθώς και από τις προσωπικές συνθήκες στη ζωή του. Ίσως ο θάνατος ενός κατοικίδιου είναι μια καλή στιγμή για να μιλήσουμε για τον κύκλο της ζωής. 

 

Κύκλος της ζωής. Τί είναι αυτό;

Στον τομέα της βιολογίας, είναι μία φυσική διαδικασία που διέπει τη ζωή όλων των ζωντανών όντων. Αποτελείται δε από 4 διαφορετικές φάσεις: Γέννηση, ανάπτυξη, αναπαραγωγή και θάνατος. 

Αυτή η τελική φάση είναι η πιο δύσκολη να εξηγηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές παραδοχές που μας φέρνει ο θάνατος. Ωστόσο, στη φύση, σε πολλές περιπτώσεις ο θάνατος είναι συνώνυμος με τη ζωή. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν τελειώνει ένας κύκλος ξεκινά ένας άλλος. 

 

Η γέννηση και η ανάπτυξη ενός νέου όντος.

Ας ρίξουμε μία ματιά σε κάθε φάση του κύκλου της ζωής. Ας εξετάσουμε το απλό παράδειγμα ενός δέντρου για να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια της «ανάστασης».

Γέννηση: Αυτή είναι η εμφάνιση ενός νέου όντος στη φύση. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γέννησης και μερικοί ξεκινούν με έναν σπόρο, όπως συμβαίνει με το δέντρο. Και φυσικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πλάσματα γεννιούνται από μία μητέρα. 

Ανάπτυξη: Από κει και πέρα, αυτό το νέο ον πρέπει να αναπτυχθεί. Στους πολυκύτταρους οργανισμούς αυτό συνεπάγεται αύξηση του αριθμού των κυττάρων και απόκτηση νέων δομών η ικανοτήτων. Στους μονοκύτταρους οργανισμούς η ωριμότητα εμφανίζεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη γέννηση.

 

Πώς να εξηγήσετε το κλείσιμο του κύκλου της ζωής στα παιδιά. 

Στην αρχή, το δέντρο δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα μικρό ασήμαντο δενδρύλλιο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, θα γίνει ένα μεγάλο δέντρο. 

Αναπαραγωγή: Ακριβώς όπως στη γέννηση, υπάρχουν πολλοί τύποι αναπαραγωγής στη φύση: Σεξουαλική και αναπαραγωγή χωρίς σεξουαλική επαφή. Στην περίπτωση του δέντρου η αναπαραγωγή γίνεται μέσω σπόρων. Ένας κόκκος γύρης ταξιδεύει με τον αέρα και πέφτει στους κώνους ενός λουλουδιού. Στη συνέχεια γονιμοποιεί την ωοθήκη του λουλουδιού, δημιουργώντας έτσι το σπόρο. 

Θάνατος: Αρκετά στρώματα προστασίας θα καλύψουν τον σπόρο, σχηματίζοντας έναν καρπό που θα ωριμάσει και θα χρησιμεύσει ως τροφή για διάφορα ζώα. Αυτό, αντιπροσωπεύει το θάνατο, καθώς ο καρπός του δέντρου έχει καταστραφεί και με την πάροδο του χρόνου, θα εξαφανιστεί. 

Ωστόσο, η φύση δεν είναι τόσο σκληρή όσο φαίνεται και ο κύκλος της ζωής πρέπει να συνεχιστεί. Οι σπόροι είναι ισχυροί, όπως τα μωρά και μερικοί επιβιώνουν από πυρκαγιές, από τον κίνδυνο άλλων ζώων ,κ.λπ. Και στο τέλος, πίσω στο έδαφος, με λίγο ήλιο και νερό βλασταίνουν πάλι. Ένα νέο φυτό γεννιέται και ποιος ξέρει; Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να παράγει ένα άλλο πελώριο δέντρο που θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια.

 

Και τέλος ένα πείραμα.

Για να καταλάβουν καλύτερα τα παιδιά τον κύκλο της ζωής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πείραμα με μερικούς σπόρους που έχετε στο σπίτι. Αν έχετε λίγα ρεβίθια τοποθετήστε τα σε λίγο υγρό βαμβάκι μέσα σε ένα δοχείο από γιαούρτι. Λίγες μέρες αργότερα θα αρχίσουν να παράγουν τις πρώτες ρίζες τους. Αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας ζωής. Στη συνέχεια φυτέψτε τους σπόρους σε μία γλάστρα ή στον κήπο και τα παιδιά θα δουν πως συνεχίζεται ο κύκλος της ζωής. 

«Είναι ο κύκλος της ζωής και μας κινεί όλους, μέσα από την απελπισία και την ελπίδα, μέσα από την πίστη και την αγάπη. Μέχρι να βρούμε τη θέση μας στο μονοπάτι ξετυλίγοντας τον κύκλο, στον κύκλο της ζωής».

Elton John Από την ταινία ο Βασιλιάς των Λιονταριών.