Πώς να βοηθήσετε τη σύντροφό σας στη διάρκεια του τοκετού

Πώς να βοηθήσετε τη σύντροφό σας στη διάρκεια του τοκετού

Μην ξεχνάτε ότι οι ανάγκες των γυναικών στη διάρκεια του τοκετού διαφέρουν, οπότε προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει η σύντροφός σας.

Δείτε πιο κάτω κάποιες συμβουλές για να την βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τον τοκετό όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σύμφωνα με μελέτες, η μέλλουσα μητέρα έχει πέντε βασικές ανάγκες την στιγμή εκείνη: φυσική φροντίδα και άνεση, ανακούφιση από τον πόνο, συνεχή παρουσία ενός προσώπου δίπλα της, ανεπιφύλακτη αποδοχή και διαβεβαίωση και γνώση του τι συμβαίνει.
Η υποστήριξη του συντρόφου της στη διάρκεια του τοκετού έχει πολλές θετικές συνέπειες. Όπως μειώνει την ανάγκη για φάρμακα και παρεμβάσεις, συντομεύει τη διάρκεια του τοκετού, μειώνει τον κίνδυνο της καισαρικής και βελτιώνει την γενική κατάσταση του μωρού.

Μείνετε κοντά. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάποιες γυναίκες θέλουν να τις αγγίζουν και άλλες όμως όχι. Η φυσική αφή αποδεικνύει την φροντίδα και το ενδιαφέρον και αποτρέπει την αίσθηση της μοναξιάς.

Προσέξτε τη θέση της. Προσπαθήστε να αλλάζει θέση συχνά, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει και να διευκολύνει τον πόνο στην πλάτη. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια, μαλακές κουβέρτες ή πετσέτες για να τη διευκολύνετε να χαλαρώσει. Αν είναι σε θέση να σηκωθεί και να περπατήσει, βοηθήστε την και ενθαρρύνετέ την να κάνει μία βόλτα. Μερικές φορές χρησιμοποιούν τις «μπάλες της γέννας», μεγάλες μπάλες που με τη σωστή χρησιμοποίησή τους ανακουφίζουν από τον πόνο μιας συστολής.

Κρατήστε την καθαρή και στεγνή. Μπορεί να λερωθεί από ούρα ή να σπάσουν τα νερά της. Βοηθήστε την να πλυθεί αμέσως.

Ανακουφίστε το ξηρό στόμα της. Η τεχνική των αναπνοών για την ανακούφιση από τον πόνο, μπορεί να στεγνώσει το στόμα της, κάνοντάς την να αισθάνεται άβολα, έτσι δίνετε της νερό ή κομμάτια πάγου. Το βούτυρο του κακάου θα λιπάνει και θα υγράνει τα χείλη της και αν θέλει βοηθήστε τη να βουρτσίσει τα δόντια της.

Κρατήστε την δροσερή. Εφαρμόστε μία δροσερή πετσέτα στο πρόσωπο, στο λαιμό ή και σε άλλα μέρη του σώματος. Ψεκάστε το πρόσωπό της απαλά με νερό. Κάντε της λίγο αέρα αν το έχει ανάγκη.

Εφαρμόστε μία ζεστή ή κρύα κομπρέσα. Οι συστολές προκαλούν πόνο στην πλάτη και κράμπες. Βοηθήστε την με την εφαρμογή μιας ζεστής πετσέτας στην πλάτη της.

Κάντε της μασάζ χαμηλά στην πλάτη. Πείτε της να ξαπλώσει πλάγια ώστε να μπορείτε να της τρίψετε την πλάτη με μία λοσιόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν ο πόνος των συσπάσεων είναι αισθητός κυρίως στο πίσω μέρος του σώματος. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να προτιμά να σταματήσετε το μασάζ κατά τη διάρκεια της συστολής.

Ενθαρρύνετέ τη να πηγαίνει στο μπάνιο. Η πλήρης κύστη μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία του τοκετού, έτσι πρέπει να της υπενθυμίζετε να πηγαίνει στην τουαλέτα συχνά, τουλάχιστον κάθε ώρα.

Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης. Ιδανικά αρχίστε πριν την έναρξη του τοκετού. Μία απλή τεχνική είναι να αρχίσει να σφίγγει τους μύες της και μετά σιγά – σιγά να χαλαρώνει αρχίζοντας από το κεφάλι και προχωρώντας αργά προς τα κάτω μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών της.

Βοήθεια με τεχνικές αναπνοής. Ρωτήστε την, εκ των προτέρων τι τεχνική επιθυμεί να χρησιμοποιήσει και βοηθήστε την να εστιάσει σε αυτή κατά τη διάρκεια των συσπάσεων. Βαθιά αναπνοή και εκπνοή μετά από κάθε συστολή θα βοηθήσουν πολύ.

Εξασφαλίστε την ηρεμία. Διασφαλίστε το περιβάλλον της όσο πιο ήσυχο είναι δυνατόν και ενθαρρύνετε την να ξεκουράζεται για να μην εξαντληθεί.

Εξασφαλίστε την προστασία της ιδιωτικής αυτής στιγμής. Σεβαστείτε την ανάγκη της για να είναι σκεπασμένη κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Προσφέρεται συναισθηματική υποστήριξη. Πείτε της λόγια ενθάρρυνσης. Επαινέστε την τεράστια προσπάθεια που κάνει. Κάντε της κομπλιμέντα πείτε της πόσο την αγαπάτε. Όπως προχωρά η διαδικασία πείτε πως πλέον κοντεύει.

Παραμείνετε σταθερός στις ανάγκες της.
Κάθε γυναίκα είναι μοναδική, ανταποκρίνεται διαφορετικά, έχει διαφορετικές ανάγκες στη διάρκεια του τοκετού, έτσι είναι σημαντικό να τη ρωτήσετε τι ακριβώς θα ήθελε. Να είστε έτοιμος να αλλάξετε τακτική ή να απομακρυνθείτε λίγο αν θέλει.

Σκεφτείτε τη δική σας βοήθεια.
Τι προσπαθείτε να κάνετε για να τη στηρίξετε και να τη κάνετε να αισθανθεί άνετα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επικεντρωθεί σε αυτό που θέλει.

Να συμμετέχετε.
Η συνεχής παρουσία και η προσοχή σας στο πως αισθάνεται και στις διαδικασίες που διεξάγονται, είναι απαραίτητες για να σας δώσουν τη δυνατότητα να της παρέχετε ουσιαστική στήριξη.

Προετοιμαστείτε.
Έχετε έτοιμα τα πράγματά σας αρκετό καιρό πριν την ημερομηνία του τοκετού και σχεδιάστε προσεκτικά τον δρόμο σας από το σπίτι στο νοσοκομείο.

Κρατήστε υψηλά τα επίπεδα της ενέργειά σας.
Για να τη στηρίξετε αποτελεσματικά πρέπει να έχετε και εσείς καλή ενέργεια. Μην μείνετε νηστικός, είναι καλύτερα να έχετε μαζί σας κάποια τρόφιμα και ποτά. Επίσης κάνετε ένα διάλειμμα αν είναι δυνατόν. Χαλαρώστε σε μια καρέκλα ή κάντε μία βόλτα στο νοσοκομείο. Αλλά έχετε το νου σας μην χάσετε τη στιγμή της γέννησης του μωρού σας!