Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την οικονομική κρίση

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την οικονομική κρίση

Όταν η χώρα κάποια στιγμή περνά μία οικονομική κρίση, όλοι πρέπει να κάνουν κινήσεις για να προστατεύσουν την οικογένειά τους και το όποιο εισόδημα έχουν.

Επίσης ίσως δεν είστε σίγουροι τι πρέπει να κάνετε. Όποια και αν είναι τα συναισθήματα και η ανησυχία σας πρέπει να δώσετε προσοχή στα παιδιά κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, καθώς μπορεί και αυτά να είναι φοβισμένα και ανήσυχα, φυσικά αυτά που είναι σε ηλικία να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους.

Τα παιδιά θα ακούν διάφορες ιστορίες ίσως τρομακτικές από τους φίλους τους και οι πληροφορίες που θα έχουν θα είναι ελλιπείς και ανησυχητικές.
Μην κάνετε το λάθος να τα αφήσετε χωρίς καμία εξήγηση.

Τα σωστά βήματα.
Προσπαθήστε να έχετε τις σωστές πληροφορίες για το τι συμβαίνει ώστε να ενημερώσετε τα παιδιά με τα αληθινά γεγονότα. Με τον τρόπο αυτό θα είστε σε θέση να καθησυχάσετε πολλούς από τους φόβους των παιδιών σας.
Μιλήστε τους για το τι συμβαίνει και γιατί. Δώστε τους αρκετό χρόνο για να σας πουν τι ακούνε στο σχολείο και από τους φίλους τους.

Αφήστε τα να σας ρωτήσουν και να τους εξηγήσετε τι σημαίνουν όλα αυτά και γιατί συμβαίνουν. Χρησιμοποιήστε όρους που είναι απλοί και κατανοητοί σε παιδιά αυτής της συγκεκριμένης ηλικίας.
Το παιδί μπορεί να μην ξέρει τι είναι υποθήκη ή πλειστηριασμός. Μιλήστε με όρους που μπορεί να καταλάβει. Αν έχει ένα φίλο που η οικογένειά του, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, όπως έξωση ή να χάσει το σπίτι του, μπορεί να σκεφτεί ότι ίσως αντιμετωπίσει και η δική του οικογένεια το ίδιο πρόβλημα. Μην το αφήσετε να ανησυχεί χωρίς λόγο. Εξηγήστε του ότι εσείς δεν κινδυνεύετε από κάτι τέτοιο, ή αν υπάρχει μία τέτοια πιθανότητα, πείτε του τι σκέφτεστε να κάνετε και ποια είναι τα σχέδιά σας, όπως για παράδειγμα να μείνετε για λίγο καιρό με τη γιαγιά και τον παππού.

Εξηγήστε του τα οικονομικά σχέδια, αν έχετε. Πείτε κάποιες λεπτομέρειες ή απλά μιλήστε σε γενικές γραμμές. Το πιο σημαντικό είναι να αφήσετε το παιδί να καταλάβει ότι έχετε ένα σχέδιο το οποίο θα βοηθήσει την οικογένεια να ξεπεράσει την κρίση αυτή. Όπως οι καταθέσεις στην τράπεζα, ή η σταθερότητα στη δουλειά σας. Αν πρέπει να κόψετε κάποιες δαπάνες, όπως τα συχνά γεύματα έξω, θα το καταλάβουν πολύ καλά, αν τους πείτε ότι αυτό είναι το σωστό, δηλαδή να μειώσετε τα έξοδα όταν τα οικονομικά δυσκολεύουν. Το παιδί θα υποστηρίξει τις αποφάσεις σας και αυτό θα βοηθήσει την οικογένεια να περάσει την κρίση αυτή με αρμονία.

Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, προσπαθήστε να προγραμματίσετε τα οικονομικά σας, όσο καλύτερα μπορείτε. Μιλήστε με τους φίλους σας που ίσως ξέρουν κάτι περισσότερο από εσάς σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων και μην επιτρέψετε σε κανένα να επωφεληθεί από εσάς. Όταν θα είστε έτοιμοι, μιλήστε με τα παιδιά σας, εξηγήστε τους γιατί πρέπει και αυτά να προσέξουν το χαρτζιλίκι τους το οποίο θα είναι μειωμένο για όσο χρόνο αυτό είναι απαραίτητο. Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά πάντα αισθάνονται καλύτερα σε μία κρίση, όταν ξέρουν ότι οι γονείς την αντιμετωπίζουν ψύχραιμα και κάνουν το καλύτερο δυνατόν για να κρατήσουν την οικογένεια ασφαλή.

Κρατήστε την επικοινωνία με τα παιδιά πάντα ανοικτή. Να είστε καθημερινά ενήμεροι για τις όποιες εξελίξεις και πείτε στα παιδιά όλα τα καλά νέα, γενικά ή που αφορούν τη δική σας οικογένεια.
Αν πάλι έχετε άσχημα νέα, πρέπει να τα ενημερώσετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, για να τους δώσετε το χρόνο να αφομοιώσουν όλες τις πληροφορίες.

Και φυσικά μοιραστείτε αμέσως με τα παιδιά τα καλά νέα για να ηρεμήσουν και αυτά με τη σειρά τους.
Βοηθήστε τα να καταλάβουν την αξία των χρημάτων. Αν είναι αρκετά μεγάλα, μπορούν να διαβάσουν κάποια βιβλία, απλά και εύκολα ιδανικά για τη δική τους ηλικία, αν είναι μικρά, αρχίστε σιγά – σιγά να τους δίνετε, για παράδειγμα 1 ευρώ για κάποια δουλειά που έκαναν στο σπίτι.