Πώς να βοηθήσετε το παιδί στα μαθήματά του, χωρίς να τα κάνετε εσείς

Πώς να βοηθήσετε το παιδί στα μαθήματά του, χωρίς να τα κάνετε εσείς

Το παιδί σας πηγαίνει πλέον κανονικά στο σχολείο, είναι στο δημοτικό. Δεν σας είναι τόσο ευχάριστο να το βλέπετε να αγωνίζεται με κάποια άσκηση αριθμητικής ή να γράφει λάθος την ορθογραφία του, αλλά είναι πολύ σημαντικό να το αφήσετε να μάθει από τα λάθη του.

Όταν πρόκειται για την εργασία του στο σπίτι, πρέπει να τηρείτε πάντα τον ακόλουθο κανόνα:  Βοηθήστε το αλλά μην κάνετε εσείς ποτέ την εργασία του.

Η πρώτη τάξη του δημοτικού είναι και η πρώτη εμπειρία του παιδιού με την εργασία, έστω και ελάχιστη που θα πρέπει να κάνει στο σπίτι, έτσι θα πρέπει να συμμετέχετε σε κάποιο βαθμό, τουλάχιστον για να το καθοδηγήσετε.

Δείτε τις παρακάτω συμβουλές για να επιτύχετε τη σωστή ισορροπία:

Μιλήστε με το δάσκαλο του παιδιού σας

Οι εκπαιδευτικοί χειρίζονται την εργασία στο σπίτι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, και η στρατηγική τους θα καθορίσει το πόσο θα πρέπει να εμπλακείτε στα μαθήματά του. «Αν ο δάσκαλος βασίζεται σε κάποια εργασία για να δει αν το παιδί καταλαβαίνει κάτι, δεν θα πρέπει να το βοηθήσετε», συμβουλεύουν οι ειδικοί. «Αντίθετα αν ο δάσκαλος περιμένει την βοήθειά σας και το παιδί σας είναι το μόνο που δεν είχε βοήθεια τότε θα μείνει πίσω. Ο δάσκαλος που χρησιμοποιεί την εργασία για να παρακολουθήσει την πρόοδο του παιδιού και να το τοποθετήσει σε μία ομάδα, θέλει να το αφήσετε να εργαστεί μόνο του. Διαφορετικά δεν θα έχει την ακριβή εικόνα σχετικά με την ικανότητα του παιδιού σας».

Αφήστε το παιδί να ξέρει ότι ενδιαφέρεστε για τα μαθήματά του

Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή σας, μιλήστε με το παιδί για το τι έχει να κάνει, πριν αρχίσει να διαβάζει. Κάντε ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα «έχεις καταλάβει τι πρέπει να κάνεις, ή τι πρέπει να διαβάσεις»; Και όταν τελειώσει ζητήστε να δείτε τι έχει γράψει ή να σας πει τι έχει διαβάσει. Ο δάσκαλος μπορεί να μην θέλει να κάνετε διορθώσεις, αλλά θα μπορέσετε να δείτε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του παιδιού και θα καταλάβετε που πρέπει να εξασκηθεί περισσότερο στο σπίτι.

Βοηθήστε το με άλλους τρόπους

Αφήστε το να κάνει μόνο του τα μαθήματά του, αλλά κάνετε ότι μπορείτε για να τα κάνει πιο εύκολα. Εάν λειτουργεί καλύτερα με οπτικά βοηθήματα, ζωγραφίστε εικόνες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο μάθημα. Κόψτε ένα φρούτο σε κομμάτια για να του δείξετε μία άσκηση στην αριθμητική του. Αν πρέπει να μάθει να γράφει σωστά κάποιες λέξεις, βάλτε τις μέσα σε μικρές προτάσεις.

Οργανώστε το πρόγραμμα της μελέτης στο σπίτι

Δημιουργήστε ένα άνετο χώρο για να κάνει τα μαθήματά του. Καθιερώστε μία συγκεκριμένη ώρα για να διαβάζει. Είναι καλύτερα νωρίς το απόγευμα, αλλά δοκιμάστε ίσως και νωρίς το βράδι για να διαπιστώσετε τι του ταιριάζει καλύτερα. Φτιάξτε μαζί του το εβδομαδιαίο πρόγραμμά του και να το έχετε πάντα στο χώρο που διαβάζει. Μην αμελήσετε να του αγοράσετε όλα τα σχολικά είδη που θα χρειαστεί.

Επαινείτε κάθε καλή προσπάθεια

Αυτή η μορφή βοήθειας είναι απαραίτητη και θα κάνει θαύματα στην αυτοεκτίμηση του παιδιού σας. Κολλήστε στο ψυγείο ή στο δωμάτιο του κάποια καλή εργασία του. Σκεφτείτε πόσο ωραία και περήφανα θα αισθάνεται κάθε φορά που θα περνά από μπροστά.